ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αράχνη (Asparagus plumosus)

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την Αράχνη (Asparagus plumosus) 

Από τα "φυτά τη γιαγιάς" που παλιότερα δεν έλειπε από σχεδόν καμιά αυλή και όχι αδικαιολόγητα αφού η Αράχνη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και ταχείας ανάπτυξης φυτό με πολύ ξεχωριστή εμφάνιση. 
Γενικά Χαρακτηριστικά


Πολυετής αναρριχώμενος θάμνος ιδιαίτερα ταχείας ανάπτυξης, με καταγωγή από την Αφρική, που κατατάσσεται στα φυτά εσωτερικού χώρου όμως σε σκιερά - ημισκιερά σημεία και περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά και σε εξωτερικό περιβάλλον. 
Asparagus
plumosus η επιστημονική της ονομασία και αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με "Φτέρες" έχει διαφορετική μορφολογία από το καλλωπιστικό "Σπαράγγι" (Asparagus seteceus) με το οποίο συχνά συγχέεται. 

Οι κεντρικοί βλαστοί ξυλοποιούνται όσο το φυτό αναπτύσσεται και μπορούν σε μήκος να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα, ενώ οι νεαροί ευλύγιστοι μίσχοι διαθέτουν μικρά "αγκάθια" μέσω των οποίων η Αράχνη αναρριχάται.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το πολύ ιδιαίτερο λεπτό, φουντωτό και σκουροπράσινο φύλωμμα που αναπτύσσεται σε συστοιχίες "ελατοειδούς" σχήματος, προς όλες τις κατευθύνσεις, αποτελούμενο από λεπτοκαμωμένες "βελόνες". 

Ανήκει στα είδη που θεωρείται ότι βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, συσσωρεύοντας στο φύλωμμά της ρύπους και απελευθερώνοντας καθαρό οξυγόνο, ενώ η μορφολογία του φυλώμματος που  με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε σχήμα "ομπρέλλας" στο επάνω μέρος των βλαστών την κάνει ιδανική και για τοποθέτηση σε συνθέσεις-μικρογραφίες κήπων Ασιατικής -  Κινέζικης αισθητικής, μικρούς κακτόκηπους σε γλάστρες κλπ 


Φροντίδα

Χώμα: Ανάλογα με το που θα την τοποθετήσετε χρησιμοποιείστε ένα κοινό φυτόχωμα εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. 

Θέση: Η Αράχνη δεν ...αγαπά ιδιαίτερα το φως και τον ήλιο, γι΄αυτό και αναπτύσσεται ιδανικά σε ημισκιερά σημεία όπου δεν θα δέχεται απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία.
Σε εξωτερικό περιβάλλον αναπτύσσεται ιδανικά και κάτω από την σκιά δέντρων όπως και σε σημεία που δέχονται  μόνο απογευματινό  ήλιο. 
Είναι περισσότερη ευαίσθητη στο κρύο απ΄όσο στην ζέστη και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο είναι οι 15-25
°C και σε σημεία μακριά από θερμαντικά-κλιματιστικά σώματα. 
Το υπερβολικό φως έχει σαν συνέπεια οι "βελόνες" των φύλλων της να αποκτούν καφετί απόχρωση και τελικά να ξεραίνονται ενώ και η παντελής απουσία φωτός κιτρινίζει το φύλωμμα. 

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετή υγρασία γι΄αυτό και από την άνοιξη έως το φθινόπωρο ποτίζετε με συχνότητα που το χώμα της να διατηρείται μόνιμα ελαφρά νωπό, ενώ τους χειμερινούς μήνες αφήνετε το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα να στεγνώνει.
Το απαλό κατάβρεγμα των φύλλων, σε φυτά τοποθετημένα σε εσωτερικό χώρο, επίσης ευνοεί την ανάπτυξη και γενική της ευρρωστία. 


6 Φυτά Εσωτερικού Χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως

Λίπανση: Χωρίς να είναι και απολύτως απαραίτητο από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο ένα υγρό λίπασμα σε μικρή ποσότητα, μια φορά τον μήνα, ευνοεί την ακόμη γρηγορότερη ανάπτυξή της. 

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο κυρίως για φυτά σε γλάστρα, προκειμένου να διατηρήσουν το σχήμα τους, ενώ σε κρεμοκλαδείς ή αναρριχώμενες Αράχνες σε εξωτερικό χώρο μπορείτε να κατευθύνετε τους βλαστούς προς το σημείο που θέλετε να καλύψει το φυτό, αφαιρώντας μόνο φύλλα στο κάτω μέρος του και ξερά κλαδάκια. 

Μεταφύτευση: Φυτά τοποθετημένα σε γλάστρες μεταφυτεύονται κάθε 2-3 χρόνια, ανάλογα με την ανάπτυξή τους.