DIY Διακοσμητικές φιγούρες από Αποξηραμένες Κολοκύθες
Η πασχαλινή διακόσμηση έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτει, γενικά, πρωτότυπα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα βασικά σχέδια-ιδέες και εξαντλείται σε πολύ λιγότερες επιλογές, σε σχέση π.χ με εκείνη των χριστουγέννων, αφού είναι σχεδόν ...μονόδρομος τα αυγά, τα κουνελάκια, οι κότες. 

Έτσι το ιδιαίτερο στοιχείο που μπορεί να χαρακτηρίσει πασχαλινές διακοσμήσεις-κατασκευές είναι περισσότερο τα υλικά και ο επί μέρους τρόπος που θα συνδυαστούν στην κάθε γενική ιδέα  όπως για παράδειγμα σε αυτήν την πραγματικά ευφάνταστη πρόταση από το suzyssitcom.com για να δημιουργήσετε πασχαλινές, αλλά και όχι μόνο, διακοσμητικές ...κότες από αποξηραμένες κολοκύθες.


Diakosmhtikes kotes apo xeres kolokythes


Εκτός από κολοκύθες στο κλασσικό στρογγυλό σχήμα και με ελαφρά κυρτό το πάνω μέρος, ώστε πειστικότερα να δημιουργείται το ...κεφάλι της κότας, θα χρειαστείτε ακρυλικά χρώματα σε 3-4 αποχρώσεις και μικρή ποσότητα έτοιμου λευκού πηλού. Θα τον βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευές αλλά και καταστήματα παιχνιδιών, βιβλιοχαρτοπωλεία κλπ. και σε τιμή περίπου 1-2 ευρώ/συσκευασία. 
Αρχικά βάφετε ολόκληρη την επιφάνεια της κάθε κολοκύθας σε μια σχετικά ανοιχτόχρωμη απόχρωση, ώστε τα χρωματιστά σχέδια που θα προστεθούν στην συνέχεια, να δημιουργούν μια έντονη αντίθεση.
Σχεδιάζετε με μολύβι το περίγραμμα των σχεδίων, που μπορεί να είναι απλά ή και πιο σύνθετα  γεωμετρικά σχήματα, εμπλουτισμένα με καμπύλες γραμμές, τελείες, μεμονωμένα σχήματα μικρότερου μεγέθους κλπ. Προτιμήστε, γενικά, καμπύλα μοτίβα ώστε να "δένουν" με το αντίστοιχα καμπυλωτό σχήμα της κολοκύθας, ενώ για τους εντελώς αρχάριους το πρακτικότερο, είναι να αντιγράψετε στην επιφάνεια της κολοκύθας ένα τέτοιο σχέδιο-βασικό μοτίβο από οπουδήποτε και αν το βρείτε και το οποίο θα επαναλάβετε όσες φορές απαιτείται ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο από το κάτω στρογγυλό μέρος της, αφήνοντας όμως και αρκετά κενά σημεία ανάμεσα στα σχέδια. 


Ξεκινάτε να προσθέτετε χρώμα, με πολύ λεπτό πινέλο, αρχίζοντας από το περίγραμμα των σχεδίων και συνεχίζοντας προς το εσωτερικό τους "γεμίζοντάς" τα με διαφορετικές αποχρώσεις.  
Θα χρησιμοποιήσετε τα ίδια χρώματα σε κάθε κατασκευή, αλλά σε διαφορετικούς συνδυασμούς πάνω στην επιφάνεια της κάθε κολοκύθας, έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα ομοιόμορφο αλλά όχι και πανομοιότυπο


Με πηλό θα δημιουργήσετε το λειρί και το ράμφος.   Πλάθετε κομματάκια πηλού στο αντίστοιχο σχέδιο, ψήνετε στον φούρνο ή αφήνετε να στεγνώσουν, ανάλογα με τον τύπο και τις προδιαγραφές του έτοιμου πηλού που θα χρησιμοποιήσετε, τα βάφετε σε κόκκινη και κίτρινη απόχρωση και τα κολλάτε πάνω στην κολοκύθα με θερμοκολλητικό πιστόλι ή μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης.
Μια κουκίδα μαύρου χρώματος και μια ακόμη μικρότερη άσπρη στο εσωτερικό, μετατρέπονται στα ...μάτια της κάθε κότας.Και...

* Kάθε τέτοιου τύπου-μεγέθους κατασκευή αναδεικνύεται πολύ καλύτερα και ...αξιοποιεί την βασική ιδέα στην οποία βασίζεται, όταν δημιουργείτε όχι μόνο ένα αλλά 2-3 ίδια ή σχεδόν ίδια αντικείμενα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το διακοσμητικό συνολικό αποτέλεσμα σε όποιο σημείο και αν τοποθετήσετε ένα μόνο κομμάτι της ίδιας κατασκευής θα είναι πολύ διαφορετικό και "ελλειπές" σε σχέση με το να υπάρχουν στην ίδια θέση π.χ τρία ή τουλάχιστον δύο. 

Σε κάθε είδους κατασκευές που απαιτούν χρήση πολλών διαφορετικών αποχρώσεων και αν δεν ασχολείστε, γενικά, με κατασκευές τόσο συστηματικά ώστε να διαθέτετε πολλά ακρυλικά χρώματα,  το πρακτικότερο είναι να προμηθευτείτε μια φορά μια σειρά των βασικών χρωμάτων, η οποία επαρκεί για την δημιουργία πολλών κατασκευών,  με ανάμειξη των οποίων ή την προσθήκη ελάχιστης ποσότητας μαύρου ή λευκού θα έχετε κάθε φορά μερικά ακόμη χρώματα όπως και πολλούς διαφορετικούς τόνους της ίδιας απόχρωσης.
*Η συγκεκριμένη κατασκευή, εκτός από απλό διακοσμητικό και αν κόψετε ένα στρογγυλό κομμάτι στο πίσω και πάνω μέρος της κολοκύθας μπορεί να μετατραπεί σε κασπώ ή βάζο, τοποθετώντας στο εσωτερικό γλαστράκια ή ένα μικρό δοχείο για τοποθέτηση λουλουδιών, μπορεί να γίνει ένα "δοχείο αποθήκευσης" για την κουζίνα όπου μπορούν π.χ να μπουν κουτάλες και μαγειρικά εργαλεία, κλπ. 
Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την προεργασία και την διαδικασία αποξήρανσης και κοψίματος μιας κολοκύθας και ΕΔΩ μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες ξερές κολοκύθες σε πολύ οικονομικές τιμές, 1.50-2.00 ευρώ για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους.


ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: