10 must : ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Ο πιο προσωπικός σας χώρος μέσα στο σπίτι και η ανάγκη  να καλύπτει αισθητικά αλλά κυρίως  λειτουργικά όλες τις απαιτήσεις σας ώστε  η κρεβατοκάμαρά σας  να είναι ο χώρος που εκτός που θα κοιμηθείτε γενικώς θα ...ηρεμήσετε, περισσότερο κι από προφανής. 


Διαμορφώστε την λοιπόν με τρόπο που πραγματικά να αποτελεί το όμορφο αλλά και βολικό σε όλα του ...καταφύγιό σας, αναζητώντας εκτός από  κατάλληλα έπιπλα και όλες εκείνες τις λύσεις που μπορείτε και μόνοι σας να κατασκευάσετε συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας πραγματικά προσωπικής ατμόσφαιρας.  
1. Τα φωτεινά  και απαλά χρώματα  ιδανικότερα για τον συγκεκριμένο χώρο απ΄όσο για οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο, αν φυσικά δεν είστε φανατικός οπαδός του έντονου και πολύχρωμου παντού και πάντα. 


Ειδικά αν ο χώρος είναι μικρός αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα στους τοίχους και προσθέστε ...νότες πολύχρωμες με στοιχεία όπως ένα κεφαλάρι, έντονου χρωματισμού λευκά είδη, ένα κάδρο στους τοίχους, ένα χαλί κλπ. Μια διχρωμία σε λευκό και οποιαδήποτε άλλη αγαπημένη σας απόχρωση η πιο "σίγουρη" επιλογή για τα βασικά χρώματα, μια λύση που δύσκολα θα σας "κουράσει", εύκολα θα ανανεωθεί όποτε το θελήσετε και φυσικά θα σας αφήσει ...ανεξάντλητα περιθώρια να προσθέσετε ανά πάσα στιγμή όσο χρώμα θέλετε με υφάσματα και επιμέρους αντικείμενα. 2. Στην σύγχρονη αγορά επίπλων θα βρείτε πλέον κρεβάτια  όλων των τύπων και σε ποικίλες τιμές ανάλογα με την ποιότητά τους κι αν σε κάτι πρέπει να κάνετε "σκόντο" κάντε το εκεί ή σε οποιοδήποτε άλλο έπιπλο αλλά όχι στο στρώμα.
Όσο περίτεχνο, ακριβό και ..."ντιζαϊνάτο" κι αν είναι το κρεβάτι σαν έπιπλο, καμιά απολύτως συμμετοχή δεν έχει στο αν θα κοιμάστε σωστά και άνετα
Επιλέξτε λοιπόν ένα ανατομικό στρώμα καλής ποιότητας που θα φροντίζετε να το διατηρείτε καθαρό και σε καλή κατάσταση βγάζοντάς το όποτε είναι δυνατόν στον ήλιο και τον αέρα, γυρίζοντάς το τακτικά και προστατεύοντάς το με ένα ειδικό κάλυμμα. 


3. Αν έχετε επιλέξει ένα μεμονωμένο κρεββάτι κι όχι  κάποιο σε συνδυασμό με ασορτί κομοδίνα, χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε έπιπλο ή τραπεζάκι μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο αποφεύγοντας κλασσικές και κοινότυπες "συνταγές". 
Αν ο χώρος σας είναι μικρός ακόμα κι ένα μικρό σκαμνάκι, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετακινηθεί θα μπορούσε  να "παραστήσει" το κομοδίνο σας για τις στιγμές που το χρειάζεστε,  ένα  μπαουλάκι που θα σας εξασφαλίσει και επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, μια κανονικού μεγέθου  συρταριέρα αν δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετηθεί αλλού κλπ.-
Αν γενικά σας λείπει χώρος για ράφια, ντουλάπια κλπ. ώστε να τακτοποιήσετε χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, δημιουργήστε μια τέτοια σύνθεση στον "άχρηστο" έτσι κι αλλιώς χώρο πίσω και περιμετρικά του κρεβατιού και ενσωματώστε σ΄αυτήν και τα κομοδίνα και γενικώς κινηθείτε με φαντασία χρησιμοποιώντας έπιπλα με τους κατάλληλους για τις ανάγκες σας αποθηκευτικούς χώρους που θα είναι πραγματικά χρηστικά και δεν θα καταλαμβάνουν σχεδόν άσκοπα τον συγκεκριμένο χώρο, αφού για να ακουμπάτε απλώς τα ...γυαλιά σας πριν πέσετε για ύπνο υπάρχει και το ...πάτωμα.
4. Τίποτα παραπάνω δεν σας χρειάζεται για να "μεταμορφώσετε"  πραγματικά το υπνοδωμάτιο και να προσθέσετε ύφος προσωπικό στον χώρο, από ένα εντυπωσιακό κεφαλάρι στο κρεββάτι. 

