Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Η ιστορία της ζωής στα ...θρανία


Σε ένα πολύ ξεχωριστό και διατηρητέο νεοκλασσικό κτίριο του 1850 κοντά στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα επί της οδού Τριπόδου, τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας,  στεγάζεται ένα εξίσου ιδιαίτερο Μουσείο με αντικείμενο την διάσωση, έρευνα και μελέτη της σχολικής εκπαίδευσης και των σχολείων. 
Το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης.Στα εκθέματα του Μουσείου, που ιδρύθηκε το 2013, περιλαμβάνονται συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ) και οι συλλογές εμπλουτίζονται διαρκώς με αγορές αλλά και δωρεές ιδιωτών και σχολείων.


Περιηγηθείτε στο Μουσείο μέσω των εξαιρετικών φωτογραφιών της Μαίρης Βαλσαμίδηεδώ


Ένα Μουσείο που ξυπνά μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά  χρόνια στους παλαιότερους, ενώ μέσω των βιωματικών ξεναγήσεων  αλλά και πλήθος εκθέσεων, συλλογικών δρώμενων, εργαστηρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παραστάσεων και περιπάτων στην πόλη στοχεύει μέσα από το παιχνίδι όχι μόνο να μάθει στα παιδιά την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και να τους μεταφέρει θεμελιώσεις γνώσεις  για το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και γενικά τον πολιτισμό.


Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δράση μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Μίμης και η Άννα: Μια περιπέτεια στην παράξενη χώρα των μικροβίων»,  για παιδιά μικρής ηλικίας, με στόχο την ενημέρωση και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία της COVID-19.  

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για τις Συλλογές όσο και τις δράσεις - εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου θα βρείτε στα:
www.ekedisy.gr
www.facebook.com/ekedisy