Ιδέες για Τεχνικές Παλαίωσης - Βάψιμο σε Τραπέζια


T
α τραπέζια είναι ...θεωρητικά από τα πιο "εύκολα" έπιπλα τόσο για απλό βάψιμο-αλλαγή χρώματος όσο και για να εφαρμόσετε τεχνικές παλαίωσης, με την έννοια ότι έχετε να δουλέψετε κυρίως σε μία ενιαία επιφάνεια που βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος ώστε να το κάνετε με άνεση και όχι σε πολλές μικρότερες, πολλές και "κρυμμένες" πλευρές κλπ.  όπως συμβαίνει με άλλου τύπου έπιπλα. Τα δε πόδια σε τραπέζια μικρού και μεσαίου μεγέθους μπορούν και αυτά να βαφτούν-επεξεργαστούν με ευκολία αν τα αναποδογυρίσετε και τα τοποθετήσετε πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια με το κατάλληλο ύψος


Έτσι το βάψιμο ενός μικρού - βοηθητικού τραπεζιού, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε χρώματα κιμωλίας που δεν απαιτούν  προεργασία-τρίψιμο του ξύλου πριν εφαρμοστούν, ακόμη και εάν πρόκειται για λακαρισμένα έπιπλα, μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες.    


Τα χρώματα κιμωλίας σας προσφέρουν επίσης την δυνατότητα να βάψετε κάθε είδους τραπέζι κατασκευασμένο όχι από ξύλο αλλά και mdf, μοριοσανίδα, ακρυλικό-πλαστικό κλπ. Έτσι εύκολα μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την εμφάνιση όχι μόνο παλιών-φθαρμένων επίπλων σας αλλά και όλων των οικονομικών τραπεζιών που θα βρείτε στην αγορά και που κατά βάση η επιφάνειά τους δεν είναι ξύλινη. 

Παρά την σχετικά ευκολότερη διαδικασία τεχνικά, σε σχέση με το βάψιμο άλλου είδους επίπλων, ανάλογα βεβαίως και με το μέγεθος-τύπο τραπεζιού, η "δυσκολία" των τραπεζιών είναι ότι οι επιλογές που θα κάνετε θα πρέπει όχι μόνο αισθητικά-διακοσμητικά αλλά και λειτουργικά να αποδειχθούν πετυχημένες, ανάλογα και με την χρήση τους, ώστε να μην φθαρεί η επεξεργασμένη επιφάνειά τους και το όποιο αποτέλεσμα δημιουργήσετε να είναι πραγματικά ανεξίτηλο
Ακριβώς για αυτό το λόγο, ειδικά σε τραπέζια καθημερινής χρήσης, επιλέξτε προϊόντα καλής ποιότητας ακόμη και εάν είναι λίγο πιο ακριβά.  
Εδώ θα βρείτε όλες τις αναλυτικές γενικές πληροφορίες αλλά και βήμα-βήμα οδηγίες για τεχνικές παλαίωσης σε έπιπλα και εδώ όλα όσα ...θέλετε να ξέρετε για τα χρώματα κιμωλίας.  


Για το καθαρά αισθητικό αποτέλεσμα του βαψίματος-παλαίωσης σε ξύλινα τραπέζια οι επιλογές είναι πάρα πολλές, ανάλογα κυρίως με το τι σας αρέσει αλλά και τι ταιριάζει περισσότερο, ανά περίπτωση, στο  μέγεθος- σχήμα-σχεδιασμό κάθε τραπεζιού και τον χώρο που θα βρίσκεται.  


Ειδικά στα μεγάλου μεγέθους τραπέζια φαγητού πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα δίνουν οι διχρωμίες, που μπορούν να δημιουργηθούν όχι μόνο βάφοντας την κεντρική επιφάνεια σε διαφορετική απόχρωση από τα πόδια αλλά και διατηρώντας σε ένα από τα δύο το φυσικό χρώμα του ξύλου που διαθέτει το τραπέζι. 


Ο τρόπος αυτός, αν επιλέξετε να μην βάψετε την κεντρική επιφάνεια του τραπεζιού αλλά μόνο τον υπόλοιπο σκελετό, συντομεύει κατά πολύ και την όλη διαδικασία και μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνο με απλό βάψιμο είτε σε συνδυασμό με τεχνικές παλαίωσης.  


Ο βαθμός τεχνητής φθοράς που μπορεί να δημιουργηθεί στην επιφάνεια του επίπλου ακόμη και με την χρήση της ίδιας τεχνικής μπορεί να είναι από απόλυτα "διακριτικός" έως ιδιαίτερα έντονος.Ο πιο απλός και "διακριτικός" τύπος παλαίωσης ενός τραπεζιού είναι αυτός που, ανεξάρτητα αν θα χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα χρώματα, η όψη τεχνητής φθοράς και διαφορετικής απόχρωσης θα περιοριστεί στις άκρες, γωνίες, κόχες και εγκοπές και σε όσα σημεία το έπιπλο διαθέτει ίσως κάποια σχέδια. Τεχνική παλαίωσης αυτής της όψης μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και εάν απλώς και μόνο βάψετε ομοιόμορφα το τραπέζι σε ένα χρώμα και στην συνέχεια με γυαλόχαρτο ή ένα αιχμηρό αντικείμενο ξύσετε-τρίψετε ελαφρά το χρώμα στα σημεία αυτά. 


Τα χρώματα κιμωλίας και όλα τα παρεμφερή και ειδικά για τεχνικές παλαίωσης επίπλων ασφαλώς διευκολύνουν την όλη διαδικασία, προσφέρουν ιδιαίτερα πετυχημένο φινίρισμα στα βαμμένα έπιπλα αλλά ασφαλώς δεν είναι η μοναδική επιλογή. Το βάψιμο επίπλων και οι τεχνικές xειροποίητης παλαίωσης των επιπλοποιών προϋπήρχαν ...αιώνες πριν μπουν στην αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα :) έτσι αν το προτιμάτε μπορείτε να δουλέψετε και με απλά χρώματα νερού για ξύλο.
Στην περίπτωση αυτή αντί για το ειδικό κερί που απαιτούν τα χρώματα κιμωλίας θα περάσετε το τραπέζι, αφού ολοκληρώσετε το βάψιμό του, με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι ξύλου.  
Βεβαίως και το χρώμα κιμωλίας σε έπιπλα - επιφάνειες σκληρής χρήσης, όπως η επιφάνεια ενός τραπεζιού, μπορεί να προστατευθεί με βερνίκι αντί για κερί απλά για απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα ζητείστε απ΄όπου προμηθευτείτε το χρώμα αναλυτικές πληροφορίες για τις ακριβείς προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει το βερνίκι για την συγκεκριμένη χρήση. 


Οι συνδυασμοί αποχρώσεων πάνω στο ίδιο τραπέζι, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε παραπάνω από δύο χρώματα,  είναι από τους βασικότερους παράγοντες για ένα πραγματικά πετυχημένο αποτέλεσμα. 


Εκτός του κλασσικού λευκού αντικέ, το μπλε - καφέ, σε όποιους τόνους, είναι και για τα τραπέζια -ακόμη περισσότερο από άλλα έπιπλα- μια επιλογή που πολύ δύσκολα θα σας ...απογοητεύσει και ως καφέ μπορεί βεβαίως να χρησιμοποιηθεί η φυσική απόχρωση ενός ξύλινου τραπεζιού. 


Εκτός των άλλων είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να δώσει το ίδιο εντυπωσιακή όψη τόσο σε απολύτως κλασσικά και φινιρισμένα όσο και σε πολύ απλά ή μοντέρνα τραπέζια από ακατέργαστο ξύλο, DIY κατασκευές από σανίδες, παλέτες κλπ. 


Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με την επίσης κλασσική για παλαιώσεις απόχρωση του πράσινου - βεραμάν συνδυασμένη με καφέ, ιδανική και για ethnic διακοσμήσεις. Γενικά η
επιλογή του χρώματος θέλει λίγο παραπάνω σκέψη και ...φαντασία, αφού εκτός από τα πιο συνήθη για βάψιμο επίπλων χρώματα και άλλες αποχρώσεις π.χ κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο ή και σκούρες αποχρώσεις γκρι, μαύρο, αν συνδυαστούν σωστά και ταιριάζουν στο έπιπλο και τον χώρο που θα τοποθετηθεί μπορούν να του δώσουν πραγματικά πολύ ξεχωριστή όψη.  Η χρήση Stencil μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην εμφάνιση ενός τραπεζιού, παραπάνω απ΄όσο σε άλλα έπιπλα που δεν διαθέτουν μία ενιαία και μεγάλη κεντρική επιφάνεια.  Εδώ θα βρείτε όλες τις γενικές πληροφορίες - οδηγίες για το βάψιμο επίπλων με Stencils


Μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολο, στο κέντρο ή στις γωνίες ανάλογα με το σχήμα και μέγεθος του τραπεζιού.
Ακόμη και το ίδιο σχέδιο Stencil μπορεί να δώσει πολλές διαφορετικές όψεις στο ίδιο τραπέζι ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιήσετε για το βάψιμο του σχεδίου ένα ή περισσότερα χρώματα, αποχρώσεις απαλές ή πιο έντονες κλπ. 


Σε παραλληλόγραμμα και τετράγωνα τραπέζια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και stencils με την μορφή "μπορντούρας", με το σχέδιό τους να καλύπτει ένα τμήμα κατά μήκος του τραπεζιού, μια τεχνική που δημιουργεί την όψη ενός μόνιμου ζωγραφισμένου ...ράνερ.   


Σε μικρά στρογγυλά τραπέζια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση θα δημιουργήσει ένα μεγάλο stencil με διάμετρο ίδια με αυτή του επίπλου.


Ένα αποτέλεσμα παρεμφερές με αυτό των Stencils μπορείτε να δώσετε σε ένα τραπέζι και χρησιμοποιώντας απλή προστατευτική ταινία βαψίματος για την δημιουρία γεωμετρικών μοτίβων.


Για να το κάνετε θα βάψετε αρχικά ολόκληρη την επιφάνεια του τραπεζιού σε ένα χρώμα και με την αυτοκόλλητη ταινία θα δημιουργήσετε τα σχήματα-σχέδια που επιθυμείτε, προσέχοντας απλώς να είναι ίσια και απόλυτα συμμετρικά σε όλα τα σημεία. 


Βάφετε
στην συνέχεια τα τμήματα που έχετε οριοθετήσει με την ταινία σε όποια απόχρωση/εις έχετε επιλέξει και περιμένετε να στεγνώσει εντελώς το χρώμα πριν βγάλετε τις ταινίες. 


Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο πετυχημένα και σε μικρά τραπέζια και με απλά σχέδια αλλά φυσικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε τραπέζια μεγάλης επιφάνειας και με χρήση πολλών και έντονων χρωμάτων. 


Το Decoupage ενώ φαινομενικά είναι ένας απλός τρόπος για τέτοιου τύπου ...μεταμορφώσεις επίπλων, ειδικά στα τραπέζια αν το χαρτί δεν είναι το κατάλληλο ή δεν αποκτήσει και αυτό τεχνητά φθαρμένη-παλαιωμένη όψη, εμπεριέχει τον κίνδυνο να μοιάζει σαν απλώς ...κολλημένο χαρτί-ταπετσαρία πάνω στο έπιπλο ή το τελικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα κοινότυπο.
Δείτε εδώ με λεπτομέρειες τον ιδανικό τρόπο για να δώσετε πραγματικά εντυπωσιακή τεχνητά παλαιωμένη όψη σε ξύλινα τραπέζια μόνο με Decoupage χωρίς να χρησιμοποιήσετε χρώμα. 


Τα αντικέ χάρτινα μοτίβα με γράμματα, λέξεις κλπ  όπως και οι χάρτες επίσης μπορούν σε συνδυασμό με βάψιμο να  δώσουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα σε τραπέζια κάθε σχήματος.Η ζωγραφική στην επιφάνεια ενός τραπεζιού είναι φυσικά ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους για να αλλάξετε την όψη του, σε συνδυασμό δε με τεχνικές παλαίωσης μπορεί να δώσει αποτέλεσμα πραγματικού ...έργου τέχνης


Σχέδια μπορούν να αποτυπωθούν πάνω στο τραπέζι και με την μέθοδο της ...ξεπατικωτούρας και στην συνέχεια να ζωγραφιστούν με χρώματα. 


Ειδικά σε αυθεντικά παλιά τραπέζια η ζωγραφική, ακόμη και μικρών απλών σχεδίων, δημιουργεί ίσως το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί κάποιος να προσδοκά από το βάψιμο-παλαίωση ενός τραπεζιού, αλλά βεβαίως χρειάζεται και μια ...καλλιτεχνική κλίση για τέτοιου είδους μετατροπές. :) 


Η επιφάνεια ενός τραπεζιού μπορεί, αν το προτιμάτε και ταιριάζει στο στυλ του επίπλου και τον χώρο που θα τοποθετηθεί, να ζωγραφιστεί εκτός από το "κλασσικό" ύφος και σε εντελώς μοντέρνο και ...αφηρημένο στυλ.  


Σε τραπέζια που η κεντρική τους επιφάνεια δεν είναι ενιαία αλλά αποτελείται από επιμέρους τμήματα, σανίδες, παλέτες κλπ. εξαιρετική εμφάνιση δίνει η παλαίωση-βάψιμο σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις. 


Μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2-3 αποχρώσεις επαναλαμβανόμενα ή και κάθε τμήμα-σανίδα του τραπεζιού να βαφτεί σε διαφορετικό χρώμα.  


Σε τραπέζια καθημερινής χρήσης, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, οι πιο πρακτικές τεχνικές παλαίωσης είναι αυτές που δημιουργούν στην επιφάνειά τους ακανόνιστες και έντονες τεχνητές φθορές, έτσι οποιοδήποτε χτύπημα, γρατζουνιά κλπ που μπορεί να προκληθεί εκ των υστέρων ...δεν διακρίνεται καθόλου. 


Σε τραπέζια που τα "νερά" του ξύλου τους διακρίνονται μπορείτε να διατηρήσετε αυτή την όψη και μετά την επεξεργασία τους με χρώματα-τεχνικές.  Θα δουλέψετε με πιο αραιωμένο χρώμα και ακολουθώντας στο βάψιμο τους σχηματισμούς του ξύλου ή θα σβήσετε περισσότερο το χρώμα πριν στεγνώσει στα σημεία αυτά. Η χρήση πατίνας είναι επίσης ένας τρόπος για να τονίσετε κάποια σημεία ή να δώσετε τεχνητά παλαιωμένη όψη ειδικά σε τραπέζια κλασσικής γραμμής, με σκαλίσματα κλπ. 


Όπως ακριβώς σε κάθε τύπου έπιπλα και σε τραπέζια μπορούν να προστεθούν ξυλόγλυπα διακοσμητικά που θα τονίσουν το στυλ και την αντικέ τους όψη.
Θα τα βρείτε έτοιμα σε καταστήματα με είδη επιπλοποίιας ή με είδη κατασκευών-χόμπυ σε ποικιλία σχεδίων-μεγεθών και αφού τα κολλήσετε πάνω στο τραπέζι με ξυλόκολλα μπορούν να βαφτούν με όποιο τρόπο θέλετε όπως και η υπόλοιπη επιφάνεια του επίπλου. Δείτε, ενδεικτικά, εδώ


Ένα επίσης πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο πολύ ταιριαστό σε αντικέ τραπέζια ή και σε κάποιο που θέλετε ανά σημεία να δώσετε πιο ιδιαίτερο στυλ, είναι τα διακοσμητικά καρφιά - καμπαράδες που χρησιμοποιούνται στο ταπετσάρισμα επίπλων.  Θα τους βρείτε σε καταστήματα με είδη επιπλοποιίας μεμονωμένα ή σε μορφή "αλυσίδας" σε ποικιλία αποχρώσεων-σχεδίων και θα τους καρφώσετε πάνω στο ξύλο αφού ολοκληρώσετε την όλη διαδικασία με χρώματα, βερνίκι, κερί κλπ. Δείτε τα εδώ

 

Αντί για συμβατικά χρώματα στην επιφάνεια ενός τραπεζιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρώμα μαυροπίνακα


Κάθε είδους τραπέζι μπορεί να αποκτήσει πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση με την αλλαγή χρώματος ή μια τεχνική παλαίωσης, αλλά ομολογουμένως το αποτέλεσμα είναι πάντα πιο πετυχημένο όταν πρόκειται για αυθεντικά παλιό ή διαθέτει την "γραμμή" κλασσικού επίπλου με κάποια σχέδια, εγκοπές, σκαλίσματα κλπ. 


Με το ίδιο χρώμα είτε χρησιμοποιήσετε χρώμα νερού για ξύλου είτε χρώματα κιμωλίας εκτός από ξύλινα μπορείτε να βάψετε - επεξεργαστείτε και κάθε τύπου μεταλλικό τραπέζι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. 


Η πιο βασική "δυσκολία" σε τέτοιου τύπου μετατροπές είναι στην πραγματικότητα το να ...φανταστούμε ποια όψη θα μπορούσε να αποκτήσει οποιοδήποτε τραπέζι μικρό ή μεγαλύτερο, γι΄αυτό και πριν αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ψάξτε λίγο, τόσο στις βιτρίνες όσο κυρίως στο internet, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε ακόμη και το ίδιο σχέδιο-σχήμα τραπεζιού που θέλετε να βάψετε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές για να έχετε μια πιο γενική εικόνα και γνώση και να μην περιοριστείτε σε κλασσικές-συνηθισμένες επιλογές. 


Ειδικά σε τραπέζια φαγητού - τραπεζαρίες και οι καρέκλες που θα χρησιμοποιηθούν μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την όψη του συνόλου γι΄αυτό και πριν αποφασίσετε για το βάψιμο του τραπεζιού μελετήστε όλες τις πιθανές επιλογές συνδυαστικά με τα καθίσματα. 


Σε καταστήματα με παλιά-μεταχειρισμένα έπιπλα θα βρείτε αυθεντικά παλιά τραπέζια σε πολύ καλές τιμές που πραγματικά με λίγη δουλειά και περισσότερη ...φαντασία μπορούν να μετατραπούν σε εξαιρετικής αισθητικής κομμάτια. Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ


Αν πιστεύετε ότι δεν θα τα καταφέρετε, αν δεν θέλετε να ρισκάρετε το αποτέλεσμα ειδικά σε μεγάλου μεγέθους τραπέζια, τραπεζαρίες κλπ. φυσικά και υπάρχουν επαγγελματίες που αναλαμβάνουν να κάνουν την όλη διαδικασία αντί για εσάς. Οι περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο διαθέτουν τα δικά τους χρώματα-προϊόντα για βάψιμο-παλαίωση επίπλων, ενώ παράλληλα παρέχουν και την δυνατότητα σχετικών σεμιναρίων  Δείτε ενδεικτικά ε
δώΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: