ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Σελόζια

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την Σελόζια 

Γνωστή και ως "το λειρί του κόκκορα",  εντυπωσιακό ετήσιο καλλωπιστικό
για έντονο χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια. 
Γενικά ΧαρακτηριστικάΕτήσιο ποώδες τροπικής καταγωγής με πολλές διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν στον επιμέρους σχηματισμό και μέγεθος του άνθους, που όμως γενικά έχει κωνοειδές φουντωτό σχήμα απ΄όπου προέρχεται και η κοινή ονομάσια της Σελόζιας ως "λειρί του κόκκορα". 
Τα στενόμακρα φύλλα αναπτύσσονται σε ολόκληρο το μήκος των βλαστών στην κορυφή των οποίων εμφανίζεται το άνθος σε κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και ροζ-μωβ αποχρώσεις. 
Η Σελόζια είναι κατάλληλη για φύτευση τόσο σε παρτέρια που δημιουργεί πολύ εντυπωσιακές μπορντούρες όσο και σε γλάστρες, ενώ σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και σε σημεία με έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικό χώρο. 
Ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά σε συνθήκες ζέστης-ξηρασίας ενώ αντίθετα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά. 


Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Σελόζια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα και τοποθετείστε πριν το χώμα μια στρώση χαλίκια για την σωστή απορρόφηση και αποροοή του νερού ποτίσματος.   

Θέση: Όπως όλα τα τροπικά φυτά χρειάζεται ήλιο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε συνθήκες ζέστης και ξηρασίας. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερή θέση, όμως η γενική της ανάπτυξη όπως και ανθοφορία της θα είναι μειωμένες.

Πότισμα: Δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού ενώ η γλάστρα θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες, τις περιόδους άνοιξης-καλοκαιριού, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες, και μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. 
Η υπερβολική υγρασία δεν την ευννεί καθόλου και έχει σαν αποτέλεσμα τον σταδιακό μαρασμό του φυτού, ενώ στην διάρκεια του ποτίσματος αποφύγετε το βρέξιμο του φυλλώματος.  

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Καλλούνα (Έρικα)

Λίπανση: Αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού ένα κοκκώδες λίπασμα για φυτά σε παρτέρια ή ένα υγρό σκεύασμα για εκείνα σε γλάστρες, μια φορά τον μήνα, βοηθά την ανθοφορία της. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται δραστικό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των τυχόν ξερών-μαραμένων φύλλων, ενώ και το κόψιμο του πρώτου λουλουδιού ενισχύει την μετάπειτα ανθφορία της.  

Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός


Η Σελόζια ανθίζει την άνοιξη έως τις τέλος του καλοκαιριού και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, στην διάρκεια του καλοκαιριού αλλά κυρίως με σπόρους.
Οι σπόροι που πέφτουν στο χώμα από τα λουλούδια όταν αυτά ξεραθούν μπορούν να δημιουργήσουν πολλά νέα φυτά, ενώ σε φυτώρια θα βρείτε και μείγμα σπόρων Σελόζιας σε διάφορες αποχρώσεις που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη διάρκειας ανθοφορίας, τόσο σε παρτέρια όσο και σε δοχεία φύτευσης.