5 Τρόποι για να συντηρήσετε και να ...σώσετε τα χαλιά σαςΤα χαλιά αντικαθίστανται πιο σπάνια σε σχέση με άλλα είδη του σπιτιού γι΄αυτό και είναι σημαντική η σωστή τους συντήρηση, ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Βεβαίως όσο προσεκτικός και αν είναι κανείς τόσο στην χρήση όσο και στον καθαρισμό των χαλιών κάποιες φθορές με το χρόνο είναι αναπόφευκτες, όμως οι πιο συνηθισμένες από αυτές επισκευάζονται χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και είτε πρόκειται για χειροποίητα, χαλιά μηχανής ή ακόμη και μοκέτες. 

Αλλαγή σε κρόσια

Επισκευή σε κρόσια χειροποίητου χαλιού

Όχι μόνο τα χειροποίητα αλλά πολύ συχνά και τα χαλιά μηχανής διαθέτουν κρόσια, με ή χωρίς τρέσα, στις δύο μικρότερου μήκους πλευρές τους.
Όταν η όψη στα κρόσια φθαρεί από οποιαδήποτε αιτία αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με καινούργια ή και να αφαιρεθούν εντελώς και στην θέση τους να ραφτεί ρέλι ή υφασμάτινη τρέσα χωρίς κρόσια, ανάλογα με την προτίμησή σας και τον τύπο του χαλιού.

Αλλαγή - επιδιορθώσεις στο ρέλι


Επιδιορθώσεις στο ρέλι χαλιών

Το τελείωμα - ρέλι όλων των χαλιών είναι από τα σημεία που φθείρονται ευκολότερα στην διάρκεια του χρόνου. 
Τόσο στην πλευρά με το προβληματικό κομμάτι όσο και στο σύνολο του χαλιού το ρέλι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο ίδιας ή διαφορετικής απόχρωσης και ποιότητας όπως φυσικά, αν το προτιμάτε, να αντικασταθεί με κρόσι - τρέσα. 


Κόψιμο χαλιού / Αλλαγή μεγέθους-σχήματοςΈνας  ανεξίτηλος λεκές, ένα κάψιμο ή σκίσιμο από οποιαδήποτε αιτία δεν αποτελούν απαραίτητα λόγο για να ...πετάξετε το χαλί σας, ειδικά αν πρόκειται για ένα ακριβό χαλί. 
Το προβληματικό σημείο μπορεί να αφαιρεθεί με το κόψιμο του χαλιού  σε μικρότερο μέγεθος ή και σχήμα και στα σημεία κοπής να τοποθετεθεί εκ νέου κρόσι, τρέσα ή ρέλι. 

Το κόψιμο είναι ένας πρακτικός τρόπος και για την επαναχρησιμοποίηση ενός χαλιού σε άλλο χώρο, για την δημιουργία μικρότερων χαλιών από μονόχρωμα χαλιά κάθε τύπου και μοκέτες, όπως και για την αλλαγή σχήματος πχ για να μετατρέψετε σε στρογγυλό ένα παραλληλόγραμο-τετράγωνο χαλί. 

Επισκευή χαλιών σε σκισίματα Το κόψιμο του χαλιού για την αφαίρεση ενός φθαρμένου σημείου δεν μπορεί ασφαλώς πάντα να εφαρμοστεί σε χαλιά με πολύχρωμα μοτίβα, αφού έτσι ίσως καταστραφεί το συνολικό σχέδιο του χαλιού. 
Σκισίματα, καψίματα, ζημιές απο υγρασία ή από ...λατρεμένα κατοικίδια :) μπορούν να αποκατασταθούν και στα χαλιά με σχέδια, ακόμη και σε ένα ιδιαίτερα ακριβό χειροποίητο χαλί, με την απομάκρυνση μόνο του προβληματικού σημείου στο οποίο με νήματα ίδιας ακριβώς απόχρωσης στην πραγματικότητα το πέλος του χαλιού επαναδημιουργείται στο ίδιο ακριβώς σχέδιο. 

Αλλαγή - τοποθέτηση - ενίσχυση υποστρώματος 


Η πίσω όψη των χαλιών επίσης συχνά παρουσιάζει φθορές οι οποίες επηρεάζουν την γενική λειτουργικότητα και όψη του χαλιού.
Σε κάθε τύπου χαλί μπορεί να προστεθεί εφαπτόμενο υπόστρωμα από latex, καραβόπανο, λινάτσα κλπ που αυξάνει την αντοχή αλλά και το πάχος του χαλιού, ενώ φυσικά υπάρχοντα υποστρώματα μπορούν να επισκευαστούν σε φθαρμένα σημεία τους ή να ενισχυθούν ώστε το χαλί να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και γενικά πολύ καλύτερη όψη. 

Όλες αυτές οι υπηρεσίες συντήρησης - επισκευής χαλιών παρέχονται από ταπητοκαθαριστήρια
Πριν λοιπόν αποφασίσετε ότι κάποιο χαλί σας είναι πλέον άχρηστο και δεν μπορεί να επισκευαστεί ή να κοπεί και να επαναχρησιμοποιηθεί αποτανθείτε σε ένα πιστοποιημένο ταπητοκαθαριστήριο που εκτός από υπηρεσίες καθαρισμού - φύλαξης αναλαμβάνει και παντός είδους επισκευές χαλιών και ζητείστε μια προσφορά για το κόστος. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι μεγάλο και σίγουρα κατά πολύ μικρότερο από την αγορά ενός νέου χαλιού.