Η αισθητική του μαύρου στο Σκανδιναβικό διακοσμητικό στυλΠαρ΄όλο που συχνά το μαύρο χρώμα θεωρείται "σκοτεινό" για την διακόσμηση του σπιτιού πρόκειται για ένα από από τα πιο "ενδιαφέροντα" χρωματικά στοιχεία στην διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, λόγω κυρίως των πολύ έντονων αισθητικών αντιθέσεων που δημιουργεί συνδυαστικά με το λευκό και γενικά τις ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.

Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες αποχρώσεις του σύγχρονου Σκανδιναβικού ύφους -όπου έτσι κι αλλιώς το λυεκό είναι κυρίαρχο στις μεγάλες επιφάνειες- και ο συνδυασμός του με το χρώμα του φυσικού ξύλου, όπως και με όλες τις neutral και παλ αποχρώσεις δημιουργεί ένα πραγματικά καλαίσθητο και απόλυτα ισορροπημένο οπτικά σύνολο.

Ο αριθμός των μαύρων στοιχείων που "αντέχει" ένας χώρος καθορίζεται τόσο από το συνολικό μέγεθός του όσο και από το πόσο έντονος είναι ο φυσικό φωτισμός, στοιχεία που στο συγκεκριμένο ευρύχωρο, ψηλοτάβανο και φωτεινό διαμέρισμα ασφαλώς και καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Στην διακόρφωση - διακόσμηση του σπιτιού το μαύρο έχει χρησιμοποιηθεί εκτός από έπιπλα - αντικείμενα και σε ασυνήθιστα, γενικά, στοιχεία όπως έπιπλα κουζίνας, τοίχους, ακόμη και στο βρεφικό δωμάτιο με ένα πολύ καλαίσθητο και "ήρεμο" αποτέλεσμα αισθητικά, κάτι που οφείλεται κυρίως στην ...καθολική κυριαρχία του λευκού σε όλες τις άλλες μεγάλες επιφάνειες και τους γλυκούς μπεζ-καφέ-σομόν τόνους που έχει συνδυαστεί σε όλους τους χώρους. 

Αξιοσημείωτο στοιχείο που επίσης συμβάλλει στην γενική αισθητική του χώρου ότι παρ΄όλο που πρόκειται για ένα διαμέρισμα με πολύ ευρύχωρους χώρους τα έπιπλα που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε δωμάτιο είναι σχεδόν τα απολύτως απαραίτητα και σε ξεκάθαρες γεωμετρικές κυρίως φόρμες χωρίς μεγάλο όγκο. Έτσι οι χώροι δεν έχουν "φορτωθεί" με έπιπλα - αντικείμενα, με αποτέλεσμα όλα τα μαύρα στοιχεία να ξεχωρίζουν και να καθορίζουν την γενική αισθητική του χώρου. 


Ένα διακοσμητικό ύφος για όσους δεν αγαπούν τις πολυχρωμίες  και που βεβαίως εύκολα προσθέτοντας μικρές χρωματιστές λεπτομέρειες πχ στα μαξιλάρια του καναπέ, ένα κάδρο κλπ σε όποια απόχρωση προτιμά κανείς, αφού όλα τα χρώματα ταιριάζουν με άσπρο και μαύρο, μπορεί να δημιουργήσει ένα ελαφρά πιο πολύχρωμο σύνολο.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
alvhem.com