Σε όποιο σχέδιο και από όποιο υλικό κι αν το κατασκευάσετε, ακόμα και  "σχεδιάζοντάς" το πάνω σ΄ένα κομμάτι ταπετσαρίας που απλά θα κολλήσετε στον τοίχο πίσω από το κρεβάτι, είναι αρκετό για να λειτουργήσει σαν το κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο στην οποιαδήποτε κρεβατοκάμαρα. Δείτε εδώ  ιδέες για τέτοιες κατασκευές. 


5. Ο σωστός φωτισμός και αερισμός σημαντικότερα απ΄ότι σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού. Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά αρκετές ώρες της ημέρας και πλαισιώστε τα με κουρτίνες που θα επιτρέπουν στο φως να μπαίνει κι αν κάποιες ώρες χρειάζεστε επι πλέον σκίαση, επιλέξτε τα στόρια ή μια δεύτερη εξωτερική κουρτίνα σε χοντρό ύφασμα.


περισσότερες ιδέες για την κρεβατοκάμαρά σας 
εδώ και εδώ 


6. Ένας ολόσωμος καθρέφτης εκτός της χρηστικότητάς του για να ...ελέγχετε την εμφάνισή σας θα "μεγαλώσει" τον χώρο και θα λειτουργήσει τέλεια και  διακοσμητικά με τρόπο απλό και "φυσικό". 
Τοποθετήστε τον στο εξωτερικό φύλλο μιας ντουλάπας, "ντύστε" ολόκληρη την ντουλάπα με καθρέφτη, ακουμπήστε τον ή κρεμάστε τον στον τοίχο και όσο πιο μικρός χώρος τόσο ...αυξήστε τις διαστάσεις του. 


7. Αν πρέπει και το γραφείο σας να χωρέσει στην κρεβατοκάμαρα κάντε το χρησιμοποιώντας έπιπλα "δύο σε ένα" ώστε το ίδιο σημείο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γραφείο και σαν το προσωπικό σας ...μπουντουάρ, ο χώρος που εκτός από τον υπολογιστή θα μπορεί να φιλοξενήσει και τα καλλυντικά, τα κοσμήματά σας,  κλπ.Eάν ταιριάζει στο γενικότερο ύφος διακόσμησης του δωματίου μια σύνθεση με ράφια που κάποια τους επιφάνεια θα παίζει τον ρόλο του γραφείου, συρτάρια και κλειστά ντουλάπια και ένα επίσης ταιριαστό με το σύνολο κάθισμα η πιο απλή αλλά και κομψή επιλογή, που εκτός από όλες τις άλλες χρήσεις της θα ...χωρέσει και όλα όσα δεν χωρούν στην ντουλάπα σας. 

Aν όμως ο χώρος δεν επαρκεί για μια τέτοια σύνθεση, ένα απλό  μικρό τραπέζι ή σεκρετέρ σε ύφος ταιριασμό με το όλο στυλ του δωματίου, ένα ανάλογο κάθισμα και μερικές διακοσμητικές ...πινελιές είναι αρκετές για να δημιουργήσετε μια προσωπική γωνιά για ...κάθε χρήση.


8. Η κλασσική και ...πονεμένη ιστορία "χαλάκια κρεβατοκάμαρας" που σημαίνει το σετ από τρία ομοιόμορφα μικρά χαλιά, δεν είναι η καταλληλότερη λύση για όλα τα υπνοδωμάτια. 

