Βάψιμο επίπλων με Stencils


Aναλογικά με τoν κόπο και το κόστος που απαιτεί το βάψιμο με Stencils είναι από τις πιο συμφέρουσες λύσεις για να αλλάξετε εντελώς όψη σε παλιά και όχι μόνο έπιπλα. 

Τραπέζια, συρταριέρες, ντουλάπες, καρέκλες, έπιπλα σε παιδικά δωμάτια κλπ όλα μπορούν να μεταμορφωθούν και ανάλογα με το είδος του επίπλου, τα σχέδια stencils και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε να προκύψει ένα εντελώς ...καινούργιο έπιπλο. 

Η διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα από την εφαρμογή stencils σε έναν τοίχο ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες-οδηγίες γενικά για τα stencils. 


1.  Ακουμπήστε το stencil πάνω στην εντελώς καθαρή και στεγνή επιφάνεια του επίπλου και στερεώστε το με κολλητική ταινία στις άκρες ώστε να είναι απολύτως σταθερό. 2.  Ανάλογα με το μέγεθος του σχεδίου αλλά και το πόσο "έντονο" ή όχι θέλετε το αποτέλεσμα της μπογιάς χρησιμοποιείστε πινέλο, μικρό ρολό ή σφουγγαράκι για να γεμίσετε τα κενά σημεία του stencil με χρώμα. To τελικό αποτέλεσμα διαφοροποιείται κατά πολύ ανάλογα όχι μόνο με την απόχρωση αλλά και την ποσότητα μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε

Το ρολό (πάντα πολύ καλά στραγγισμένο ) δίνει εντονότερο αποτέλεσμα, με το πινέλο μπορείτε να ρυθμίσετε την "ένταση" στο χρώμα του σχεδίου σκουπίζοντας το σε μια εφημερίδα πριν το εφαρμόσετε στο στένσιλ και ταμπονάροντας με ένα σφουγγαράκι έχετε ακόμη πιο αχνό αποτύπωμα του σχεδίου, ιδανικός τρόπος όταν το ξύλο και το χρώμα της μπογιάς έχουν παρόμοιο χρώμα και αυτό που θέλετε είναι απλώς να προσθέσετε στο έπιπλο ένα ιδιαίτερα διακριτικό διακοσμητικό στοιχείο.

3.  Αφήστε να στεγνώσει εντελώς η μπογιά, αφαιρέστε το stencil και την επόμενη μέρα περάστε την βαμμένη επιφάνεια του επίπλου μ΄ένα προστατευτικό βερνίκι για ξύλο ματ ή γυαλιστερό

Αν αφαιρώντας το stencil διαπιστώσετε πως σε κάποια σημεία υπάρχει περισσότερη μπογιά μπορείτε να τρίψετε πολύ προσεκτικά και ελαφρά με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, αν η μπογιά κάπου είναι λιγότερη απ΄όσο θέλετε  διορθώστε με ένα πολύ λεπτό πινελάκι βουτηγμένο σε χρώμα. 


Θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είτε πρόκειται για ένα μικρό stencil που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στο έπιπλο μία ή περισσότερες φορές είτε για μεγάλο σχέδιο. Ενώ φαίνεται δυσκολότερο, στην πραγματικότητα όσο πιο μεγάλο είναι το stencil και ενιαίο το σχέδιο τόσο ευκολότερη είναι η όλη διαδικασία, αφού για να "συνθέσετε" ένα σχέδιο από το ίδιο ή και διαφορετικά stencil θα χρειαστεί να τα κολλήσετε, να βάψετε και να περιμένετε να στεγνώσει η μπογιά για να τα αφαιρέσετε πολλές φορές και φυσικά υπολογίζοντας πριν ξεκινήσετε που ακριβώς θα πρέπει να τοποθετηθεί το καθένα, ώστε το τελικό σχέδιο πάνω στο έπιπλο να βρίσκεται ακριβώς στα σημεία που θέλετε. 


Θα σας διευκολύνει πολύ να δουλέψετε με χρώματα νερού. Δηλαδή με ρεπουλίνη ξύλου ή οποιοδήποτε υδατοδιαλυτό ακρυλικό χρώμα που δεν αραιώνεται με διαλυτικό αλλά με νερό. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά όσο δουλεύετε, πολύ ευκολότερα απ΄όσο με άλλο είδος μπογιάς θα "σβήσετε" με σφουγγάρι και νερό το χρώμα και θα ξεκινήσετε την διαδικασία από την αρχή. 

Σε κάθε περίπτωση, ένα ...τεστ πάνω σε ένα οποιοδήποτε κομμάτι ξύλο ή και σκληρό χαρτόνι είναι η πιο ...σοφή επιλογή. Κάντε εκεί όλες τις δοκιμές σας για να δείτε το αποτύπωμα του σχεδίου στην πράξη, δοκιμάστε τις αποχρώσεις μπογιάς και ποιο το αποτέλεσμα που δίνει με πινέλο, με σφουγγάρι κλπ. και στην συνέχεια εφαρμόστε την κανονική διαδικασία πάνω στο έπιπλο. Για το βάψιμο επίπλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους stencil, μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία επειδή σε κάποιες πιθανόν συσκευασίες αναγράφεται: "ειδικό για τοίχους, ύφασμα, γυαλί κλπ" όλα κάνουν την ίδια δουλειά και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα πάνω στο έπιπλο εξαρτάται κατά πολύ από την απόχρωση μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε, την αντίθεση που θα δημιουργεί πάνω στο χρώμα του επίπλου που και αυτό μπορείτε πριν να το έχετε βάψει σε όποιο χρώμα θέλετε.
Τα τελευταία χρόνια αρκετά σχέδια stencil θα βρείτε και στην ελληνική αγορά, τόσο σε μεγάλα χρωματοπωλεία ή πολυκαταστήματα αλλά βεβαίως η μεγάλη ...βιτρίνα του internet είναι πολύ πλουσιότερη σε τέτοια είδη, όπου μπορείτε να βρείτε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέδια και καλύτερες τιμές. Eνδεικτικά δείτε εδώ μια σειρά επαναχρησιμοποιούμενων γεωμετρικών stencils για χρήση σε κάθε είδους επιφάνεια και ιδανικά για έπιπλα.


 
Δείτε εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto