ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ακαλύφα

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την Ακαλύφα 

Τροπικό και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην χώρα μας φυτό που λόγω της πολύ ιδιόμορφης εμφάνισης των χνουδωτών κόκκινων λουλουδιών του η Ακαλύφα αποκαλείται και "ουρά της φωτιάς" ή "ουρά της γάτας. 
Γενικά Χαρακτηριστικά


Μονοετές τροπικό φυτό με καταγωγή από την Ν.Αμερική που καλλιεργείται για τα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας χνουδωτά λουλούδια, σε κοκκινωπή απόχρωση, που μοιάζουν πραγματικά με ...ουρά γάτας. 
Acalypha η επιστημονική του ονομασία και αν και δεν προσομοιάζει εμφανισιακά ανήκει στην ίδια οικογένεια με το πολύ γνωστό μας Αλεξανδρινό (Ποϊνσέτια)

Μπορεί να καλλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ σε τροπικές κλιματολογικές συνθήκες όπως και συνθήκες θερμοκηπίου αναπτύσσεται όχι ως μονοετές αλλά διατηρείται για αρκετές περιόδους ανθοφορίας και αναπτύσσεται πολύ παραπάνω από τα ετήσια φυτά που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 20-30 cm. 

H ανάπτυξη της Ακαλύφας είναι πλαγιόκλαδη ενώ ανάλογα με το κλάδεμα που θα υποστεί το φυτό μπορεί να αποκτήσει διαφορετική όψη. Ιδανική για κρεμαστές γλάστρες καλάθια - ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση αποκτούν και τα φυτά που κλαδεύονται έτσι ώστε να αποκτήσουν μορφή "δέντρου" 
Η καλλιέργειά της Ακαλύφας γίνεται κυρίως σε δοχεία φύτευσης, όπως μπορεί να τοποθετηθεί και απευθείας στο έδαφος.
 
Οι διάφορες ποικιλίες διαφέρουν στο μέγεθος τόσο του φυλώμματος και του μήκους των λουλουδιών όσο και γενικά στο μέγεθος του φυτού.
Κάποιες σπάνιες ποικιλίες παράγουν λουλούδια όχι σε κόκκινο αλλά σε κιτρινωπό-χάλκινο χρώμα. 

Η ανθοφορία της διαρκεί από το τέλος της άνοιξης έως τα πρώτα έντονα κρύα του χειμώνα. 


Φροντίδα

Χώμα: Για καλλιέργεια σε γλάστρες χρησιμοποιείστε για την Ακαλύφα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα ενώ για φυτεύσεις σε παρτέρια αποφύγετε ασβεστώδη εδάφη.  

Θέση: Η Ακαλύφα χρειάζεται αρκετό φως και η ιδανική θέση είναι ένα σημείο που θα δέχεται για αρκετές ώρες τον πρωϊνό και απογευματινό αλλά όχι τον απευθείας έντονο μεσημεριανό ήλιο, στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Αποφύγετε επίσης την φύτευσή της σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς είναι σχετικά ευαίσθητη στην αλατότητα του εδάφους και την θαλάσσια αύρα, όπως φυσικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα ρεύματα ψυχρού αέρα.

Πότισμα: Ως τροπικό φυτό χρειάζεται αρκετό νερό όμως η γλάστρα της θα πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση.
Άνοιξη και φθινόπωρο ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες, ανάλογα βεβαίως και με τις θερμοκρασίες που επικρατούν, ενώ στις θερμές περιόδους του καλοκαιριού η Ακαλύφα χρειάζεται πότισμα κάθε 2η μέρα. 


ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πασιφλόρα (Ρολογιά)

Λίπανση: Ένα υγρό πλήρες λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία. 

Κλάδεμα: Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της και μόνο στα μέσα του καλοκαιριού, όταν η Ακαλύφα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα φυτά μπορούν να κλαδευτούν για να διατηρήσουμε το σχήμα τους. 

Πολλαπλασιασμός: Η Ακαλύφα πολλαπλασιάζεται με σπόρους μια διαδικασία που όμως δεν είναι πάντα επιτυχής αφού ανήκει στα δίοικα είδη, στα φυτά δηλαδή που κάποια διαθέτουν μόνο αρσενικά και κάποια μόνο θηλυκά άνθη. Γι΄αυτό και επειδή με τους σπόρους δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η δημιουργία φυτών με θηλυκά άνθη, τα μόνα που έχουν καλλωπιστική αξία, είναι προτιμότερος ο πολλαπλασιασμός της Ακαλύφας με μοσχεύματα αρχές-μέσα της άνοιξης όταν η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά  πάνω από τους 20
°C