Κατασκευές με Πηλό & Δαντέλα

KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
Ένας από τους απλούστερους και εντυπωσιακότερους, ως τελικό αποτέλεσμα τρόπους για να δημιουργήσετε χειροποίητα αντικείμενα από έτοιμο πηλό, τόσο για την διακόσμηση του σπιτιού σας όσο και για δώρα, πχ πιατέλες, διακοσμητικά μπωλ, βάζα κλπ.

Θα χρειαστείτε:
* Έτοιμο λευκό πηλό (σε όλα τα καταστήματα με είδη για κατασκευές/χόμπυ, μεγάλα βιβλιοχαρτοπωλεία)
Ενδεικτικά δείτε εδώ:

KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELAΎφασμα με δαντελένια σχέδια ( πχ σεμέν, ένα πλεχτό ύφασμα ή ο,τιδήποτε παρόμοιο με έντονα διάτρητα σχέδια)
*  Πιατέλα-μπωλ κλπ στο σχήμα που θέλετε να έχει το πήλινο αντικείμενο, ως "καλούπι".
* Ακρυλικά χρώματα, πατίνες κλπ.  (αν θέλετε στο τελικό στάδιο να προσθέσετε και χρώμα).

KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
Ανοίξτε την συσκευασία του πηλού, δουλέψτε-ζυμώστε τον ελαφρά με τα χέρια σας και σχηματίστε τελικά μια μπάλα.


KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELAΑνοίξτε την μπάλα σε χοντρό φύλλο όπως θα κάνατε εάν επρόκειτο για ...ζυμάρι, πάχους περίπου 3-4 εκατοστών αν και αυτό εξαρτάται από το πάχος που θέλετε να έχει η κατασκευή σας.

Το άνοιγμα που πηλού πάνω σε ένα βαμβακερό ύφασμα ή λαδόκολλα ή πλαστική μεμβράνη θα σας διευκολύνει ώστε στην συνέχεια να τον μεταφέρετε εύκολα. 


Ακουμπήστε το δαντελωτό ύφασμα πάνω στον πηλό και πιέστε-περάστε με τον πλάστη έτσι ώστε το ύφασμα να "κολλήσει" σε όλα τα σημεία πάνω στον πηλό και να αποτυπωθεί πάνω του ξεκάθαρα το σχέδιο της δαντέλας. 


KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELAΜε ένα σφουγγαράκι και μεγάλη προσοχή περάστε και "λειάντε" ελαφρά τα έντονα ανάγλυφα σημεία που έχει αφήσει στον πήλο το σχέδιο του υφάσματος και απομακρύνετε τυχόν κομματάκια πηλού που εξέχουν του σχεδίου. 

Η τεχνική αυτή προσδίδει στο τελικό αποτέλεσμα μια πιο  "απαλή" υφή, ενώ ένας εναλλακτικός τρόπος για να το πετύχετε είναι αφού στεγνώσει εντελώς ο πηλός, να τρίψετε πολύ απαλά  με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο. KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
Χρησιμοποιώντας σαν "οδηγό" ένα οποιοδήποτε αντικείμενο σας εξυπηρετεί το μέγεθος και το σχήμα του ή και με κοφτερό μαχαίρι-κοπίδι κόψτε τον πηλό δίνοντάς του το τελικό σχήμα που θα έχει η κατασκευή σας.  

Μεταφέρετε με προσοχή τον πηλό μέσα σε ένα μπωλ-πιατέλα-σκεύος κλπ. ανάλογα με το σχήμα-βάθος που θέλετε να έχει τελικά η κατασκευή  δίνοντας με τα χέρια σας τον τελικό σχηματισμό όσο ακόμη ο πηλός είναι εύπλαστος. Αφήστε να στεγνώσει-στερεοποιηθεί εντελώς, τουλάχιστον για 2 ημέρες. Ο χρόνος αυτός διαφέρει ανάλογα και με την υγρασία του περιβάλλοντος αλλά και το είδος - ποιότητα του πηλού που θα χρησιμοποιήσετε. 


KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELAΣτην συνέχεια μπορείτε αν θέλετε να επεξεργαστείτε την κατασκευή με χρώμα, είτε δουλεύοντας ανά σημεία με πινέλο ή σφουγγαράκι ταμποναριστά και με μικρή ποσότητα κάθε φορά ακρυλικού χρώματος είτε καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια του αντικειμένου, να δουλέψετε με πατίνες, τεχνικές παλαίωσης κλπ. όπως και εάν επρόκειτο για ένα π.χ ξύλινο ή μεταλλικό αντικείμενο. 


KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
Φυσικά οι αποχρώσεις / τρόπος βαφής στο τελικό στάδιο είναι θέμα προσωπικής επιλογής αλλά τόσο η χρήση κάποιου σκούρου χρώματος σε πλήρη αντίθεση με το λευκό του πηλού όσο και οι παλ αποχρώσεις, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
Μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε και απ΄ευθείας με έτοιμο χρωματισμένο πηλό που θα βρείτε σε πάρα πολλές αποχρώσεις σε καταστήματα με είδη για κατασκευές-χόμπυ, σε ακριβότερη όμως τιμή από τον απλό λευκό πηλό. Δείτε ενδεικτικά εδώ. Αφού στεγνώσουν εντελώς και τα χρώματα, περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι που θα αδιαβροχοποιήσει πλήρως το αντικείμενο και θα σας επιτρέπει να το καθαρίζετε με νερό χωρίς κανένα πρόβλημα. 
Είναι ένας πολύ οικονομικός και ιδιαίτερα απλός τύπος κατασκευών, μπορείτε να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική για να δημιουργήσετε κάθε σχήματος και μεγέθους πήλινα αντικείμενα που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν και αν θελήσετε να προσφέρετε ως δώρα.  


KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
Και...
* Το τελειότερο αποτέλεσμα σε τέτοιου είδους κατασκευές μεγάλου μεγέθους (πιατέλες, μεγάλα μπωλ κλπ) θα το κατορθώσετε με την χρήση πηλού πορσελάνης. 
Το κόστος του είναι ασφαλώς μεγαλύτερο του απλού αυτοξηραινόμενου πηλού, δείτε ενδεικτικά εδώ, όμως το τελικό αποτέλεσμα έχει πραγματικά όψη-υφή  πορσελάνης. 
KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA
* Αποτυπώνοντας ένα δαντελωτό σχέδιο πάνω σε πηλό, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείτε φυσικά να δουλέψετε δημιουργώντας κάθε σχήματος και μεγέθους μικρό ή μεγαλύτερο αντικείμενο π.χ σουβέρ, βάζα, πήλινα στοιχεία σε διάφορα σχήματα για χρήση σε διακοσμητικές συνθέσεις-κατασκευές κλπ. 


KATASKEYES ME PHLO KAI DANTELAKATASKEYES ME PHLO KAI DANTELA* Η βασική διαδικασία, πέραν της αποτύπωσης του δαντελωτού σχεδίου, δεν διαφέρει σε τίποτα από τον γενικό τρόπο κατασκευών με έτοιμο πηλό, τον οποίο θα βρείτε εδώ με βήμα-βήμα οδηγίες και όλες τις χρηστικές-πληροφορίες για αυτού του είδους τις κατασκευές. Δείτε και εδώ 100+ Ιδέες-Σχέδια για κατασκευές από έτοιμο πηλό .

* Ένα επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην τελική του όψη αποτέλεσμα μπορείτε να πετύχετε με την αποτύπωση δαντελωτού σχεδίου όχι στο σύνολο αλλά ανά σημεία της επιφάνειας ενός αντικειμένου που θα κατασκευάσετε από έτοιμο πηλό π.χ δημιουργώντας έναν απλό δίσκο που μόνο στα χερούλια θα προσθέσετε "δαντελωτό" σχέδιο.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
pinterest.com/soulouposeto