ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ντάλια

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την Ντάλια 


Ντάλια

Λ
ίγα καλοκαιρινά φυτά μπορούν να προσθέσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι τόσο ...χρώμα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο οι Ντάλιες


Η εκτεταμένη περίοδος ανθοφορίας τους που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και η πραγματικά ...ατέλειωτη ποικιλία σε αποχρώσεις σε όλους τους τόνους του λευκού, ροζ, κίτρινου, κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ-μωβ κάνουν τις Ντάλιες από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά για παρτέριαγλάστρες-ζαρντινιέρες αλλά και για διαμόρφωση σε μάντρες-φράχτες αφού οι ψηλές ποικιλίες ξεπερνούν σε ύψος το 1,50 μέτρο. 
louloudia-ntalias

Εκτός από το ύψος του φυτού που μπορεί να ποικίλει ξεκινώντας από τις νάνες Ντάλιες που δεν ξεπερνούν τα 30-40 εκατοστά οι πραγματικά ...χιλιάδες ποικιλίες-υβρίδια διαφοροποιούνται και ως προς το χρώμα και την μορφή-σχηματισμό-μέγεθος των λουλουδιών. 
Οι πιο συνήθεις ποικιλίες είναι οι κοινές διακοσμητικές Ντάλιες με τα διπλά και μεγάλου μεγέθους άνθη, αυτές με μία ή δύο σειρές πέταλα που μοιάζουν με μαργαρίτες-ανεμώνες και οι Ντάλιες pompom με ολοστρόγγυλα διπλά και λίγο μικρότερου μεγέθους λουλούδια.  

eidh-poikilies-ntalias

Οι Ντάλιες δεν ανήκουν στα καλλωπιστικά που οι ερασιτέχνες κηπουροί  συνηθίζουμε να αποκαλούμε "ιδιαίτερα εύκολα και ανθεκτικά", παρ΄όλο που στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες και δύσκολες φροντίδες. 

Χρειάζονται τις μισές τουλάχιστον ώρες της ημέρας άμεση έκθεση στον ήλιο (σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις τα φυτά ακόμη και αν διατηρηθούν εύρρωστα δεν θα ανθίσουν) ενώ οι βλαστοί είναι μαλακοί και εύθραυστοι στον αέρα για αυτό και ειδικά οι ψηλές ποικιλίες αφού ξεπεράσουν σε ύψος τα 20-30 εκατοστά θα πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν. 

Οι κονδυλώδεις ρίζες της Ντάλιας  απλώνονται σχεδόν επιφανειακά σε μεγάλο μήκος αλλά πολύ μικρό βάθος και έτσι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο σάπισμα αν στο σημείο που θα φυτέψετε Ντάλιες το χώμα συγκρατεί νερό της βροχής ή οι γλάστρες τους δεν διαθέτουν πολύ καλό σύστημα αποστράγγισης, ενώ και το κρύο του χειμώνα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ρίζες και ...ματαίως να περιμένετε να ξανανθίσουν την επόμενη άνοιξη :) αν και πρόκειται για πολυετές φυτό. 

kokkines-ntalies

Με στοιχειώδεις όμως φροντίδες κυρίως στην επιλογή του σημείου που θα τις φυτέψετε ώστε να είναι ηλιόλουστο και προστατευμένο από τον αέρα, ανάμειξη του εδάφους πριν το φύτεμα με ένα οργανικό λίπασμα και άμμο, τύρφη ή κοπριά, πολύ καλή αποστράγγιση,  ένα μέτριο πότισμα κάθε 2-3 ημέρες στο διάστημα του καλοκαιριού και φροντίζοντας γενικά να μην υπάρχει μόνιμη υγρασία στο χώμα τους, οι Ντάλιες θα σας ανταμείψουν με μια πλούσια ανθοφορία για πολλούς μήνες και θα στολίσουν παρτέρια και δοχεία φύτευσης με τα εντυπωσιακά τους χρώματα.  

dixromes-poikilies-ntalias

Ενδεικτικό της ευαισθησίας της στις θερμοκρασίες είναι ότι σε αντίθεση με όλους τους βολβούς ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής ανθοφορίας οι κόνδυλοι της Ντάλιας δεν φυτεύονται το φθινόπωρο αλλά μέσα της άνοιξης όταν και  θερμοκρασία του χώματος εκτός αυτής του περιβάλλοντος έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.   

pollaplasiasmos-ntalias

Μετά το τέλος της ανθοφορίας οι βλαστοί ξεραίνονται όμως οι κόνδυλοι μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος και να ξαναβλαστήσουν την επόμενη χρονιά ή να αφαιρεθούν προσεκτικά και να διατηρηθούν σε σκιερό μέρος μέσα σε σακουλάκια για να τους ξαναφυτέψετε.
Ο πολλαπλασιασμός της Νταλιας γίνεται την άνοιξη με διαίρεση των κονδύλων. Με ένα κοφτερό μαχαίρι  χωρίστε τον κόνδυλο σε τμήματα που το καθένα να διαθέτει ένα τουλάχιστον "μάτι" από το οποίο και θα ...ξεπεταχτούν τα νέα φυτά. 
Παρ΄όλο που θεωρητικά είναι εφικτό με σπόρους ή μοσχεύματα πολύ σπάνια θα καταφέρετε να δημιουργήσετε νέα υγιή φυτά. 

louloudia-ntalias-kokkino-leyko

Ένα "μυστικό" για τις Ντάλιες και πολύ συχνά η βασική αιτία καταστροφής των φυτών είναι το πόσο πολύ δεν τις ευνοεί το ...βρέξιμο του φυλλώματος και των λουλουδιών. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό για αυτό και πάντα ποτίζετε στην βάση του φυτού ώστε το νερό να κατευθύνεται αποκλειστικά στο χώμα. 

fytemenes-ntalies

Ανάλογα με το είδος-ποικιλία, κυρίως ως προς στο ύψος, με Ντάλιες μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικούς σχηματισμούς στον κήπο φυτεύοντας σε ψηλά ή χαμηλά παρτέρια και αναμειγνύοντας φυτά διαφορετικών αποχρώσεων. 

ntalies-se-glastra

To ίδιο καλά αναπύσσονται και σε γλάστρες, που διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι σε "έκτακτες" καιρικές συνθήκες πχ καλοκαιρινές μπόρες ή έντονο άνεμο μπορείτε εύκολα να τις μετακινήσετε και να τις προστατέψετε, ενώ βεβαίως είναι από τα ομορφότερα λουλούδια και για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά μπουκέτα για τα βάζα σας.  

ntalies-se-vazo

Δείτε και...