ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Βερβερίδα


Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την Βερβερίδα 

Ιδιαίτερα ανθεκτική και εύκολη στην καλλιέργειά της η Βερβερίδα ανήκει στα πιο κατάλληλα φυτά για κήπους μειωμένης φροντίδας και για την δημιουργία διαδρόμων - παρτεριών με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.  Γενικά Χαρακτηριστικά

Berberis η βοτανολογική ονομασία του είδους που περιλαμβάνει πολλές επιμέρους ποικιλίες (Berberis thunbergiiBerberis julianiaeBerberis darwinii κλπ). 
Καλλιεργείται κυρίως σαν καλλωπιστικό, αν και σε πολλές περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούνται και οι βρώσιμοι καρποί της Βερβερίδας, κυρίως σαν φρούτο για την παρασκευή κυρίως μαρμελάδας ή σε φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Φυλλοβόλος θάμνος με κυριότερο χαρακτηριστικό το κοκκινοπράσινο χρώμα των μικρών και στιλπνών φύλλων. Στην διάρκεια του φθινοπώρου το σύνολο του φυλλώματος αποκτά βαθυκόκκινη - μπορντώ απόχρωση, δίνοντας στην Βερβερίδα  ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση.

Το ύψος της ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φτάσει έως και τα 3-4 μέτρα, όμως η πιο συνήθεις ποικιλίες που ευδοκιμούν στην χώρα μας και γενικά στην περιοχή της Μεσογείου δεν ξεπερνούν τα  1,50 - 2 μέτρα.
Οι
βλάστοι, καλυμμένοι σε ολόκληρο το μήκος τους με φύλλα, φέρουν αγκάθια και σταδιακά ξυλοποιούνται. 

Είναι φυτό κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπο αλλά και για γλάστρες - ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια αφού δεν επηρεάζεται από τον αέρα, όσο και για την δημιουργία διαδρόμων, μπορντούρας ή χαμηλού φράχτη, ανάλογα με τον τρόπο - σχήμα στο οποίο θα κλαδευτεί


Φροντίδα


Η Βερβερίδα ανήκει στα πλέον ανθεκτικά είδη θάμνων και είναι ιδανική για εδάφη και σημεία που δύσκολα ευδοκιμούν άλλα καλλωπιστικά όπως και για κήπους μειωμένης φροντίδας, εξοχικά σπίτια κλπ. και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες. 

Χώμα: Χρησιμοποιήστε ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ανήκει στα είδη που αντέχουν τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και στην ζέστη και την ξηρασία
Ευδοκιμεί εξίσου ικανοποιητικά όχι μόνο σε πλήρως ηλιόλουστες αλλά και ημισκιερές θέσεις. 
Κατάλληλη και για χρήση σε παραθαλάσσιες περιοχές, αφού δεν επηρεάζεται από τη αλατότητα του εδάφους. 


Πότισμα: Οι ανάγκες της Βερβερίδας σε νερό είναι αρκετά μικρές και η κύρια αιτία που μπορεί να την καταστρέψει είναι το ...υπερβολικό πότισμα.
Από την άνοιξη, ανάλογα φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασίες που επικρατούν, 
ποτίζετε φορά την εβδομάδα και στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού 2 φορές την εβδομάδα.  

Λίπανση: Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρό για φυτά σε γλάστρες, βοηθά σημαντικά την γενικά αργή της ανάπτυξη.  

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα θα πρέπει να κλαδεύεται, ώστε να απομακρύνονται τυχόν ξερά ή ασθενικά κλαδιά και να διατηρεί το φυτό το συμπαγές του σχήμα. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βερβερίδα ανθίζει στα μέσα της άνοιξης και για διάστημα περίπου 8 εβδομάδων, με μικρά κιτρινόκκινα άνθη που σε λίγες εβδομάδες μετατρέπονται σε καρπούς.
Η ανθοφορία της πραγματοποιείται στους βλαστούς του προηγούμενου χρόνου, γι΄αυτό και φυτά που ίσως κλαδέψετε πολύ "αυστηρά" δεν θα ανθίσουν την επόμενη περίοδο. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται και με σπόρους αλλά κυρίως με μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού, τοποθετώντας  βλαστούς μήκους 10-20cm σε  φυτόχωμα και διατηρώντας τα γλαστράκια με τα μοσχεύματα σε ημισκιερό σημείο με έντονη υγρασία

Από το τέλος του χειμώνα θα βρείτε στα φυτώρια έτοιμα και ήδη αναπτυγμένα φυτά Βερβερίδας και αυτός είναι ο συντομότερος τρόπος για να απολαύσετε το επόμενο φθινόπωρο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το εντυπωσιακό της χρώμα, αφού πρόκειται για θάμνο με ιδιαίτερα αργή ανάπτυξη. 

Δείτε και...