Τρόποι - Συστήματα Σκίασης για εξωτερικούς χώρους


Τρόποι σκίασης για κήπο - μπαλκόνι

Από τους σημαντικότερους παράγοντες για την διαμόρφωση ενός εξωτερικού χώρου είτε πρόκειται για μπαλκόνι είτε για κάποιο σημείο σε κήπο/αυλή  και συνδεδεμένος άμεσα με το πόσο αληθινά θα τον "χαρείτε" και θα τον αξιοποιήσετε, είναι ο βαθμός που ο χώρος αυτός θα είναι προστατευμένος από τον ήλιο έτσι ώστε κάθε σας δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο και όλες τις ώρες της ημέρας να είναι πραγματικά ευχάριστη.

Η προσθήκη ενός τύπου "οροφής" σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί την αίσθηση ενός ακόμη "δωματίου" στο σπίτι, το οποίο μπορείτε να διαμορφώσετε-εξοπλίσετε με τρόπο ώστε τους μήνες με καλό καιρό, που στην χώρα μας είναι οι περισσότεροι, να μπορείτε πραγματικά να ...μεταφέρετε τις πιο πολλές από τις δραστηριότητές σας σε αυτό. 


Το θέμα κόστους, προκειμένου να επιλέξετε τον ενδεδειγμένο τρόπο σκίασης για κάθε χώρο, είναι βεβαίως ένας βασικός παράγοντας, αλλά το ακριβότερο δεν προσφέρει πάντα αναλογικά λειτουργικότερο αποτέλεσμα αφού κάποιες από τις πιο ακριβές επιλογές όπως π.χ μια πέργκολα με κεραμοσκεπή για το μπαλκόνι, είναι μια λύση που θα "σκοτεινιάσει" σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και το εσωτερικό του σπιτιού κάτι που πιθανώς δεν το θέλετε, μια τέντα σε ένα τεράστιο μπαλκόνι εκτεθειμένο πλήρως στον αέρα είναι μια επιλογή  που επίσης πρακτικά δεν θα σας εξυπηρετήσει τόσο κλπ. ενώ ταυτόχρονα για χώρους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά ή για λίγες φορές μόνο το καλοκαίρι, όπως πχ σε εξοχικά σπίτια, η "επένδυση" σε μια μόνιμη κατασκευή "βαρέως" τύπου μάλλον δεν ...αξίζει το κόστος της, ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις περισσότερο οικονομικές αλλά εξίσου πρακτικές

Καλάμι σε ρολό, τα τύπου μπαμπού στόρια αλλά και τεντόπανα που θα παραγγείλετε ή και μόνοι σας θα γαζώσετε στις διαστάσεις που ακριβώς σας χρειάζονται και που όλα μπορούν να τοποθετηθούν είτε ως οροφή είτε στο πλάι, στηριζόμενα σε μια απλή "πέργκολα"  με την μορφή ενός ξύλινου ή μεταλλικού σκελετού από ξύλα ή σίδερα, είναι οι πιο οικονομικές επιλογές. 

Ειδικά το καλάμι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το αν θα στηριχθεί πάνω σε μια κανονική βαριά πέργκολα ή μια πιο ελαφριά κατασκευή, θα σας εξασφαλίσει σκιά ενώ ταυτόχρονα δεν θα "κόψει" ιδιαίτερα το φως είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο και ανθεκτικό και το μόνο που θα χρειαστεί, αφού απλώσετε το ρολό να το δέσετε ανά 20-25 με σύρμα πάνω σε οποιουδήποτε τύπο σκελετό επιλέξετε.

Τα ξύλινα δοκάρια για τέτοιου τύπου κατασκευές και με όποιο υλικό κι αν επιλέξετε να τα σκεπάσετε όπως ξύλο ραμποτέ, καλάμι, τέντα κλπ. και αντίθετα με αυτό για το οποίο θα προσπαθήσουν να σας ...πείσουν τα καταστήματα και οι κατασκευαστές συστημάτων σκίασης :)  δεν χρειάζεται να είναι από ειδικό και ...πανάκριβο ξύλο για εξωτερικούς χώρους, εμποτισμένα με όλη την ...χημεία του κόσμου κλπ. :) αφού όποιας ποιότητας ξύλο και αν χρησιμοποιήσετε, αν αυτό βρίσκεται σε σημεία μόνιμα εκτεθειμένο στον ήλιο και το νερό της βροχής κάθε 2-3 θα χρειάζεται συντήρηση - βάψιμο. Ασφαλώς και υπάρχουν διαβαθμίσεις ποιότητας και αντοχής στην ξυλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές σκίασης, όμως μια ιδιαίτερη ακριβή ποιότητα ξύλου έχει νόημα μόνο σε χώρους που η γενική τους διαμόρφωση το επιβάλλει. 

Τόσο σε ξυλουργεία όσο και σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού θα βρείτε δοκάρια σε πολύ οικονομικότερες τιμές, θα χρειαστεί απλώς εσείς να τα περάσετε με αντισκωριακό βερνίκι ή και χρώμα αν θέλετε και είναι μια διαδικασία τόσο εύκολη που αξίζει να επιλέξετε αυτόν τον τρόπο για την κατασκευή σκελετού μιας ξύλινης πέργκολας-βάσης ακόμη κι αν χρειαστείτε κάποιον ειδικό απλώς για την συναρμολόγηση των ξύλων. Η διαφορά κόστους σε σχέση με το να την παραγγείλετε εξ΄ολοκλήρου έτοιμη, στις πιο πολλές περιπτώσεις, είναι παραπάνω και από 50%. 

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο πιο ...δροσερός τρόπος για να σκεπάσετε ένα εξωτερικό σημείο του σπιτιού είναι η φυσική ...πρασινάδα.
Δέντρα ή αναρριχώμενα που θα τα προσανατολίσετε και με κάθε μορφής στηρίγματα θα τα ...καθοδηγήσετε προς το σημείο που θέλετε για να δημιουργήσετε μια σκιερή γωνιά. 

Ομπρέλες κήπου και οι τριγωνικές τέντες, που απλώς στερεώνονται σε όποια διάταξη θέλετε από όποιο διαθέσιμο σημείο και που θα βρείτε σε καταστήματα ειδών σπιτιού, είναι επίσης τρόποι σκίασης οικονομικοί και "ευέλικτοι" αφού εύκολα μπορείτε απλώς να τις καταργήσετε κατά τις εποχές ή και τις ώρες που δεν τις χρειάζεστε, ενώ και οι κανονικές κουρτίνες όπως και τα στόρια ανήκουν στα πρακτικά συστήματα σκίασης που εύκολα θα προσαρμόσετε στις ανάγκες του χώρου που έχετε οργανώσει ένα καθιστικό στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto