ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ευώνυμο

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για τo Eυώνυμο

Από τους πιο κοινούς αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακούς καλλωπιστικούς θάμνους αρχιτεκτονικής τοπίου, με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και την Ιαπωνία.
Το Ευώνυμο είναι κ
ατάλληλο για δημιουργία πυκνού φράχτη, για χρήση σε χαμηλές μπορντούρες αλλά και μεμονωμένες φυτεύσεις σε παρτέρια ή γλάστραΓενικά Χαρακτηριστικά

Αειθαλής θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί και σε μορφή δέντρου όπως και να κλαδευτεί σε διάφορους σχηματισμούς.

Σε πλήρη ανάπτυξη οι ψηλές ποικιλίες φτάνουν σε ύψος τα 4-5 μέτρα, ενώ οι νάνες δεν ξεπερνούν τα 50cm.  

Καλλιεργείται για το ιδιαίτερα πυκνό καλλωπιστικής αξίας φύλλωμά του, που αποτελείται από οδοντωτά, στιλπνά και σκληρά φύλλα σε σκούρο πράσινο  χρώμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες που εκτός του πράσινου φέρουν και μπεζ-κρεμ ή έντονα κίτρινη απόχρωση.

Η σχετικά γρήγορη ανάπτυξή του και η ανθεκτικότητά του τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν το Ευώνυμο κατάλληλο για φύτευση και σε περιοχές με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. 


Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Ευώνυμο ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστα όσο και ημισκερά σημεία, πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δέχεται το φως του ήλιου για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα και κατά προτίμηση πρωί ή απόγευμα. 


Πότισμα: Χρειαζεται  αρκετή υγρασία και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2 ημέρες, ενώ άνοιξη και φθινόπωρο ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν 1-2 φορές την εβδομάδα. 


Κλάδεμα: Αρχές της άνοιξης και τέλος του καλοκαιριού είναι ο καταλληλότερες εποχές κλαδέματος για το Ευώνυμο ώστε το φύλλωμα να διατηρεί το σχήμα και την πυκνότητά του. Σε φυτά μορφοποιημένα σε σχήμα μπάλας, πυραμίδας κλπ μικρά κλαδέματα ώστε να διατηρείται το σχήμα του μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες τις εποχές. 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αγγελική

Λίπανση: Αν και δεν είναι απαραίτητο μια λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα την άνοιξη και ακόμη μία στην διάρκεια του φθινοπώρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την γενική ευρρωστία του Ευώνυμου.  

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους, Μάρτιο-Μαϊο, αλλά κυρίως με μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού και με την βοήθεια ορμόνης ριζοβολίας για επιτυχές αποτέλεσμα. Νεαρά φυτά ψηλών ποικιλιών μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση όταν φτάσουν περίπου το ένα μέτρο σε ύψος.