ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Διπλαδένια

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας
για την Διπλαδένια

Από τους πιο όμορφους  αναρριχώμενους θάμνους η Διπλαδένια, που κατά την μακρά περίοδο ανθοφορίας της (Ιούνιος-Οκτώβρης)  θα γεμίσει με ...χρώμα μάντρες, κάγκελα, πέργκολες και όποιο άλλο σημείο επιλέξετε να την φυτέψετε. Γνωστή και ως "Βραζιλιάνικο Γιασεμί" η Διπλαδένια ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Πικροδάφνη και την καλοκαιρινή Δαφνούλα (Βίγκα), όμως τα λουλούδια της, σε αποχρώσεις κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό,  είναι μεγαλύτερα και σε σχήμα "χωνάκι". 

Εκτός από τα άνθη και το πυκνό, σκουροπράσινο και γυαλιστερό της φύλλωμα συμβάλλει στην εντυπωσιακή όψη ιδιαίτερα των αναπτυγμένων φυτών. 

Το ύψος της μπορεί να φτάσει έως και τα 3 μέτρα και εκτός από τις κανονικές υπάρχουν και μικρόσωμες "νάνες" ποικιλίες που δεν αναπτύσσονται τόσο σε ύψος και παίρνουν την μορφή χαμηλού θάμνου
Φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους μπορείτε να τα τοποθετήσετε και σε γλάστρες-ζαρντινιέρες συνδυάζοντάς τα με κάθε είδους καλλωπιστικά ή θαμνώδη ενώ ιδιαίτερα όμορφη είναι και τοποθετημένη σε ψηλά σημεία με τους βλαστούς να κρέμονται προς τα κάτω. 

DIPLADENIA

Θα την φυτέψετε σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία. Το ιδανικό μέρος για την Διπλαδένια είναι μια θέση προστατευμένη από τον μεσημεριανό ήλιο και τον έντονο αέρα. Φυτά που ταλαιπωρούνται από τον αέρα έχουν συνήθως μειωμένη ανθοφορία, ενώ αυξημένες είναι οι απαιτήσεις της σε νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίζεται σχεδόν καθημερινά, ανάλογα βέβαια και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν. 

DIPLADENIA

Ανήκει γενικά στα ανθεκτικά φυτά και πάντως όχι στα ιδιαίτερα ευαίσθητα αφού  μόνο οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να την παγώσουν, όμως και πάλι μετά από ένα γενναίο κλάδεμα την άνοιξη θα ξαναπετάξει νέους βλαστούς.
Το κανονικό της κλάδεμα γίνεται με την λήξη της ανθοφορίας της, περίπου τον Οκτώβριο, ή αρχές του χειμώνα πριν ξεκινήσει το έντονο κρύο.
Σε περιοχές με ιδιαίτερα ζεστές κλιματολογικές συνθήκες και πολύ ήπιους χειμώνες η Διπλαδένια μπορεί να διατηρήσει τα λουλούδια της σε όλη τη διάρκεια του έτους.   

DIPLADENIA

Το σχήμα των λουλουδιών και το πυκνό φύλωμμα συχνά γίνονται ...κρυψώνα για ζιζάνια με πιο συνηθισμένο την μελίγκρα. Σε περίπτωση προσβολής χρησιμοποιείστε ένα ειδικό γεωπονικό σκεύασμα ή ψεκάστε προληπτικά ανά 15-20 μέρες με ένα διάλυμα που θα φτιάξετε με ένα λίτρο νερό, μια κουταλιά απορρυπαντικό πιάτων και μια κουταλιά οινόπνευμα.

DIPLADENIA

Δείτε και...