Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας
για τον Φίκο Ελάστικα
Από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου με που, εκτός του ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, η ανάπτυξή του μπορεί να προσαρμοστεί σε μέγεθος από χαμηλό έως ιδιαίτερο ψηλό ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο στο σημείο που θα τοποθετηθεί.
Γενικά Χαρακτηριστικά
Ficus Εlastica η επιστημονική του ονομασία ενώ συχνά αναφέρεται και ως Φίκος Ελαστικοφόρος ή Καουτσουκόδεντρο και για μεγάλες χρονικές περιόδους χρησιμοποιήθηκε στην αγροτική παραγωγή της Ινδίας και της NA Ασίας, απ΄όπου και κατάγεται, για την συλλογή φυσικού καουτσούκ.
Το συγκεκριμένος είδος Φίκου διαφέρει αισθητά από τον επίσης δημοφιλή Φίκο Μπένζαμιν, διαθέτει πολύ όμορφα σκουροπράσινα και γυαλιστερά ωοειδή φύλλα μήκους 20-30cm και πλάτους 10-15cm που αναπτύσσονται παράπλευρα των κάθετων βλαστών. Κάποιες σπανιότερες ποικιλίες έχουν δίχρωμο φύλλωμα σε κιτρινοπράσινες ή πράσινες και έντονα μπορντώ αποχρώσεις.
Σε εσωτερικό χώρο το ύψος του κυμαίνεται από 1-3 μέτρα όμως με το κλάδεμα-κόψιμο της κορυφής και την χρήση μικρότερης γλάστρας ο Φίκος Ελάστικα εύκολα προσαρμόζεται στο μέγεθος που επιθυμείτε να τον διατηρήσετε, γι΄αυτό και ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να τοποθετηθούν είτε στο δάπεδο είτε σε ψηλότερα σημεία πάνω σε έπιπλα.
Οι βλαστοί στο αρχικό στάδιο ανάπτυξή τους καλό είναι να υποστηλώνονται ή και να δένονται μεταξύ τους, ώστε το φυτό να διατηρεί όμορφη εμφάνιση.
Φροντίδα
Θέση: Χρειάζεται έντονο φως αλλά όταν καλλιεργείται σε εσωτερικό χώρο αυτό δεν θα πρέπει να είναι άμεσο. Η κλίση των φύλλων προς τα κάτω όπως και η απώλεια της γυαλάδας τους είναι δείγματα ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο φως.
Θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία μακριά από θερμαντικά-κλιματιστικά σώματα όπως και έντονα ρεύματα αέρα, ενώ η θερμοκρασία στον χώρο δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από τους 12-15°C
Πότισμα: Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να αποτύχετε στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού είναι το ...υπερβολικό πότισμα.
Ο Φίλος Ελάστικα δεν αγαπά την έντονη υγρασία γι΄αυτό και τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι αραιά και μόνο όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει.
Στην διάρκεια του χειμώνα δεν χρειάζεται πότισμα παραπάνω από μια φορά στις 20-30 ημέρες, ενώ ιδιαίτερα τον ευννοεί το καθάρισμα των φύλλων με υγρό πανί ή το ψέκασμά τους με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ότι το φυτό δέχεται περισσότερο νερό απ΄όσο χρειάζεται.
ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Κηροπηγή Woodii
Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο ένα υγρό λίπασμα, σε μικρή ποσότητα, κάθε 15-20 ημέρες βοηθά ιδιαίτερα την ανάπτυξή του.
Κλάδεμα: Το φθινόπωρο είναι η καταλληλότερη εποχή για το κλάδεμα του Φίκου Ελάστικα, κόβοντας κυρίως την κορυφή των βλαστών για να μειώσετε το ύψος του.
Μεταφύτευση: Εκτός της αρχικής, στον ένα περίπου χρόνο απ΄όταν αγοράσετε ένα μικρό φυτό, ο Φίκος Ελάστικα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια και φυσικά όσο μεγαλύτερο το δοχείο φύτευσής του τόσο περισσότερο θα αναπτυχθεί.