ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πυξάρι

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για το Πυξάρι

Buxus Sempervirens είναι η επιστημονική ονομασία του, ενώ  το Πυξάρι είναι γνωστό και ως Πυξός ή Τσιμισίρι και πρόκειται για τον πιο δημοφιλή καλλωπιστικό θάμνο για χρήση σε αρχιτεκτονική τοπίου - κηποτεχνική λόγω του πολύ πυκνού φυλλώματος που μπορεί να διαμορφωθεί σε κάθε είδους σχηματισμό.  

Γενικά Χαρακτηριστικά

Ανθεκτικός αειθαλής θάμνος-δέντρο με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 3,0 μέτρα και παράπλευρη ανάπτυξη έως 1,50 μέτρο.
Το Πυξάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για το πολύ σκληρό και συμπαγές κιτρινωπό ξύλο του που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή διάφορων αντικειμένων με πιο χαρακτηριστικό τις ξύλινες κοσμηματοθήκες - "πυξίδες" (ξύλινα κουτιά από Πυξό) από τις οποίες προέκυψε και η ονομασία της ναυτικής πυξίδας, από τα πρώτα όργανα προσανατολισμού που  ήταν ξύλινα κουτιά που έφεραν στο κέντρο τους μια μαγνητική βελόνα που έδειχνε πάντα τον Βορρά και αρχικά αποτελούσαν ένα ακριβό στολίδι στα σπίτια των πλουσίων και σε πλοία, γι΄αυτό και η ονομασία τους ήταν ίδια με της κοσμηματοθήκης. 

Το Πυξάρι έχει σκουροπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα αποτελούμενο από μικρά ωοειδή και δερματώση φύλλα, που στην διάρκεια του χειμώνα και όταν επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες συχνά παίρνει σκούρα κόκκινη - καφέ απόχρωση. 


Είναι γενικά ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και ευαίσθητο κυρίως στην αλμύρα της θάλασσας γι΄αυτό και δεν είναι κατάλληλο για φύτευση σε παραλαθάσσιες τοποθεσίες.  

Καλλιεργείται τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε κήπους και με το κατάλληλο κλάδεμα - κούρεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε σχηματισμό μπάλας, πυραμίδας,  κύβου κλπ.  Είναι ιδανικό για την δημιουργία πυκνού χαμηλού ή ψηλότερου φράχτη, οριοθέτηση παρτεριών, διαδρόμων κλπ.
Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη συχνά το Πυξάρι αποτελεί το αποκλειστικό φυτό διαμόρφωσης μικρών κήπων, χρησιμοποιούμενο τόσο για την δημιουργία φραχτών, διακοσμητικών παρτεριών κλπ όσο και φυτεμένο στο έδαφος ή σε γλάστρες και κλαδεμένο σε διάφορους σχηματισμούς. 

Φροντίδα


Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Πυξάρι ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα για εξωτερικό χώρο με πολύ καλή αποστράγγιση. Για καλλιέργεια σε γλάστρα τοποθετείστε πριν το χώμα μια στρώση χαλίκια για την σωστή απορρόφηση και αποροοή του νερού ποτίσματος.   

Θέση: Το Πυξάρι ευκοκιμεί τόσο σε πλήρως ηλιόλουστα όσο και σε ημισκιερά ή σκιερά σημεία. Το ιδανικό είναι θέσεις που δέχονται άπλετο πρωινό και απογευματικό ήλιο.  

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετό νερό ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Ανοιξη και φθινόπωρο, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες, ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα και κάθε 2 ημέρες στο διάστημα του καλοκαιριού. 
Το κατάβρεγμα του φυλώμματος στην διάρκεια του καλοκαιριού, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, επίσης το ευννοεί καθώς συμβάλλει στην αφαίρεση της σκόνης και των ατμοσφαιρικών ρύπων στους οποίους το Πυξάρι δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.  

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κήποι μειωμένης φροντίδας (άνυδροι)

Λίπανση: Ένα λίπασμα σε κόκκους κάθε μήνα, στην περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου επιταχύνει σημαντικά την αργή γενικά ανάπτυξή του, ενώ ο σίδηρος βοηθά να διατηρηθεί το σκουροπράσινο χρώμα του φυλώμματος ειδικά σε φυτά που βίσκονται σε σκιερά σημεία. 

Κλάδεμα: Το βασικό κλάδεμα, για να διαμορφωθεί το φυτό σε σχήμα σφαίρας, πυραμίδας, σε κυβοειδείς φράχτες, μπορντούρες κλπ θα πρέπει να γίνεται αρχές της άνοιξης αφού έχει παρέλθει το έντονο κρύο. Τις υπόλοιπες εποχές, εκτός του χειμώνα, μπορείτε να κόψετε - κορφολογήσετε ελαφρά το Πυξάρι για να διατηρεί ομοιόμορφα το σχήμα του. 

Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός


Στην διάρκεια του χειμώνα το Πυξάρι ανθίζει με πολύ μικρά λευκοκίτρινα άνθη, μια ανθοφορία που είναι σχεδόν ...αόρατη, όμως αποτελεί πολύτιμη πηγή γύρης για τις μέλισσες σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλά ανθισμένα είδη.  
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα  την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Λόγω της αργής του ανάπτυξης σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο μικρά όσο και αρκετά μεγάλου μεγέθους αναπτυγμένα φυτά