ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Καλοκέφαλος


Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για τον 
Καλοκέφαλο

Calocephalus brownii

Ο εντυπωσιακός ...ασημένιος θάμνος, που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα και έτσι είναι ιδανικός για καλλιέργεια ακόμη και από εντελώς αρχάριους στην κηπουρική. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετής θάμνος με καταγωγή από την Αυστραλία, όπου και αναπτύσσεται κυρίως σε παράκτιες περιοχές κοντά σε βράχους και αμμόλοφους. 
Ο Calocephalus brownii όπως είναι η βοτανολική του ονομασία ανήκει στην οικογένεια των Aster και πολύ συχνά αναφέρεται και ως "Silver Bush" - Ασημένιος θάμνος- λόγω της πολύ ιδιαίτερης γκρι-ασημί απόχρωσης του φυλλώματός του. 

Τα φύλλα του Καλοκέφαλου έχουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και αναπτύσσονται κατά μήκος των λεπτών και πυκνών ορθόκλαδων βλαστών που έχουν ιδιαίτερη μαλακή υφή και δημιουργούν μια συμπαγή "μπάλα". 
Το μέγιστο ύψος του δεν ξεπερνά τα 80-90cm και λίγο μικρότερη είναι η παράπλευρη ανάπτυξή του. 
 Είναι κατάλληλος τόσο για μεμονωμένες ή ομαδικές φυτεύσεις σε χαμηλά παρτέρια ή βραχόκηπους όσο και καλλιέργεια σε κάθε μορφής δοχεία φύτευσης, ενώ οι περισσότερες ποικιλίες είναι κατάλληλες και για εσωτερικούς χώρους. 

Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σχεδόν σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες.  Μόνο το έντονο ψύχος είναι απειλητικό για τον Καλοκέφαλο γι΄αυτό και όταν η θερμοκρασία είναι γύρω ή κάτω του μηδενός θα πρέπει να προστατεύεται ή να  μεταφέρεται σε πιο ζεστό σημείο.  

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για τον Καλοκέφαλο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση
Φυτά τοποθετημένα σε γλάστρες χρειάζονται μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια, διαφορετικά η ανάπτυξή τους γίνεται ιδιαίτερα αργή. 
Οι ρίζες του Καλοκέφαλου αναπτύσσονται περισσότερο παράπλευρα και όχι σε βάθος, γι΄αυτό και καταλληλότερες για την φύτευσή του είναι οι πλατιές και ρηχές γλάστρες. 

Θέση: Ευδοκιμεί το ίδιο καλά τόσο στο άπλετο φως όσο και ελαφρά πιο σκιερά σημεία.
Φυτά τοποθετημένα σε όχι φωτεινό σημείο παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη και πολύ μικρότερη ανθοφορία, ενώ σταδιακά ατονεί  το χρώμα του φυλλώματος και το φυτό χάνει την συμπαγή του όψη καθώς οι βλαστοί χάνουν την ευλυγισία τους και αρχίζουν να τεντώνονται και να κρέμονται προς τα κάτω.
Φυτά τοποθετημένα σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει επίσης να βρίσκονται σε ιδιαίτερα φωτεινή θέση, με έκθεση στον ήλιο για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα.  


Πότισμα:  Ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά και χρειάζεται αραιό πότισμα.
Η υγρασία που χρειάζεται εξαρτάται βεβαίως τόσο από την θέση όσο και από την εποχή πάντως γενικά χρειάζεται πότισμα όχι πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα, εκτός βεβαίως αν επικρατούν συνθήκες ακραίου καύσωνα οπότε θα χρειαστεί περισσότερο νερό.
Σε κάθε περίπτωση το χώμα θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει νερό στο πιατάκι της γλάστρας, που έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών και τον σταδιακό μαρασμό του φυτού. 
Με την ίδια συχνότητα θα πρέπει να ποτίζονται και φυτά που διατηρούνται σε εσωτερικό χώρο, ενώ λίγο παραπάνω πότισμα, κυρίως τους ζεστούς μήνες, χρειάζεται ο Καλοκέφαλος όταν είναι τοποθετημένος όχι σε γλάστρες αλλά απευθείας στο χώμα, κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξής του και έως το φυτό να εγκλιματιστεί πλήρως.   

Λίπανση:  Τα πρώτα 1- 2 χρόνια μικρή ποσότητα ενισχυτικού για καλλωπιστικά, κάθε 30-40 ημέρες κατά το διάστημα της άνοιξης και έως τις αρχές του καλοκαιριού, βοηθά σημαντιά στην ανάπτυξή του. 
Καταλληλότερα είναι τα σκευάσματα για παχύφυτα, που κατά κανόνα είναι πλούσια σε φώσφορο. 

Κλάδεμα: Ο Καλοκέφαλος δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο για την διατήρηση του σχήματός του ή αν επιθυμείτε να τον διαμορφώσετε σε συγκεκριμένο σχηματισμό. Καταλληλότερη εποχή για το κλάδεμα - κόψιμό του αρχές προς μέσα της άνοιξης όταν οι θερμοκρασίες μετά τα κρύα του χειμώνα έχουν επανέλθει σε φυσιλογικές τιμές.

 


Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Εύρρωστα φυτά κάποιων ποικιλιών ανθίζουν την άνοιξη με πολύ μικρά κίτρινα άνθη. 
Αμέσως μόλις μαραθούν τα λουλούδια θα πρέπει να κοπούν ώστε να μην απομυζούν πολύτιμα συστατικά από το φύλλωμα.   
Ο Καλοκέφαλος πολλαπλασιάζεται άνοιξη και φθινόπωρο με σπόρους ή με τρυφερά μοσχεύματα από τις κορυφές των βλαστών που θα πρέπει να φυτευθούν σε εμπλουτισμένο φυτόχωμα και να τοποθετηθούν, έως να ριζώσουν, σε ηλιόλουστο σημείο. 

Πρόκειται, γενικά, για ένα ιδιαίτερο, ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας φυτό που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για αρχιτεκτονική τοπίου και διακόσμηση κήπων - μπαλονιών, γι΄αυτό και σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε σχεδόν όλες τις εποχές ήδη αναπτυγμένα φυτά Καλοκέφαλου, για διαμορφώσεις τόσο εσωτερικών όσο και εσωτερικών χώρων. 

Δείτε και...