ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κοράλλι

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για τo Κοράλλι

Russelia Juncea είναι η επιστημονική ονομασία του Κοραλλιού, ενός φυτού που θεωρείται από τα πιο κλασσικά και ...vintage καλλωπιστικά  καθώς τα παλαιότερα χρόνια στην χώρα μας σπάνια έλειπε από αυλές και μπαλκόνια, φυτεμένο συνήθως σε τενεκέδες. 
Γενικά Χαρακτηριστικά

Ημιαειθαλής πολυετής θάμνος που σε ύψος αλλά και πλάτος ξεπερνά το 1,50 μέτρο με καταγωγή από το Μεξικό και χαρακτηριστική κρεμοκλαδή ανάπτυξη.
Στο διάστημα ανθοφορίας του τα βελονοειδή σκουροπράσινα φύλλα γεμίζουν με πλήθος σωληνοειδή άνθη σε πορτοκαλί-κοραλί, κόκκινη ή μωβ απόχρωση ενώ σπανιότερες είναι οι λευκές ποικιλίες. 

Το Κοράλλι είναι κατάλληλο για φύτευση τόσο σε ψηλά δοχεία φύτευσης, έχει εξαιρετική εμφάνιση φυτεμένο σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια, όμως μπορεί να τοποθετηθεί και απευθείας στο χώμα και σε σημεία όπως χαμηλές μάντρες, υπερυψωμένα παρτέρια κλπ. σε περιοχές με γενικά εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες χωρίς ακραίες θερμοκρασίες στην διάρκεια του χειμώνα.  


Εκτός για την πολύ όμορφη όψη και την γρήγορη ανάπτυξή του  επιλέγεται για φύτευση σε κήπους και για το γεγονός ότι τα λουλούδια του προσελκύουν τις πεταλούδες. 


Φροντίδα


Εύκολο και σχετικά ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες, δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες και είναι ευαίσθητο μόνο στις  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και θα πρέπει να προστατεύεται στην διάρκεια του χειμώνα όταν επικρατεί παγετός. 

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το κοράλλι ένα κοινό φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου, που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Προτιμά ηλιόλουστα σημεία, με ιδανικότερα τα προστατευμένα από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού.  Ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις, όπου όμως η ανθοφορία του είναι μειωμένη.  

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετό νερό, κυρίως στην διάρκεια του καλοκαιριού, που όμως το ευνοεί να το δέχεται τακτικότερα και σε μικρές ποσότητες, λίγο πριν το χώμα του στεγνώσει εντελώς. Ποτίζετε κάθε 2-3 ημέρες, όταν ο καιρός είναι φυσιολογικά ζεστός ή ακόμη τακτικότερα σε περιόδους έντονης ζέστης.
Το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Λίπανση: Η λίπανση δεν του είναι απαραίτητη, όμως ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους σε μικρές ποσότητες, αρχές της άνοιξης και στο ξεκίνημα του καλοκαιριού,  το ευννοεί και συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία του. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα μπορεί να κλαδευτεί, κυρίως για να αφαιρεθούν ξεροί βλαστοί και να αποκτήσει πιο ομοιόμορφο συμπαγές σχήμα. 


Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός


Το Κοράλλι ανθίζει από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο, ενώ στο διάστημα του χειμώνα χάνει και τα φύλλα του. 

Πολλαπλασιάζεται τόσο με μοσχεύματα  όσο και με διαίρεση των ριζωμάτων.