Αερόφυτα. Τα φυτά χωρίς ...ρίζες

Tα πολύ εντυπωσιακά και ιδιότυπα Αερόφυτα που δεν έχοουν ρίζες, έτσι για να αναπτυχθούν δεν χρειάζονται ...χώμα. Η όψη τους θυμίζει παχύφυτα αλλά τα Αερόφυτα διαφέρουν και από αυτά και από όλα τα άλλα είδη φυτών στο ότι δεν χρειάζονται ...χώμα και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξή τους από τον αέρα, μέσω των μικροσκοπικών τριχιδίων που υπάρχουν στο φύλλωμά τους. 

Το γένος Tillandsia στο οποίο ανήκουν αριθμεί πάνω από 700 διαφορετικά είδη, όλα επίφυτα, δηλαδή φυτά που σε φυσικό περιβάλλον ευδοκιμούν "γαντζωμένα" πάνω σε δέντρα ή βράχους, σε τροπικά δάση ή ερήμους. 


aerofyta-eidh
Το υποτυπώδες ριζικό τους σύστημα και η απουσία χώματος κάνει τα αερόφυτα ιδανικά για χρήση κυρίως διακοσμητική σε εσωτερικούς χώρους. 
diakosmhsh-me-aerofyta
aerofyta-2
Κάποια είδη δεν ανθίζουν ποτέ, κάποια άλλα διαθέτουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια ενώ αρκετά είδη κατά την περίοδο ανθοφορίας απλώς αλλάζουν μερικώς χρώμα έτσι που ολόκληρο το φυτό μοιάζει με λουλούδι. 
aerofyta-se-gyala
Ενώ χρειάζονται φως τα περισσότερα είδη δεν αγαπούν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, γι΄αυτό και αποφύγετε την τοποθέτησή τους πολύ κοντά σε παράθυρα και προτιμήστε φωτεινά μεν σημεία του σπιτιού αλλά χωρίς ο ήλιος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να πέφτει έντονα πάνω τους τις περισσότερες ώρες της ημέρας. 
aerofyta-potisma
Το πότισμά τους γίνεται με ψέκασμα και βύθιση σε νερό.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ο ψεκασμός με νερό κάθε 4-5 ημέρες και μια φορά τον μήνα βύθισμα σε νερό για περίπου μισή ώρα.
Η έντονη υγρασία στο φύλλωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τα ευνοεί γι΄αυτό και θα πρέπει να στεγνώνουν εντελώς πριν τα ...επιστρέψετε στη θέση τους.
Γενικά τα είδη με πιο λεπτό και μακρύ φύλλωμα έχουν ανάγκη μεγαλύτερης υγρασίας γι΄αυτό και σε ό,τι αφορά το πότισμα από όπου τα προμηθευτείτε ζητείστε αναλυτικές συμβουλές για το κάθε είδος.
Ένα γενικό σημάδι ότι τα Αερόφυτα έχουν ανάγκη από νερό είναι το "κατσάρωμα" στις άκρες των φύλλων τους. 
aerofyta-lipasma
Η λίπανση μια φορά τον μήνα ευνοεί πολύ την ανάπτυξη, ανθοφορία και πολλαπλασιασμό τους και το ειδικό λίπασμα για αερόφυτα διατίθεται έτοιμο σε μορφή σπρέϊ για ψεκασμό. 
aerofyta-se-koxylia
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται μέσω των μικροσκοπικών σπόρων τους. Στη βάση κάθε φυτού αναπτύσσεται ένα νέο που όταν μεγαλώσει αρκετά το αποκολλάτε και μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλη θέση σαν νέο φυτό.  
idees-diakosmhshs-me-aerofyta
Το γεγονός ότι στην ουσία τα αερόφυτα δεν φυτεύονται αλλά ...τοποθετούνται οπουδήποτε, σαν να επρόκειτο για ένα τεχνητό φυτό, τα έχει καθιερώσει στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων όχι μόνο μέσα σε γυάλες πλαισιωμένα με όποιου είδους πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία-υλικά αλλά και τοποθετημένα πάνω σε ξύλο, μέσα σε κοχύλια, συρμάτινες κατασκευές, κρεμασμένα μέσα σε κάθε είδους μικρή γυάλα-δοχείο κλπ. 
aerofyta-syntheseis
aerofyta-syntheseis-2
Αερόφυτα θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα φυτώρια και αντίστοιχα eshops, διατίθενται και σε "σετ" μαζί με γυάλες, διακοσμητικά στοιχεία κλπ. Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ.
Στο eshop της εταιρίας airplants.gr, που εισήγαγε πριν μερικά χρόνια τα Αερόφυτα στην Ελλάδα, επίσης θα βρείτε ποικιλία σε μεμονωμένα φυτά αλλά και έτοιμες φυτεμένες συνθέσεις, γυάλες-δοχεία τοποθέτησης, λίπασμα.  
aerofyta-idees
idees-gia-syntheseis-me-aerofyta
gyales-me-aerofyta
diakosmhssh-me-aerofyta
Η ανθεκτικότητα και οι μειωμένες φροντίδες που απαιτούν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για την καλλιέργειά τους δεν απαιτείται μεγάλος χώρος, γλάστρα κλπ. τα κάνουν ιδιαίτερα κατάλληλα και για διακόσμηση επαγγελματικών χώρων. 
fotismenes-gyales-me-aerofyta
aerofyta-se-vaza
diakosmhtikes-syntheseis-me-aerofyta
diakosmhtikes-syntheseis-me-aerofyta-2
kremastes-syntheseis-me-aerofyta
stefania-me-aerofyta
Είναι κατάλληλα και για χρήση σε εντυπωσιακά στεφάνια, συνδυασμένα με οποιοδήποτε άλλο είδος λουλουδιού. 
aerofyta-diakosmhsh-3
aerofyta-diakosmhsh-4


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto