DIY Πολύχρωμα Κεριά με Σχέδια Λουλουδιών


Tα ειδικά καλούπια για την κατασκευή μικρών ή μεγαλύτερων κεριών σε ιδιόρυθμα σχήματα, με "σκαλίσματα" κλπ. είναι αρκετά ακριβά και ασύμφορα για τους ερασιτέχνες που απλώς επιθυμούν να πειραματίζονται από καιρό εις καιρό λίγο παραπάνω στην βασική γενική διαδικασία κατασκευής χειροποίητων κεριών. 

Ένας τρόπος να δημιουργήσετε τέτοια κεριά είναι να χρησιμοποιήσετε ως καλούπια  φορμάκια για κεικ, γλυκίσματα σε ανάλογα σχήματα, αφού τα αλείψετε με σπορέλαιο πριν τα γεμίσετε με υγρή παραφίνη  διαφορετικά θα δυσκολευτείτε πολύ να ξεκαλουπώσετε το κερί στα σημεία που το καλούπι διαθέτει εσοχές/εγκοπές και τις πιο πολλές φορές από την προσπάθεια να το βγάλετε θα καταστρέψετε το σχήμα του. 
Ένας εναλλακτικός τρόπος που σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε και μεγαλύτερου μεγέθους τέτοια κεριά αλλά και σε πιο περίτεχνα, πολύπλοκα σχήματα, μοιάζει αρκετά με την διαδικασία για να κατασκευάσετε επιπλέοντα κεράκια απαιτεί απλώς λίγη ...καλλιτεχνία και κόπο παραπάνω. 

Θα χρειαστείτε:

- 250 γραμ.  μαλακής παραφίνης, χρωματισμένη σε πράσινη απόχρωση. 
-   50    "                                 "                        "                 "  ροζ                      50   "
-   25    "                                 "                        "                 "  πορτοκαλί     "
λιωμένα σε θερμοκρασία 80 βαθμών κελσίου
επιλογή των χρωμάτων φυσικά και είναι θέμα προσωπικού γούστου, με την χρήση ανάλογου χρώματος μπορείτε να χρωματίσετε την παραφίνη σε όποια απόχρωση θέλετε)

- φυτίλι/καλαμάκι για την στήριξη του φυτιλιού
- ένα ρηχό αλουμινένιο ταψί μιας χρήσης
- μια επιφάνεια κοπής
- ένα κυκλικό μπωλ ή πιατάκι ως καλούπι1. Αδειάστε την πράσινου χρώματος παραφίνη στο ταψάκι και αφήστε την έως ότου να στερεοποιηθεί αρκετά και πριν σκληρύνει εντελώς (όσο ακόμη η υφή της είναι σχετικά μαλακή) χρησιμοποιώντας ως "πατρόν" το μπωλ ή το πιατάκι που θα ακουμπήσετε απαλά στην επιφάνειά της σχεδιάστε το κυκλικό του σχήμα πάνω στην επιφάνεια του κεριού με ένα κοφτερό μαχαιράκι.
Αφαιρέστε προσεκτικά το κερί που βρίσκεται στο ταψί  περιμετρικά του κύκλου και προσεκτικά σηκώστε τον κέρινο κύκλο και τοποθετείστε τον πάνω στην επιφάνεια κοπής


2.. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δοντάκια ή κοπίδι και την βοήθεια ενός χάρακα, χωρίστε τον κύκλο σε 8 ίσα μέρη, χωρίς να φτάνετε σε κάθε κόψιμο έως στο κέντρο, όπου θα αφήσετε άκοπο έναν νοητό κύκλο διαμέτρου περίπου 2 εκατοστών. Πιέζοντας με τα χέρια σας και την βοήθεια του μαχαιριου, δώστε καμπυλωτό σχήμα στην εξωτερική πλευρά καθενός από τα 8 χαραγμένα κομμάτια. 

3. Σηκώστε προσεκτικά τον κύκλο από την επιφάνεια κοπής, τοποθετείστε τον μέσα σε ένα κυκλικό μπωλ και ανασηκώστε την άκρη από κάθε κομμένο τμήμα και ξαναακουμπήστε τα όλα έτσι ώστε κάθε ένα να σκεπάζει ένας μέρος της επιφάνειας του διπλανού του και με ένα κουτάλι προσθέστε ανά σημεία ακόμη λίγη υγρή παραφίνη πράσινου χρώματος  για να σταθεροποιήσετε τα κομμένα κομμάτια και να καλύψετε πλήρως τα κενά ανάμεσά τους. 
Αν δοκιμάσετε να εκτελέσετε τα αρχικά αυτά στάδια της κατασκευής με πρώτη ύλη μια σκληρή ή και κανονική σε χρόνο τήξης παραφίνη θα δυσκολευτείτε πολύ, θα πρέπει να κάνετε τα πάντα πολύ γρήγορα πριν σκληρύνει το κερί, κάτι που για έναν ερασιτέχνη δεν είναι εύκολο. Γι΄αυτό ακριβώς και η χρωματισμένη πράσινη παραφίνη που θα χρησιμοποιήσετε για την πρώτη "στρώση" του κεριού θα πρέπει είναι μια μαλακού τύπου παραφίνη, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο έως ότου στερεοποιηθεί πλήρως και θα σας επιτρέψει να δουλέψετε με άνεση όσο ακόμη είναι σχετικά "εύπλαστη". Για να μειώσετε το κόστος κατασκευής, αφού η μαλακή παραφίνη είναι ακριβότερη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα τέτοιας ποιότητας (100-125 γραμ.) συμπληρώνοντας την υπόλοιπη ποσότητα υγρού κεριού που θα σας χρειαστεί με κανονική παραφίνη ή υπολείμματα από καμένα/χρησιμοποιημένα κεριά.


5.Μόλις στερεοποιηθεί πλήρως το πράσινο κερί, προσθέστε υγρή παραφίνη σε ροζ απόχρωση ώσπου η στάθμη της να φτάσει 2-3 χιλιοστά πριν το χείλος του μπωλ. 

Περιμένετε έως να πήξει ελαφρά και το ροζ κερί, τοποθετείστε στο κέντρο του το φυτίλι κάνοντας μια τρύπα με το καλαμάκι ή χοντρή βελόνα, στηρίξτε αν χρειάζεται το φυτίλι με ένα καλαμάκι και συμπληρώστε το κενό στο εσωτερικό σχήμα του "λουλουδιού" με υγρή παραφίνη πορτοκαλί απόχρωσης. Όταν και αυτή στερεοποιηθεί εντελώς, βγάλτε προσεκτικά το κερί από το μπωλΟι συγκεκριμένες ποσότητες παραφίνης είναι για να φτιάξετε ένα σχετικά μικρού μεγέθους πλωτό κεράκι, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και διαφοροποιώντας ανάλογα ποσότητες κεριού και αποχρώσεις, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο ή και διαφορετικού σχήματος μπωλ ως αρχικό "πατρόν" όσο το πρώτο μείγμα παραφίνης βρίσκεται στο ταψί, κόβοντας σε διαφορετικά σχήματα τα κομμάτια, δημιουργώντας διαφορετικό σχέδιο στην εξωτερική πλευρά τους ή και επαναλαμβάνοντας τα στάδια 1-2-3 και για τα επιμέρους εσωτερικά τμήματα του κεριού, μπορείτε να φτιάξετε κεριά "λουλούδια" όποιου μεγέθους, σχεδίου και αποχρώσεων θέλετε. 
Εκτός που θα διακοσμήσουν όποιο σημείο τα τοποθετήσετε, είναι μια πολύ ωραία ιδέα και για δώρα


ΠΗΓΗ:
- Sue Spear - "Candle Making in a weekend"