30+ Ιδέες για Fairy Gardens

Μινιατούρες ...μαγικών κήπων


Μετάφραση που να αποδίδει επακριβώς το "Fairy Garden"  δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και σε καμία άλλη γλώσσα, δεδομένου ότι το "Νεραϊδόκηποι" δεν περιλαμβάνει ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου των συνθέσεων και συγκεκριμένα τις διαστάσεις των στοιχείων που τις αποτελούν και που όλα, φυτά και διακοσμητικά αντικείμενα,  έχουν μέγεθος μινιατούρας

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μικρογραφίες κήπων που μπορούν να δημιουργηθούν είτε σε ένα μικρό ή μεγαλύτερο δοχείο φύτευσης είτε και σε ελεύθερα σημεία ενός κήπου π.χ παρτέρι, στην βάση ενός δέντρου κλπ. 

Εκτός από φυτά -πρασινάδα περιλαμβάνουν μινιατούρες αντικειμένων που δημιουργούν συνολικά την εικόνα του κήπου που θα είχε ένα ...κουκλόσπιτο και μια αίσθηση ...παραμυθιού, εξαιτίας ακριβώς του μικρού  μεγέθους των στοιχείων είτε πρόκειται π.χ για σπιτάκια, έπιπλα κήπου, φιγούρες κλπ. 


Θεωρητικά στην δημιουργία ενός τέτοιου "κήπου" μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε είδους φυτά όμως στην πραγματικότητα τα κατάλληλα είδη είναι αυτά που θα προσφέρουν το "πράσινο" διατηρώντας όμως ταυτόχρονα το μικρό τους μέγεθος, ανάλογα φυσικά και με το συνολικό μέγεθος μια τέτοιας σύνθεσης, αφού για παράδειγμα σε έναν τέτοιο κήπο σε μικρογραφία που θα θελήσετε να δημιουργήσετε μέσα σε μια γλάστρα ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο η ύπαρξη παραπάνω του ενός μεγάλου σε ανάπτυξη φυτού θα δημιουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα της εικόνα μιας απλής γλάστρας που απλώς στο χώμα της ...έχουν στερεωθεί και κάποιες μινιατούρες αντικειμένων και αυτό μπορεί βεβαίως να θεωρηθεί μια διακοσμημένη γλάστρα αλλά όχι fairy garden.


Αντίθετα στις κανονικές μινιατούρες ανονικούς fairy gardens χρησιμοποιούνται κατά βάση μικρά παχύφυτα-κακτοειδή-κωνοφόρα αργής ανάπτυξης, κοινά είδη πρασινάδας με ή χωρίς λουλούδια που όμως θα πρέπει να κόβονται τακτικά ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο απ΄όσο στον αρχικό σχεδιασμό, ενώ τέτοιες συνθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και με την χρήση 1-2 πολύ μικρών φυτών και το υπόλοιπο "πράσινο χρώμα" να δοθεί με φυσικά ή τεχνητά βρύα, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται π.χ σε μακέτες και που παραμένουν μόνιμα στην αρχική τους κατάσταση/απόχρωση. 


Τα περισσότερα πρόσθετα αντικείμενα-μινιατούρες, που αποτελούν πιστή αντιγραφή  όλων των στοιχείων που θα μπορούσαν να υπάρχουν και σε έναν κανονικού μεγέθους κήπο, μπορούν να δημιουργηθούν με απλά υλικά π.χ ξυλαράκια κάθε είδους, βότσαλα, καλάμι, έτοιμο πηλό, φλοιό δέντρων, σύρμα, ειδικά ξυλάκια για κατασκευές κλπ. αν και φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα στοιχεία που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κατασκευών, είδη μοντελισμού-εξοπλισμού κουκλόσπιτων κλπ. και που όμως στην εγχώρια αγορά δεν είναι ούτε τόσο πολλά ούτε και ιδιαίτερα οικονομικά, ειδικά αν θέλετε να αποφύγετε την χρήση πλαστικών στοιχείων, τα οποία ασφαλώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με το αισθητικό αποτέλεσμα των φυσικών υλικών. 

Δείτε και ΕΔΩ 50+ ιδέες για χειροποίητες μινιατούρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε fairy gardens και πληροφορίες για το που θα βρείτε υλικά κατασκευής αλλά και έτοιμες μινιατούρες 

Μια δημοφιλής και πρακτική εκδοχή ενός τέτοιου μικροσκοπικού "κήπου" είναι αυτή που μπορείτε να δημιουργήσετε με σπασμένες πήλινες γλάστρες, δημιουργώντας επίπεδα και διαφορετικές περιοχές, και για την οποία δεν είναι απαραίτητο να διαθέτετε κήπο αφού μπορεί θαυμάσια να δημιουργηθεί και σε ένα μπαλκόνι, ενώ για μεγαλύτερες συνθέσεις σε κήπο μια πρόταση με ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός fairy garden σε δοχείο φύτευσης εφαπτόμενο ενός σημείου π.χ τοίχος, παρτέρι κλπ. και όπου ένα αναρριχώμενο ή οποιοδήποτε μεγαλύτερο και πιο ψηλό φυτό δημιουργεί την οπτική εντύπωση της ...προέκτασης της μινιατούρας και την ενσωματώνει απόλυτα φυσικά στο σύνολο ενός εξωτερικού χώρου. 


Χρησιμοποιώντας μόνο βρύα ή κάποια πολύ μικρά φυτά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως τέτοιες συνθέσεις μπορείτε να δημιουργήσετε και στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ η πιο εντυπωσιακή μορφή που μπορεί να πάρει ένας τέτοιος μικροσκοπικός κήπος είναι αυτή που φυσικά δεν αφορά ...ερασιτέχνες κηπουρούς αλλά τους φανατικούς χομπίστες των fairy gardens και που τόσο σε συνολικό μέγεθος όσο και σε ότι αφορά τις μινιατούρες και τα φυτά αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. 


Ένα βασικό στοιχείο που μπορεί ένας ερασιτέχνης να αντιγράψει, σαν στοιχείο επιτυχίας στον σχεδιασμό μιας μινιατούρας κήπου από τις αντίστοιχες επαγγελματικές είναι η εδαφοκάλυψη, τόσο καθοριστική στην συνολική εικόνα όσο και σε έναν κανονικό κήπο. Γι΄αυτό και για έναν πραγματικά όμορφο αποτέλεσμα επιλέξτε κατ΄αρχήν τον τρόπο που θα καλύψετε το χώμα,  κάτι που όπως ακριβώς και σε έναν κανονικό κήπο μπορεί να γίνει με χαλίκι, "γκαζόν", "πλάκες", βότσαλα ή αν το αντέχει η υπομονή σας :) με ένα ... ψηφιδωτό. 

Για όσους πιθανώς ...κολλήσετε με το θέμα και θέλετε να μάθετε περισσότερα και να πάρετε αναρίθμητες σχετικές ιδέες, στο diyfairygardens.com site αφιερωμένο αποκλειστικά στους fairy gardens σίγουρα θα βρείτε όσα χρειάζεστε. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: