Σιδεριές παραθύρων. Τύποι, σχέδια και πληροφορίες για να επιλέξετε τις καταλληλότερες

Τα κάγκελα - σιδεριές στα παράθυρα, εκτός του βασικού τους ρόλου στην προστασία του σπιτιού, λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο των εξωτερικών του χώρων γι΄αυτό και η σωστή επιλογή τους απαιτεί συνδυασμό λειτουργικότητας και αισθητικής, ανάλογα με τον χώρο και το μέγεθος - τύπο των παραθύρων. 


Από το κλασσικό σλόγκαν των παλαιότερων "...κοιμόμασταν με ανοιχτές πόρτες" έχουμε περάσει δυστυχώς στις εποχές "κάθε παράθυρο και σιδεριά" :) αφού η πρόσθετη προστασία, ειδικά σε ισόγεια, εξοχικά, σπίτια σε απομονωμένες περιοχές κλπ όπως και σε παράθυρα χωρίς παντζούρια είναι πλέον επιβεβλημένη.

Η κατασκευή σιδεριάς είναι μια διαδικασία απαγορευτική για όποιον δεν διαθέτει γνώσεις και εμπειρία σε σιδηροκατασκευές, γι΄αυτό και θα πρέπει υποχρεωτικά να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, όμως είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να έχετε πριν μια όσο πιο πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες επιλογής και τον βασικό σχεδιασμό της σιδεριάς, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες κάθε χώρου - παραθύρου. 


Οι σιδεριές αποτελούνται από τις βασικές ράβδους  -που διατίθενται σε τετραγωνισμένα ή καμπύλα σχήματα- και οι οποίες συγκολλούνται τόσο μεταξύ τους όσο και με όλα τα υπόλοιπα μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία με ηλεκτροκόλληση
Τα έτοιμα διακοσμητικά, τα καραβολάκια, όπως είναι η ονομασία τους στην γλώσσα των ...σιδεράδων :) επίσης διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών και σχεδίων με πιο κλασσικά τα καμπύλα  με κυρτές άκρες, με τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν πολλά επιμέρους μεγαλύτερα σχέδια. 


Από την πιο απλού σχεδιασμού έως την πλέον περίτεχνη σιδεριά ο τρόπος κατασκευής είναι πανομοιότυπος, απλά στα πιο περίπλοκα σχέδια χρησιμοποιούνται περισσότερα και διαφορετικά επιπρόσθετα στοιχεία ή και ράβδοι διαφορετικού πάχους - σχήματος. Το "γέμισμα" του βασικού σχεδίου μιας σιδεριάς με πρόσθετα στοιχεία δεν είναι αποκλειστικά θέμα αισθητικής αλλά γίνεται και για να είναι όσο πιο μικρά-στενά τα κενά ανάμεσα στις ράβδους, ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραβίασης του παραθύρου από κάθε σημείο  και ταυτόχρονα βεβαίως η όλη κατασκευή να μην θυμίζει κάγκελα ...φυλακής :) 


Κατά βάση για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται μασίφ ράβδοι σιδήρου, ώστε το κόψιμο - παραβίασή τους να είναι αδύνατα χωρίς την χρήση ηλεκτρικού τροχού, ενώ εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατσάλι - χάλυβας με εξωτερική επένδυση αλουμινίου. Οι σιδεριές αυτού του τύπου διαθέτουν το πλεονέκτημα του αλουμινίου που δεν σκουριάζει και δεν απαιτεί την ίδια συντήρηση με αυτή του σιδήρου, αλλά βεβαίως το κόστος τους είναι μεγαλύτερο. 
Αντίθετα οι σιδερένιες κοστίζουν λιγότερο όμως, ανάλογα και με το αν βρίσκονται ή όχι εκτεθειμένες στον ήλιο και το νερό της βροχής, ανά μερικά χρόνια απαιτούν τρίψιμο και βάψιμο

Αν επιλέξετε να αναθέσετε σε έναν επαγγελματία μόνο την κατασκευή  - τοποθέτηση της σιδεριάς και προτίθεστε να την βάψετε μόνοι σας, επιλέξτε τον παλιό κλασσικό τρόπο που απαιτεί λίγο παραπάνω κόπο αλλά είναι ο πιο ενδεδειγμένος για την μακροχρόνια προστασία του σιδήρου από την οξείδωση.  
Περάστε τα σίδερα με δύο χέριο μίνιο -αντί για άλλου τύπου αστάρι μετάλλου- και στην συνέχεια ένα αντισκωριακό χρώμα για μεταλλικές επιφάνειες.  


Σε ό,τι αφορά το σχέδιο μιας σιδεριάς, θεωρητικά, μπορεί να έχει όποιο σχεδιασμό προτιμάτε. Απλό, περισσότερο σύνθετο ή ιδιαίτερα "γεμάτο" σε επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, με συνδυασμό ράβδων διαφορετικού σχηματισμού κλπ και αυτονόητο ότι όσο πιο περίπλοκο και καλλιτεχνικό το σχέδιο τόσο αναλογικά αυξάνεται η τιμή της κατασκευής.  

Η προσαρμογή στο σημείο του παραθύρου γίνεται με την στερέωση των ακριανών ράβδων ή του πλαισίου της σιδεριάς στον τοίχο ή στην κάσα ξύλινων-αλουμινένιων κουφωμάτων, αν το παράθυρο διαθέτει παντζούρι, οπότε και η σιδεριά τοποθετείται ανάμεσα σε αυτό και το τζάμι. 
Η τοποθέτηση - στερέωση είναι μια διαδικασία που θα πρέπει επίσης να γίνεται με μελέτη και προσοχή ώστε και από τα σημεία της ένωσης η κατασκευή να είναι απαραβίαστη και αδύνατο να αποκολληθεί.  

athoswin.gr

Ο γενικός σχεδιασμός του παραθύρου και κυρίως το πάχος του τοίχου στο συγκεκριμένο σημείο που καθορίζει και το βάθος του κουφώματος προσδιορίζουν τον ακριβή τρόπο και θέση που θα πρέπει να στερεωθει η σιδεριά, ανάλογα και με το αν το παράθυρο διαθέτει παντζούρι ή όχι. 
Όσο μεγαλύτερο το παράθυρο τόσο πιο καθοριστικής σημασίας το σχέδιο μιας σιδεριάς, αφού είναι  αυτονόητο ότι καθορίζει την γενική αισθητική του σπιτιού εξωτερικά, ενώ φυσικά όταν πρόκειται να τοποθετηθούν σιδεριές σε πολλά παράθυρα και ανεξάρτητα από το μέγεθος του καθενός το σχέδιο στις σιδεριές θα πρέπει να είναι το ίδιο


Οι σιδεριές αποτελούμενες από ράβδους ίσιες στο επάνω μέρος τους και καμπύλο - κουρμπαριστό στο κάτω είναι μια ιδιαίτερα καλαίσθητη επιλογή, ειδικά για παράθυρα σε ψηλά σημεία που το μεγαλύτερο φάρδος της κατασκευής στο καμπύλο σημείο δεν ενοχλεί, ούτε στερεί χώρο.  


Οι σιδεριές αυτής της μορφής είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για παράθυρα με στενά περβάζια αφού επιτρέπουν την χρήση του χώρου του πχ για να τοποθετηθούν γλάστρες, ενώ διευκολύνουν γενικά και στον εξωτερικό καθαρισμό του παραθύρου. 


Οι απλού σχεδιασμού σιδεριές με χιαστί ράβδους, με ή χωρίς πλαίσιο, είναι επίσης μια πολύ ιδιαίτερη επιλογή αισθητικά και ιδιαίτερα ταιριαστές σε μικρά παράθυρα, ξύλινα παραδοσιακά κουφώματα κλπ. 


Εκτός από τα σχέδια που βασίζονται σε ίσιες ή καμπύλες ράβδους σιδεριές για παράθυρα ιδιαίτερου σχεδιασμού πχ στρογγυλά τύπου φινιστρίνι μπορούν να δημιουργηθούν και με πιο καλλιτεχνικές σιδηροκατασκευές σε διάφορα σχέδια. 


Ένας παράγοντας που συχνά παραγνωρίζεται κατά την επιλογή της κατάλληλης σιδεριάς, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, είναι η όψη της όχι μόνο εξωτερικά αλλά και από το εσωτερικό του σπιτιού. Κάτι που εξαρτάται από τον τύπο του κουφώματος αλλά και του τζαμιού, το πάχος του τοίχου άρα και το φάρδος της εσοχής του κουφώματος αλλά και τον σχεδιασμό της σιδεριάς. 
Το ιδανικό είναι από το εσωτερικό να μην διακρίνεται κανένα σημείο του πλαισίου, ενώ τόσο γενικά όσο κυρίως για παράθυρα όχι ιδιαίτερα φωτεινά καλό είναι να επιλέγονται σχέδια με όσο περισσότερα κενά - "ελεύθερα" σημεία στο κέντρο της σιδεριάς, ώστε αυτή να μην λιγοστεύει ακόμη περισσότερο το εισερχόμενο φως. 


Σαν ...συνέχεια του παραθύρου η σιδεριά αποτελεί τελικώς ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο και μάλιστα από αυτά που στην πορεία του χρόνου αλλάζουν σπάνια ή ...ποτέ. 
Γι΄αυτό και η γενική αρχιτεκτονική κάθε κτίσματος θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της πιο κατάλληλης σιδεριάς για τα παράθυρα, αφού πχ μια σιδερένια και περίτεχνου σχεδίου μπορεί να είναι ιδανική για ένα παραδοσιακό σπίτι όχι όμως και για ένα μοντέρνο κτίριο. 
Ο πιο καλαίσθητος τύπος σιδεριάς σε πιο σύγχρονο design είναι αυτός που αποτελείται μόνο από απλές μεταλλικές ράβδους συγκολλημένες σε διάφορους σχηματισμούς, χωρίς πρόσθετα διακοσμητικά, που τοποθετείται - στερεώνεται στον τοίχο με τρόπο ανάλογο του σχεδιασμού του παραθύρου, το αν υπάρχει ή όχι παντζούρι κλπ.  


Ο ίδιος τύπος σιδεριάς είναι επίσης ιδιαίτερα καλαίσθητος και για πιο κλασσικού σχεδιασμού κτίσματα και ιδιαίτερα εντυπωσιακός σε μικρού μεγέθους παράθυρα που διαθέτουν εξωτερική "κορνίζα". 
Σιδεριές αυτής της μορφής, σε εντελώς απλό ή πιο σύνθετο σχέδιο, είναι επίσης οι καταλληλότερες για  μικρά παράθυρα σε μπάνια - κουζίνες, που συνήθως δεν διαθέτουν παντζούρι. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: