DIY Κατασκευές με Τσιμέντο

DIY διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα 
από τσιμέντο

DIY - Κατασκευές με Τσιμέντο

Γλάστρες, κασπώ, κηροπήγια, βάζα, διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα,  φτιαγμένα από τσιμέντο και σε κάθε μέγεθος και σχήμα, ανάλογα με το είδος του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε ως καλούπι.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, το συνολικό κόστος μια τέτοιας κατασκευής ακόμη και μεγάλου μεγέθους είναι μικρό και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Ειδικά για γλάστρες και κασπώ είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα αλλάξει την όψη του μπαλκονιού ή του κήπου σας, ενώ το τεράστιο πλεονέκτημα αυτού του τύπου των κατασκευών είναι ότι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υλικό θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις καιρικές συνθήκες χωρίς καμιά ανάγκη προστασίας-συντήρησης.

Θα χρειαστείτε
1. καλούπια (δοχεία/σκεύη κάθε είδους)
2. μείγμα τσιμέντου (τσιμέντο, άμμος, χαλίκι, νερό) ή κάποιο είδος έτοιμου κονιάματος τσιμέντου ή και γύψου σε σκόνη που αναμειγνύεται με νερό και θα τα βρείτε σε  χρωματοπωλεία.
2. λάδι ή πετρέλαιο, για να αλείψετε τα καλούπια
3. μερικές πέτρες ή όποιο άλλος βάρος, για να κρατήσετε τα κενά καλούπια σταθερά στην θέση τους.1. Φτιάξτε αρχικά το μείγμα τσιμέντου.
Η αναλογία είναι περίπου 1 μέρος τσιμέντου - 4,5 άμμου - 3 χαλίκι, ότι μεγέθους "μεζούρα" κι αν χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου που θα κατασκευάσετε.

Αναμιγνύετε τσιμέντο και άμμο με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να προκύψει ένα ομοιογενές παχύρευστο μείγμα που όταν το κρατάτε στο χέρι σας θα διατηρεί σχετικά το σχήμα του χωρίς να "τρέχει". Στο τέλος προσθέστε το χαλίκι και ανακατέψτε ξανά. Σε μικρού  μεγέθους κατασκευές  π.χ κηροπήγια ή μικρά γλαστράκια μπορείτε και να παραλείψετε το χαλίκι, στις λίγο μεγαλύτερες όμως είναι απαραίτητο για να "δέσει" το μείγμα και να σταθεροποιεί η κατασκευή, απλώς για να είναι πιο ομοιογενής και όμορφη η επιφάνεια των αντικειμένων, χρησιμοποιείστε όσο πιο λεπτό χαλίκι και όχι το κλασσικό για οικοδομική χρήση.. Αλείψτε με λάδι ή πετρέλαιο το εσωτερικό του βασικού καλουπιού και την εξωτερική επιφάνεια των δοχείων καλουπιών που θα δημιουργήσουν το/τα κενά στο σχήμα που έχετε επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο, αφού στεγνώσει το μείγμα, τα καλούπια θα ξεφορμαριστούν πολύ εύκολα και ειδικά το λάδι θα δώσει μια πιο λεία όψη στην επιφάνεια των αντικειμένων.

Γεμίστε με το τσιμέντο, ανακατέψτε το ξανά ελαφρά μέσα στο δοχείο και ισιώστε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια και ομοιόμορφη, γεμίστε τα άδεια καλούπια με πέτρες ή όποιο άλλος βάρος για να μείνουν σταθερά στην θέση τους. Αφήστε τουλάχιστον 24 ώρες  ή και παραπάνω ανάλογα με το μέγεθος/όγκο της κατασκευής ώστε να σταθεροποιηθεί/στεγνώσει εντελώς το μείγμα και βγάλτε τα καλούπια.Και...
* Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας και το μόνο "μυστικό" είναι η σωστή ρευστότητα του μείγματος τσιμέντου. Γι΄αυτό κι αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, ξεκινήστε δοκιμαστικά με μια μικρή ποσότητα μείγματος και ένα πολύ μικρό απλό καλούπι, για να είστε βέβαιοι πως το αποτέλεσμα είναι το σωστό κι αν όχι δοκιμάστε ξανά με λιγότερο ή παραπάνω νερό, μέχρι να καταλάβετε πόσο ακριβώς πηχτό πρέπει να είναι το μείγμα του τσιμέντου

Σε χρωματοπωλεία και μάντρες οικοδομών θα βρείτε έτοιμα κονιάματα τύπου τσιμέντου που αναμειγνύονται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, όμως δεν είναι όλα κατάλληλα για αυτήν την χρήση, εξηγήστε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ώστε να σας δώσουν το κατάλληλο. Μια επίσης εναλλακτική επιλογή είναι το έτοιμο μείγμα καλλιτεχνικού τσιμέντου που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για χόμπυ-κατασκευές. Δείτε ενδεικτικά εδώ

*Αφού στεγνώσει εντελώς το τσιμέντο, μπορείτε να τρίψετε τα αντικείμενα για να διορθώσετε ατέλειες και να τους δώσετε πιο λεία όψη, να τα βάψετε με τσιμεντόχρωμα ή ακρυλικό χρώμα για τοίχους σε όποια απόχρωση θέλετε και γενικά να επεξεργαστείτε την επιφάνειά τους με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε σε έναν ...τοίχο.

*Ένας ακόμη τύπος κατασκευών για εξωτερικούς χώρους με "χυτό" τσιμέντο είναι αυτός για την δημιουργία των οποίων θα γεμίσετε με μείγμα τσιμέντου "ανοιχτά" στο κάτω μέρος τους καλούπια κάθε μορφής με στόχο την αποτύπωση-δημιουργία του σχεδίου τους στο δάπεδο. Π.χ με τον τρόπο αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε το τσιμεντένιο ...ομοίωμα-σχέδιο από ένα κοινό λαστιχένιο χαλάκι πάνω σε οποιαδήποτε στρωμένη ήδη με τσιμέντο επιφάνεια, να κατασκευάσετε πλακόστρωτα χρησιμοποιώντας τα ειδικά για αυτήν την χρήση καλούπια κλπ. 

*Αν δεν σας αρέσει το φυσικό γκρι χρώμα του τσιμέντου σε διακοσμητικά αντικείμενα, ούτε και θέλετε να βάψετε εκ των υστέρων τις κατασκευές, αν το  προτιμάτε χρησιμοποιείστε λευκό τσιμέντο

*Ελάχιστη ενασχόληση για να εξοικειωθείτε με τον τρόπο συμπεριφοράς των υλικών και κυρίως  ...φαντασία στο είδος καλουπιών, είναι αρκετά για να δημιουργήσετε για το σπίτι αληθινά όμορφα αντικείμενα με ελάχιστο κόστος. Χρησιμοποιείστε άδειες συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά και μεταλλικά σκεύη κουζίνας, γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να φτιάξετε "ομοιώματά" τους που στην συνέχεια μπορείτε να βάψετε ή να επεξεργαστείτε όπως εσείς θέλετε ή δημιουργείστε τα δικά σας καλούπια σε όποιο σχήμα θέλετε με χαρτί που θα κόψετε από χοντρά χαρτοκιβώτια  και θα συγκολλήσετε με αυτοκόλλητη ταινία για να κατασκευάσετε αντίστοιχου μεγέθους και σχεδιασμού αντικείμενα.  

*Σε κατασκευές που δεν θα καταπονούνται ούτε και θα βρέχονται συχνά, αντί για τσιμέντο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  γύψο καλλιτεχνίας, που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία και καταστήματα με υλικά κατασκευών. 


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
    pinterest.com/soulouposeto