ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ορχιδέα Cymbidium

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας
για την
Ορχιδέα Cympidium

Cymbidium Orchid

Οι ορχιδέες γενικά, δεν είναι  τόσο ευαίσθητα και δύσκολα στην φροντίδα τους φυτά όσο πιστεύουν οι πιο άπειροι στην κηπουρική, πολύ περισσότερο το είδος Cymbidium (Kυμβίδιο). 


Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό τόσο στο κρύο όσο και στην ζέστη, με εντυπωσιακή ανθοφορία και με βασική του διαφορά από τα περισσότερα είδη Ορχιδέας ότι πρόκειται για φυτό εξωτερικού και όχι εσωτερικού ώρου.

Ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που θα γίνουν πραγματικά το ...στολίδι του μπαλκονιού ή του κήπου σας κατά το διάστημα ανθοφορίας του, ενώ το πράσινο φύλλωμα διατηρείται όλες τις εποχές. 

Cymbidium Orchid

Ανάμεσα από τα λεπτά λογχοειδή φύλλα αναπτύσσει βλαστούς που την περίοδο ανθοφορίας, γεμίζουν κατά μήκος με πανέμορφα λουλούδια, κάθε μίσχος μπορεί να έχει και πάνω από 20 λουλούδια.
Τα άνθη της είναι ιδιαίτερα σκληρά, με σχεδόν κέρινη όψη, σε ατέλειωτους συνδυασμούς χρωμάτων ανάλογα με την ποικιλία και διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από 1-2 μήνες.  

Cymbidium Orchid

Για την ανάπτυξή της χρειάζεται φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στην ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φωτεινά ή ημισκιερά σκεπαστά μπαλκόνια όπως και σημεία κάτω από την σκιά δέντρων, αναρριχώμενων κλπ είναι ιδανικά.  Δεν έχει ειδικές ανάγκες σε νερό, τους ζεστούς μήνες ποτίζετε κανονικά κάθε 2-3 ημέρες όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει, όπως και τα περισσότερα ανθοφόρα, ενώ αγαπά τις συνθήκες υγρασίας και την ευνοεί ιδιαίτερα το ψέκασμα - ελαφρό κατάβρεγμα των φύλλων τις πολύ πρωϊνές ή τελευταίες απογευματινές ώρες.  

Cymbidium Orchid

Η λίπανση με ένα υγρό ή κοκκώδες λίπασμα μία φορά το μήνα, με το που θα τελειώσει η ανθοφορία έως να ξαναπαρουσιαστούν τα πρώτα μπουμπούκια, θα δυναμώσει το φυτό και θα αυξήσει τον αριθμό των λουλουδιών. Όσο είναι ανθισμένη δεν χρειάζεται παρά πότισμα, το λίπασμα στα ανθισμένα φυτά έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτουν γρηγορότερα τα λουλούδια. 

Cymbidium Orchid

Ανήκει στα φυτά που αναπτύσσονται καλύτερα όσο οι ρίζες τους είναι "στριμωγμένες" για αυτό και προτιμήστε αρχικά μικρές γλάστρες-ζαρντινιέρες αντίστοιχου μεγέθους με εκείνο των φυτών και σε κάθε μεταφύτευση που δεν θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα από 3-4 χρόνια, λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη γλάστρα.
Από ιδιαίτερα ανεπτυγμένα φυτά κατά την διάρκεια της μεταφύτευσης μπορείτε να χωρίσετε τμήματα από τις βολβόδεις ρίζες (έχουν όψη κρεμμυδιού) για να δημιουργήσετε νέα φυτά. 

Cymbidium Orchid

Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και στις ασθένειες, σπάνια προσβάλλεται από τις κοινές αρρώστιες των καλλωπιστικών, ενώ ούτε στο χώμα που θα χρησιμοποιήσετε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, σε σχέση με άλλα είδη Ορχιδέας, ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου καλής ποιότητας είναι αρκετό, φροντίζοντας πάντα η γλάστρα να διαθέτει σωστή αποστράγγιση.

Cymbidium Orchid

Οι περισσότερες ποικιλίες ανθίζουν μία φορά τον χρόνο, Σεπτέμβριο- Νοέμβριο ή Δεκέμβριο-Μάρτιο ή Απρίλιο-Ιούνιο, ανάλογα με το αν πρόκειται για πρώιμες, μεσαίες ή όψιμες, και ο συνδυασμός φυτών διαφορετικής ανθοφορίας είναι ένας τρόπος για να απολαμβάνετε στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας μια ανθισμένη  Cibidium σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα λουλούδια είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά και σε βάζα και για χρήση σε συνθέσεις, όπου επίσης διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα φρεσκοκομμένο κλαδί Ορχιδέας Cymbidium θα διατηρηθεί στα βάζα σας για  περισσότερες από 3 εβδομάδες.  

Cymbidium Orchid