Αν πρόκειται να αφήνουν ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου ή να φεύγουν από τη θέση τους με το που θα τα ...πατήσετε, απλά ...ξεχάστε τα και τοποθετήστε και στο υπνοδωμάτιο ένα ταιριαστό ανάλογα με την συνολική του διακόσμηση μεγάλο χαλί ή μοκέτα ή παραγγείλετε σ΄ένα κατάστημα με τέτοια είδη μια μοκέτα ρελιασμένη σε στυλ χαλιού ακριβώς στις διαστάσεις και το σχήμα που σας χρειάζεται για να καλύψετε όλη την επιφάνεια του δαπέδου που μένει κενή από έπιπλα.

9. To να έχετε τον απαιτούμενο χώρο για να τακτοποιήσετε  ρούχα,  παπούτσια, τσάντες, οποιοδήποτε άλλο προσωπικό σας αντικείμενο αλλά και λευκά είδη με τρόπο που όποτε σας χρειάζονται να τα βρίσκετε χωρίς να πρέπει να προηγηθεί ...ανασκαφή ή ...μετακόμιση, από τα πλέον βασικά. 

Ο καθόλου μικρός χώρος κάτω από το κρεββάτι ιδανικός για να χωρέσετε συρόμενα συρτάρια αλλά και ξύλινα κουτιά ή καλάθια που θα χωρέσουν όσα μια μικρή ντουλάπα.  Χωρίστε τις ντουλάπες σε επιμέρους σημεία χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται επιπλέον ράφια ή τις κρεμαστές θήκες που θα βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού γι΄αυτήν τη χρήση, εκμεταλλευθείτε το εσωτερικό μέρος από τις πόρτες στην ντουλάπα και δημιουργείστε ανάλογα χωρίσματα και σε μικρότερα ντουλάπια και συρτάρια ώστε και περισσότερα να χωρούν αλλά και πολύ πιο εύκολα να τα ...εντοπίζετε.

Όπου υπάρχει δυνατότητα δημιούργηστε "έξυπνους" και κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους πίσω από μια ...διακοσμητική παρέμβαση όπως με την μορφή μικρών κλειστών ντουλαπιών στον τοίχο που θα βάψετε ή θα διακοσμήσετε με τρόπο ιδιαίτερο και που στο εσωτερικό τους θα ...κρυφτούν κοσμήματα, καλλυντικά και κάθε μορφής μικροαντικείμενα. Τέλος θυμηθείτε ότι οι ...τακτοποιημένες ντουλάπες είναι ...διαπιστωμένο ότι χωρούν περίπου τα διπλά απ΄αυτές που απλά ανοίγουν βιαστικά για να πεταχτεί κάτι μέσα και κλείνουν το ίδιο βιαστικά για να μην ...κατρακυλήσουν όλα όσα είναι στοιβαγμένα και ...ατάκτως ερριμμένα στο εσωτερικό τους. :)
10. Τίποτα δεν θα προσφέρει περισσότερη 
"ζεστασιά", ατμόσφαιρα "άνεσης"  κι αν το επιθυμείτε και χρώμα στην κρεβατοκάμαρά σας από  τα σεντόνια, τα παπλώματα,  τα μαξιλάρια σας. 
Όλα εκείνα τα λεγόμενα "λευκά είδη" που πλέον μόνο λευκά δεν είναι αφού η ποικιλία της σύγχρονης αγοράς σε αποχρώσεις και  σχέδια πραγματικά ατέλειωτη.
Eιδικά για τα μαξιλάρια όπως και για το  στρώμα  αλλά και τα σεντόνια, επενδύστε πρωτίστως στην καλή ποιότητα και μετέπειτα επιλέξτε χρωματισμούς που θα δένουν με τους υπόλοιπους του δωματίου, τις κουβέρτες, τα παπλώματα ή τα καλύματα του κρεββατιού, δημιουργώντας ένα σύνολο και πραγματικά θα σας ...προκαλεί  να ξαπλώσετε.