ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: ΟρτανσίαAπό τους πιο όμορφους πολυετείς ανθοφόρους θάμνους και η καλλωπιστική αξία της Ορτανσίας δεν οφείλεται μόνο στα πανέμορφα λουλούδια αλλά και στο ιδιαίτερα εντυπωσιακό της φύλλωμα. 
ORTANSIA
Το ύψος και η διάμετρος του φυτού της Ορτανσίας,  στις αναρριχώμενες ποικιλίες, μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα ενώ τα δαντελωτά φύλλα της, σε σχήμα καρδιάς, έχουν μήκος περίπου 10-20 εκατ. και αντίστοιχο πλάτος.

Τα επίσης μεγάλου μεγέθους λουλούδια, που αποτελούνται από πολλά μικρότερα ανθίδια, δημιουργούνται στην κορυφή των νέων βλαστών και το κάθε ένα παραμένει ζωντανό σε ολόκληρη τη διάρκεια ανθοφορίας, περίπου από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος του καλοκαιριού. 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα λουλούδια της Ορτανσίας τοποθετημένα και σε βάζα που επίσης διατηρούνται για μεγάλο διάστημα. 

Εκτός από τις κλασσικές ποώδεις και τις αναρριχώμενες, υπάρχουν και ποικιλίες Ορτανσίας για εσωτερικούς χώρους.


ORTANSIA

Οι πιο κλασσικές ποικιλίες έχουν ροζλευκό ή γαλάζιο χρώμα, υπάρχουν όμως και φυτά σε αποχρώσεις του έντονου μωβ, κόκκινου, βαθύ μπλε όπως και υβριδικές έντονα δίχρωμες ποικιλίες.
Η διαφοροποίηση της απόχρωσης των λουλουδιών, εκτός από την ποικιλία, εξαρτάται και από το πόσο όξινο είναι το έδαφος – χώμα που θα χρησιμοποιήσετε. Όσο μεγαλύτερο το pH του χώματος τόσο πιο μπλε χρώμα αποκτούν τα λουλούδια της ορτανσίας και για να ενισχύσετε το όξινο του εδάφους, στην περίοδο πρώτης βλάστησης του φυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πότισμα και για 8-10 συνεχόμενα ποτίσματα διαλύματα που περιέχουν άργιλο. 

ORTANSIA

Δεν αγαπά την απευθείας έκθεση στον ήλιο γι΄αυτό και επιλέξτε για τις ορτανσίες σας απαραίτητα σκιερά ή τουλάχιστον ημισκιερά σημεία,  στο μπαλκόνι ή τον κήπο, προστατευμένα επίσης και από τον αέρα

Αγαπά την υγρασία αλλά όχι τα έντονα ποτίσματα. Ο καλύτερος τρόπος είναι το αυτόματο πότισμα ή τα συχνά ποτίσματα (στην διάρκεια του καλοκαιριού ακόμη και δύο φορές την ημέρα πρωί-βράδυ) αλλά με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά και χωρίς να λιμνάζει νερό στο πιάτο, για φυτά που καλλιεργείτε σε δοχεία φύτευσης.  

ORTANSIA

Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρή μορφή από την αρχή της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού κάθε 15-20 ημέρες θα ενισχύσει την ανθοφορία της και θα δυναμώσει γενικά τα φυτά ορτανσίας που με την σωστή φροντίδα μπορούν να ζήσουν πάρα πολλά χρόνια.  

ORTANSIA

Αντέχει ιδιαίτερα και στις 
παγωνιές του χειμώνα, χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το κλάδεμά της γίνεται αρχή της άνοιξης οπότε και θα πρέπει να καθαρίζονται τα ξερά και αδύναμα κλαδιά, κόβοντας αρκετά ειδικά τους βλαστούς που άνθισαν στην διάρκεια του καλοκαιριού.

ORTANSIA

Ανήκει στα φυτά που τα λουλούδια τους πολύ σπάνια δημιουργούν σπόρους. Πολλαπλασιάζεται είτε με 
χώρισμα του ριζικού συστήματος σε δύο ή περισσότερα μέρη ή με μοσχεύματα στις αρχές του φθινοπώρου. 

Οι Ορτανσίες είναι από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά είδη, είναι το κατ΄εξοχήν φυτό των ...μαιευτηρίων :) λόγω των αποχρώσεων των λουλουδιών της και σχεδόν όλες τις εποχές σε φυτώρια και ανθοπωλεία θα βρείτε έτοιμα φυτά διαφόρων μεγεθών και αποχρώσεων.