Μια ...χαρτονένια γέφυρα πάνω από τον Τίβερη

Ponte Farnece

Όταν τον 16ο αιώνα ο Πάπας Παύλος Γ΄ανέθετε στον Michelangelo την δημιουργία μιας γέφυρας στον Τίβερη για να συνδέει το Palazzo Farnese με τους κήπους της Villa Farnesina, που βρίσκονταν στην άλλη όχθη του ποταμού, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι το έργο που ο φημισμένος  γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει λόγω του θανάτου του θα  πραγματωνόταν κάτα κάποιο τρόπο από τον Γάλλο καλλιτέχνη Olivier Grossetete μέσω μιας ...αιωρούμενης χαρτονένιας κατασκευής.   

Η μήκους 18 μέτρων "Ponte Farnese", εμπνευσμένη από το αρχικό σχέδιο του Michelangelo, είναι δημιουργημένη εξ΄ολοκλήρου από χαρτόνι και κατασκευάστηκε με την συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών, κυρίως μαθητών, σε μιας μορφής ελεύθερα "εργαστήρια" υπό την επίβλεψη του Grossetete, που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε ανάλογα εγχειρήματα στην Γαλλία, την Κίνα, την Ρωσία και την Ισπανία. 
Η αιωρούμενη κατασκευή  ίπταται αναρτημένη από τρία μεγάλου μεγέθους λευκά μπαλόνια και ο τεχνητός φωτισμός όταν πέσει το σκοτάδι δημιουργεί μια πραγματικά φαντασμαγορική εικόνα,  που από μακριά  έχει απόλυτα πειστική όψη κανονικής γέφυρας. 


Η "Ponte Farnese" που τοποθετήθηκε στις 13 Ιουλίου, σε μια εκδήλωση που παρακολούθησαν εκτός από τους συντελεστές του εγχειρήματος πολλοί κάτοικοι της αιώνιας πόλης, θα  παραμείνει αιωρούμενη στο συγκεκριμένο σημείο έως  τις 18 Ιουλίου οπότε και θα κατέβει για να ακακυκλωθεί. 

Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες, περισσότερες  φωτογραφίες και video από την όλη διαδικασία δημιουργίας και τοποθέτησης της γέφυρας στην σελίδα του 
Olivier Grossetete στο Facebook.