5+1 ...μυστικά για το DECOUPAGE

Τα ...τρυκ των επαγγελματιών
στην τεχνική του Decoupage


Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη τεχνική με σκοπό την αλλαγή όψης-εμφάνισης κάθε είδους επιφάνειας και ...θεωρητικά την ευκολότερη σε ό,τι αφορά την διαδικασία αφού, εντελώς γενικά, το βασικό που χρειάζεται στο Decoupage είναι απλώς να κολλήσετε ...ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο προς επεξεργασία αντικείμενο. 

Το τελικό όμως αποτέλεσμα που θα προκύψει,  ακόμη και πάνω στην ίδια επιφάνεια και με την χρήση των ίδιων υλικών με την βασική τεχνική του decoupage, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, ο ...βαθμός επιτυχίας και ...τελειότητας μπορεί να ποικίλει κατά πολύ και η κάθε κατασκευή να προσομοιάζει τελικώς είτε με ...χειροτεχνία είτε με αληθινή ...τέχνη. 
Όπως και σε κάθε είδους κατασκευή-τεχνική-τεχνοτροπία κλπ. οι λεπτομέρειες είναι πάντα αυτές που κάνουν την διαφορά και υπάρχουν και στο decoupage πολλά απλά αλλά καθοριστικά λεπτά σημεία και ...τρυκ που όχι μόνο θα σας διευκολύνουν  κατά την διάρκεια της διαδικασίας αλλά και θα δώσουν στο τελικό αποτέλεσμα την επιθυμητή όψη χωρίς ατέλεις ακόμη κι αν η σχετική εμπειρία σας είναι μικρή ή και ανύπαρκτη. 


1. Τεχνική χαρτοπετσέτας 

Σε ό,τι αφορά τo είδος/πάχος του χαρτιού ένας γενικός κανόνας που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι ότι όσο πιο λεπτό τόσο πιο δύσκολη η όλη διαδικασία, με δυσκολότερο αυτό που πολύ συχνά θεωρείται το ...ευκολότερο δηλαδή την τεχνική της χαρτοπετσέτας.

Ειδικά αν αποπειραθείτε decoupage ως αρχάριοι με ολόκληρες ή μεγάλα κομμάτια χαρτοπετσέτας είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει. Ο λόγος είναι ότι το πολύ λεπτό χαρτί της χαρτοπετσέτας, στην προσπάθεια σαςνα την κολλήσετε χωρίς να κάνει πτυχές, ειδικά αν η κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι η ενδεδειγμένη, απλώς ...θα σκιστεί και στην προσπάθειά σας να μην σκιστεί απλώς ...θα κάνει διαρκώς πτυχές. :)


Στην πραγματικότητα τέλειο αποτέλεσμα με ολόκληρη χαρτοπετσέτα πολύ σπάνια θα συναντήσετε άσχετα αν θα το ...καταλάβετε :)
Πολύ συχνά, οι περισσότερες "επαγγελματικές" εφαρμογές του decoupage με την εκ των υστέρων επεξεργασία της επιφάνειας με χρώμα, περιγράμματα κλπ. "καλύπτουν"  εντελώς και την παραμικρή ατέλεια ή "λάθος".  


Εκτός και αν η εφαρμογή του χαρτιού δεν έχει γίνει μόνο με κόλλα - πινέλο αλλά με την βοήθεια κάποιων άλλων ...τεχνασμάτων όπως π.χ το ...σιδέρωμα του χαρτιού,που είναι ο  ευκολότερος τρόπος για να δουλέψετε με ολόκληρη χαρτοπετσέτα. 

Απλώνετε μικρή ποσότητα κόλλας για decoupage σε ολόκληρη την προς επεξεργασία επιφάνεια, αφήνετε την κόλλα να στεγνώσει ελαφρά ή επιταχύνετε την διαδικασία με σεσουάρ μαλλιών. 
Τοποθετείτε στην συνέχεια την χαρτοπετσέτα πάνω στην κόλλα, ισιώνετε ελαφρά με τα χέρια σας και αφού τοποθετήσετε πάνω από την χαρτοπετσέτα ένα κομμάτι λαδόκολλας και πάλι ισιώσετε το χαρτί με το χέρι ...σιδερώνετε με το σίδερο σε μέτρια θερμοκρασία και χωρίς φυσικά λειτουργία ατμού με κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες για 1-2 λεπτά. Η θερμότητα συμβάλλει στο λιώσιμο της κόλλας έτσι ώστε το χαρτί να κολλήσει και να ενσωματωθεί πλήρως πάνω στην επιφάνεια/αντικείμενο που επεξεργάζεστε αλλά χωρίς η χαρτοπετσέτα να ζαρώσει όπως πολύ πιθανό θα συνέβαινε αν κάνατε το ίδιο με κόλλα και πινέλο.  
Δείτε στο video πως ακριβώς θα το κάνετε

Ένας εναλλακτικός τρόπος, για επιφάνειες αντικείμενα όπου το κανονικό και όχι το ειδικο μικρό για κατασκευές σίδερο δεν σας εξυπηρετεί π.χ δίσκοι σερβιρίσματος, κορνίζες κλπ. που το πλαίσιό τους εμποδίζει την σωστή κίνηση-χρήση του σίδερου κυρίως στις άκρες, είναι αφού απλώσετε κόλλα και τοποθετήσετε την χαρτοπετσέτα, να απλώσετε πάνω στο χαρτί ένα κομμάτι πλαστικό-νάϋλον π.χ ένα κομμάτι μεμβράνης τροφίμων ή μια διαφανή πλαστική σακούλα και με ένα στεγνό μικρό ρολό βαψίματος να "ισιώσετε" το χαρτί με κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες. Οι κινήσεις που μπορείτε να κάνετε με το ρολό και ενώ μεσολαβεί το πλαστικό αποκλείεται να σκίσουν το χαρτί όπως μπορεί να συμβεί με το πινέλο, με το οποίο βεβαίως αφού αφαιρέσετε το πλαστικό απλώνετε στην συνέχεια μια μικρή ποσότητα κόλλας και συνεχίζετε την κλασσική διαδικασία αφού όμως ήδη η χαρτοπετσέτα θα έχει  σταθεροποιηθεί χωρίς πτυχές στην σωστή θέση.
Φυσικά ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί να εφαρμοστεί και με πιο χοντρά χαρτιά και θα σας δώσει σίγουρα τελειότερο αποτέλεσμα από την κλασσική μέθοδο.  


Ένας επίσης πρακτικός τρόπος, ειδικά για επιφάνειες αντικείμενα με καμπύλα σχήματα όπως π.χ γλάστρες, όπου είναι πολύ εύκολο το λεπτό χαρτί της χαρτοπετσέτας να "ζαρώσει", είναι αυτός που αρχικά κολλάτε το χάρτινο μοτίβο πάνω σε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και στην συνέχεια αφού το "μεταφέρετε" πάνω στην επιφάνεια/αντικείμενο που θέλετε, αφαιρείτε προσεκτικά την μεμβράνη. 

Δείτε στο video πως ακριβώς θα το κάνετε2. Η επιζωγράφιση/σκίαση 

Αυτό που πολύ συχνά θαυμάζουμε σε μια εφαρμογή decoupage, έστω και ασυναίσθητα, δεν είναι το ίδιο το χάρτινο μοτίφ αλλά ο τρόπος που αυτό, με την προσθήκη χρώματος ως φόντο, δημιουργεί πάνω σε όποια επιφάνεια/αντικείμενο μια ενιαία εικόνα πανομοιότυπη σαν να είχε ζωγραφιστεί, με απόλυτα ταιριαστές αποχρώσεις. Εκτός από την εκ των υστέρων, αφού δηλαδή κολλήσετε το χαρτί, ..παρέμβαση με χρώμα - επιζωγράφιση του μοτίβου, ένα τιαριαστό με το χαρτί φόντο  θα πετύχετε με 2 ακόμη  τρόπους. 


- Το απλούστερο είναι η χρήση μεγάλης διάστασης χαρτιών που να καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του αντικειμένου που θέλετε να εφαρμόσετε decoupage

Χαρτιά, ριζόχαρτα, χαρτοπετσέτες κλπ. θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα με παρόμοια είδη σε ατέλειωτη ποικιλία για να επιλέξετε όχι κάποια από τα οποία θα κόψετε επιμέρους σχέδια αλλά για να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε φόντο-σκίαση. 

Το βάψιμο της επιφάνειας/αντικειμένου, πριν την εφαρμογή του decoupage, με χρώμα, εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης κλπ. είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να "δέσετε" ευκολότερα το σύνολο με τα χάρτινα μοτίβα που θα χρησιμοποιήσετε εκ των υστέρων, ώστε να μην είναι εμφανή τα σημεία που "τελειώνει" το χαρτί. 
Επιλέξτε αποχρώσεις που είτε ταιριάζουν απόλυτα είτε δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με τα σχέδια του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε, οριοθετήστε αρχικά με μολύβι  το σημείο που θα καταλαμβάνει το χάρτινο μοτίβο κάνοντας το ακριβές περίγραμμά του απλώς ακουμπώντας το χαρτί πάνω στην προς επεξεργασία επιφάνεια και το οποίο φυσικά αν το χαρτί σας είναι χαρτοπετσέτα-ριζόχαρτο και όχι πιο χοντρό χαρτί θα πρέπει να βαφτεί σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση διαφορετικά δεν θα αναδειχθεί-ξεχωρίζει το σχέδιο.   

Πριν κολλήσετε οριστικά το χάρτινο μοτίβο ακουμπήστε το ξανά στην θέση που πρόκειται να κολληθεί για να βεβαιωθείτε ότι εκεί ακριβώς που τελειώνει το χαρτί οι αποχρώσεις-φόντο της επιφάνειας είναι αυτές ακριβώς που ταιριάζουν και θέλετε. 3. Τo είδος-ποιότητα της κόλλας 

Αναζητώντας οδηγίες για το decoupage πολύ συχνά θα ακούσετε/διαβάσετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλή κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ) αραιωμένη με νερό. Η πραγματικότητα είναι ότι ειδικά ως αρχάριοι και δουλεύοντας με ιδιαίτερα λεπτά χαρτιά και κυρίως χαρτοπετσέτα, ειναι  από ...πολύ δύσκολο έως ...αδύνατον το αποτέλεσμα με την χρήση ατλακόλ να προκύψει εφάμιλλο όπως με την χρήση μιας ειδικής κόλλας για decoupage, τις πιο πολλές φορές δε με την χρήση ατλακόλ το λεπτό χαρτί απλώς θα ...καταστραφεί στην προσπάθειά σας να το κολλήσετε σωστά πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. 
Οι ειδικές κόλλες decoupage είναι πιο ρευστές και πιο "απαλής" υφής από την ατλακόλ, θα τις χρησιμοποιήσετε αυτούσιες χωρίς να ...αναζητάτε την σωστή αναλογία νερού ώστε και να κολλά σωστά αλλά και να μην "τραυματίζει" και σκίζει το χαρτί και είναι προτιμότερο να πληρώσετε την τιμή τους, που είναι όντως ελαφρά ψηλότερη, αν θέλετε να έχετε με το decoupage ένα πραγματικό τέλειο αποτέλεσμα. 


4. Ο συνδυασμός των χαρτιών-μοτίβων 

Στα χαρτιά για decoupage όπως και στις χαρτοπετσέτες θα δείτε συχνά πολλά διαφορετικά σχέδια πάνω στο ίδιο χαρτί-χαρτοπετσέτα και αυτό όχι μόνον για να χρησιμοποιήσετε κομμάτια τους σε διαφορετικές κατασκευές. 

Π.χ υπάρχουν χαρτιά που περιλαμβάνουν "κομποζαρισμένα" σχέδια, ταιριασμένα δηλαδή σε ότι αφορά τις αποχρώσεις αλλά διαφορετικών μοτίβων, καρώ, πουά, εμπριμέ σχέδια "σεταρισμένα" με κάποια συγκεκριμένη παράσταση όπως και μονόχρωμα.
Ο συνδυασμός χαρτιών πάνω στο ίδιο αντικείμενο μπορεί να δώσει πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα αισθητικά, ενώ όσο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας-αντικειμένου καλύψετε με χαρτί τόσο λιγότερο φόντο θα χρειαστεί εσείς να ...φτιάξετε. 

5. Τo κόψιμο του χαρτιού

Χρησιμοποιώντας όχι ενιαία μεγάλα κομμάτια χαρτιού αλλά μικρά μοτίβα μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα έχει ο τρόπος που θα κόψετε το χαρτί και ειδικά τα λεπτά χαρτιά όπως ρυζόχαρτα, χαρτοπετσέτες κλπ. όπου το κόψιμο με ψαλίδι δεν δίνει πετυχημένο αποτέλεσμα αν δεν δουλέψετε εν συνεχεία αρκετά το φόντο "σβήνοντας" με χρώμα τις ...αδρές γραμμές - ενώσεις που δημιουργεί στο σχέδιο το ψαλίδι.  

Το ακανόνιστο κόψιμο με το χέρι ή βρέχοντας ελαφρά τα σημεία που θέλετε να κοπεί το χαρτί ή χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο για να τραβήξετε-σκίσετε το χαρτί σε εκείνο το σημείο είναι οι καλύτεροι τρόποι.
Για πιο χοντρά χαρτιά, όσο περισσότερο επιμείνετε στο κόψιμο με ψαλίδι στις λεπτομέρειες του σχεδίου, κόβοντας δηλαδή όσο περισσότερο "βαθιά" όλα τα σημεία του σχεδίου περιμετρικά, τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα.6.Η γενική προετοιμασία-επεξεργασία της επιφάνειας 

Από την πλειοψηφία των εφαρμογών decoupage που πραγματικά θαυμάζετε είτε τις δείτε ζωντανά σε κάποιο κατάστημα εμπορίας τέτοιων ειδών, είτε στο internet, περιοδικά, βιβλία κλπ. ελάχιστα αντικείμενα βασίζουν την τελική όψη τους και αισθητική αποκλειστικά στην χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής του decoupage που δεν είναι τελικώς παρά το ...μέσον μεταφοράς μιας βασικής εικόνας πάνω σε μια επιφάνεια/αντικείμενο που έχει ταυτόχρονα υποστεί μια γενικότερη επεξεργασία. Τεχνικές παλαίωσης που έχουν εφαρμοστεί πριν το decoupage σε ολόκληρη την επιφάνεια του αντικειμένου αλλά και μετέπειτα επεξεργασία με χρώμα, πολύ απαλό τρίψιμο με σφουγγάρι γυαλόχαρτο ακόμη και του κολλημένου χαρτιού, το τόνισμα στις άκρες-κόχες του αντικειμένου με σκούρο χρώμα, πατίνες κλπ  ταυτόχρονη εφαρμογή decoupage,stencil, κρακελέ κλπ πάνω στο ίδιο αντικείμενο, πέρασμα πριν το βάψιμο της επιφάνεια με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι (primer) κλπ. είναι αυτά που διαφοροποιούν τελικώς το αποτέλεσμα και μετατρέπουν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο με την χρήση του ίδιου ακριβώς χαρτιού-μοτίβου σε ...έργο τέχνης και όχι απλή χειροτεχνία.


Και...

* Τα βασικά υλικά της τεχνικής decoupage δεν κοστίζουν ακριβά. 

Θα χρειαστείτε μόνο μια κόλλα και χαρτιά ακόμη και από περιοδικά - εφημερίδες - κόλλες περιτυλίγματος ή χαρτοπετσέτες για να κάνετε το βασικότερο που απαιτείται πριν καταπιαστείτε με μια συγκεκριμένη επιφάνεια-αντικείμενο και δεν είναι τίποτα άλλα παρά ...δοκιμές.
"Παίξτε" με τα χαρτιά, την ποσότητα της απαιτούμενης κόλλας, δοκιμάστε πρόχειρα φόντα για να δείτε πως ακριβώς γίνεται, σιδερώστε μια χαρτοπετσέτα σε ένα απλό χαρτόνι για να δείτε την διαφορά σε σχέση με την  εξ΄ολοκλήρου εφαρμογή με κόλλα και πινέλο κλπ. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε εμπειρία στις ...λεπτομέρειες που σε κάθε είδος και τύπο χειροποίητων κατασκευών κάνουν την ...διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

* Αναζητώντας χαρτιά μην στέκεστε μόνο στις κλασσικές επιλογές ή τους αποκλειστικά έντονους χρωματισμούς, σχέδια με λουλούδια κλπ. 
Υπάρχουν και μονόχρωμα χαρτιά, χαρτιά με εμφάνιση κρακελέ ή παλαιώμενης όψης ξύλου, χαρτιά με μοντέρνα σχέδια, γεωμετρικά σχήματα  κλπ. 
Η "μεταμόρφωση" μιας επιφάνειας-αντικειμένου μπορεί να γίνει και χρησιμοποιώντας ως βάση-φόντο τέτοια χαρτιά που πάνω τους φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και χρώμα και επιπλέον χάρτινα μοτίβα αφού στο decoupage μπορείτε να δουλέψετε και κολλώντας ένα δεύτερο χαρτί πάνω στο πρώτο. 


* Μην ...τσιγκουνευτείτε σε καμία κατασκευή σας τουλάχιστον 2-3 χέρια εφαρμογής με το τελικό προστατευτικό βερνίκι, αφήνοντας ενδιάμεσα την κάθε στρώση να στεγνώσει εντελώς πριν περάσετε την επόμενη. Είναι ο μοναδικός τρόπος οι κατασκευές σας να μείνουν αναλλοίωτες από την σκόνη και τον χρόνο, διαφορετικά πολύ σύντομα θα αρχίσουν κατά τόπους να φθείρονται και πολύ δύσκολα θα μπορείτε να τις καθαρίσετε. Αντίθετα το βερνίκι αδιαβροχοποιεί τα αντικείμενα κι έτσι χωρίς κανένα πρόβλημα αυτά μπορούν να καθαριστούν με βρεγμένο πανί-σφουγγαράκι.
Τόσο τα 
γυαλιστερά (γκλος) βερνίκια όσο και τα ματ-σατινέ προσφέρουν την ίδια 100% προστασία από νερό και φθορές.  


* Για να δημιουργήσετε φόντο η ποσότητα χρώματος, πατίνας κλπ που θα χρειαστείτε είναι ελάχιστη. 
Σταγόνες χρωμάτων μόνο απαιτούνται που φυσικά μπορείτε και να τις αναμείξετε δημιουργώντας όποιες αποχρώσεις σας χρειάζονται και εξίσου ελάχιστη και η ποσότητα που κάθε φορά θα πρέπει να έχει το πινέλο ή το σφουγγαράκι που θα δουλέψετε. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι της διαδικασίας οι δοκιμές είναι απαραίτητες πάνω σε ένα πρόχειρο χαρτόνι, αλλά ακόμη κι αν κάτι πάει ...στραβά όσο δουλεύετε με χρώμα πάνω σε ένα αντικείμενο που ήδη έχετε κολλήσει χάρτινα μοτίβα, με ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι-πανάκι ή πινέλο μπορείτε να σβήσετε το ...λάθος, αρκεί βεβαίως να έχετε χρησιμοποιήσει χρώματα νερού.
Και για αυτόν τον λόγο, αλλά και για το τελικό φινίρισμα που προφέρουν, τα ακρυλικά χρώματα νερού για χειροτεχνίες-κατασκευές όπως και τα χρωματα κιμωλίας είναι η καλύτερη επιλογή για να επεξεργαστείτε ένα  decoupage αντικείμενο. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  
manualidades.facilisimo.com/
 livemaster.ru