14 Εξαιρετικά κομψά Σαλόνια διαμορφωμένα με κλασσικά έπιπλα

Ιδέες και τρόποι για να διακοσμήσετε 
καλαίσθητα αλλά όχι "αυστηρά" το σαλόνι
 με έπιπλα κλασσικής γραμμής Το Κλασσικό ύφος για πολλούς είναι ταυτισμένο με μια "αυστηρή" βαριά αισθητική, κάτι που όμως δεν είναι κανόνας.
Ειδικά στο σαλόνι - καθιστικό ακόμη και με εντελώς κλασσικής γραμμής έπιπλα το σύνολο μπορεί να προκύψει ιδιαίτερα καλαίσθητο και πιο "ανάλαφρο" αν διαφοροποιηθείτε από το κλασσικό στυλ σε κάποια επιμέρους δευτερεύοντα στοιχεία.  
Ο τύπος τραπεζιού, οι κουρτίνες, τα κάδρα, τα χαλιά, τα φωτιστικά και βεβαίως οι αποχρώσεις συμβάλλουν εξίσου με τα βασικά έπιπλα στην γενική ατμόσφαιρα του χώρου και με τις κατάλληλες επιλογές και συνδυασμούς θα αποφύγετε την "αυστηρότητα" του κλασσικού στυλ. 
Οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στα ξύλινα έπιπλα, όπως στο συγκεκριμένο σαλόνι το γκρι-λευκό, ειδικά αν συνδυαστούν με αντίστοιχους τόνους στα υφασμάτινα στοιχεία, δημιουργούν ένα σύνολο κατά πολύ διαφορετικό σε σχέση με την φυσική απόχρωση ξύλου. 

Ο καταλληλότερος τρόπος για να αναδειχθούν απόλυτα κλασσικά και μεγάλου όγκου τραπέζια και ταυτόχρονα το σαλόνι να μην αποκτά συνολικά έντονα κλασσικό ύφος, είναι ο συνδυασμός τους με καναπέδες - καθίσματα σε λιτές φόρμες και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.
Στον συγκεκριμένο χώρο το μεγάλο τραπέζι από μαόνι ενώ εμφανώς "ξεχωρίζει" έχει συνδυαστεί ιδανικά με καναπέ, πολυθρόνες και μαξιλάρια σε πιο μοντέρνο ύφος.  

Τραπέζια μοντέρνα αλλά σε πολύ απλές γραμμές όπως τα συγκεκριμένα με ξύλινη επιφάνεια και μεταλλικό σκελετό, "ελαφραίνουν" κατά πολύ την συνολική όψη ενός σαλονιού με κλασσικής γραμμής καθίσματα.
Στο συγκεκριμένο σαλόνι το επίσης πιο μοντέρνας αισθητικής επιδαπέδιο φωτιστικό, ο απλός καθρέφτης χωρίς έντονα κλασσική κορνίζα, το μονόχρωμο χαλί και οι γενικά παστέλ αποχρώσεις συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ιδιαίτερα καλαίσθητης ατμόσφαιρας, που θα ήταν πολύ διαφορετική αν στον ίδιο χώρο με το μαρμάρινο τζάκι, το ξύλινο πάτωμα και τα κλασσικά καθίσματα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κλασσικά τραπεζάκια, κάδρα - καθρέφτης ιδιαίτερα κλασσικού στυλ ή ένα "βαρύ" χαλί.  
  
Δύο απόλυτα κλασσικά ξύλινα έπιπλα, ο μπουφές και το τραπεζάκι σαλονιού, συδυασμένα με λευκούς καναπέδες πολύ λιτής φόρμας, παστέλ μαξιλάρια και ένα γκρι χαλί σε πιο μοντέρνο στυλ. Το σύνολο κάθε άλλο παρά "βαρύ" κλασσικό μπορεί να χαρακτηριστεί. 

Αν στον συγκεκριμένο χώρο με τους ιδιαίτερα κλασσικού στυλ καναπέδες και τα βελούδινα υφάσματα αντί για τα δύο τραπέζια με μεταλλικό σκελετό είχε τοποθετηθεί ένα κλασσικό ξύλινο τραπέζι ή ένα βαρύ κλασσικό χαλί η συνολική εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική


Τα πιο μοντέρνας αισθητικής κάδρα - πίνακες, ειδικά αν πρόκειται για κομμάτια μεγάλου μεγέθους, είναι αρκετά για να "ελαφρύνουν" την εικόνα σε ένα σαλόνι που επικρατούν γενικά έπιπλα κλασσικής γραμμής, ενώ οι διαχρονικές και πάντα στην μόδα αποχρώσεις του λευκού - μπεζ - γκρι επίσης βοηθούν στην δημιουργία ενός καλαίσθητου και ισορροπημένου οπτικά συνόλου. 

Κλασσικό - ρουστικ στυλ που όμως κάθε άλλο παρά βαρύ και "κουραστικό" μπορεί να χαρακτηριστεί. Διακοσμητικό αποτέλεσμα βασισμένο στο λευκό των καθισμάτων, στο στόρι που έχει χρησιμοπιηθεί αντί για τις κλασσικές κουρτίνες, στις ψάθινες καρέκλες που πλαισιώνουν το εντελώς κλασσικής αισθητικής τραπέζι και στα κλασσικά μεν αλλά ιδιαίτερα "διακριτικά" κάδρα. 

Το γκρι είναι από τις πιο μοντέρνες και "σικάτες" αποχρώσεις που δημιουργεί ένα σύνολο πολύ ιδιαίτερης αισθητικής όταν χρησιμοποιείται σε καναπέδες - πολυθρόνες κλασσικής γραμμής, βελούδινα υφάσματα κλπ. 
Στο συγκεκριμένο σαλόνι εκτός των γκρι τόνων, το μπεζ μονόχρωμο χαλί, τα κλασσικά αλλά όχι "αυστηρά" επιδαπέδια φωτιστικά, το μεταλλικό τραπέζι αντί για την χρήση ενός με συμπαγή ξύλινο όγκο όπως και οι καθρέφτες με κορνίζα από ακατέργαστο ξύλο δημιουργούν μια ιδιαίτερα ζεστή  και "οικεία" ατμόσφαιρα σε έναν χώρο που το γενικό του ύφος παραμένει απολύτως κλασσικό. 

Σε χώρους που κυριαρχούν σκουρόχρωμες φυσικές αποχρώσεις ξύλου, όπως στο συγκεκριμένο σαλόνι σε έπιπλα, πάτωμα αλλά και κουφώματα, ένας απλός τρόπος για να "ελαφρύνετε" το σύνολο είναι η χρήση του μπεζ-λευκού σε όλα τα υφασμάτινα στοιχεία. 
Η συγκεκριμένη διχρωμία δημιουργεί ένα εξαιρετικά καλαίσθητο σύνολο, που μπορεί και να "σπάσει" διακοσμητικά με μικρές λεπτομέρειες - αντικείμενα σε πιο έντονες αποχρώσεις.  

Πιο Κλασσικό σε καναπέδες, καρέκλες και τζάκι απλώς ...δεν γίνεται :) 
Και όμως το μεγάλο τραπέζι με το τζάμι σε λευκό και όχι απόχρωση ξύλου, η απουσία διακοσμητικών αντικειμένων σε αυστηρό κλασσικό στυλ πχ κάδρα, κηροπήγια, καθρέφτες κλπ όπως και το πέτρινο δάπεδο "σώζουν" το σύνολο που διατηρεί την κομψότητα και τον βασικό χαρακτήρα του κλασσικού ύφους χωρίς ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα να αποπνέει "επισημότητα" και να κάνει τον χώρο "απρόσιτο". 

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την διαφορά ανάμεσα στο αυστηρό και μη Κλασσικό στυλ αν φανταστεί το συγκεκριμένο σαλόνι με ένα απόλυτα κλασσικό ξύλινο τραπέζι αντί για το συγκεκριμένο, δύο κλασσικής αισθητικής φωτιστικά αντί για τα φυτά-δέντρα εσωτερικού χώρου και διακοσμητικά αντικείμενα όπως πχ ασημένια, πορσελάνες κλπ αντί για τα ξύλινα και γυάλινα που έχουν επιλεγεί. 
Παρ΄όλα αυτά ο 
καναπές Chesterfield, από τα πλέον αντιπροσωπευτικά κομμάτια του κλασσικού ύφους, εξακολουθεί να είναι ο "πρωταγωνιστής" σε ένα σαλόνι που όμως η γενική του ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα "νεανική" και ζεστή. 

Η διχρωμία σε λευκό και τόνους του ροζ-μωβ όπως και τα ριγέ μοτίβα σε ίδιες αποχρώσεις είναι από τους πιο απλούς και καλαίσθητους τρόπους για να διαμορφώσετε ένα σαλόνι που το σύνολό του περιλαμβάνει λιτής γραμμής κλασσικά έπιπλα και αποχρώσεις φυσικού ξύλου. 

Το μπλε βελούδο, ένα ιδιαίτερα κλασσικού ύφους ύφασμα που στο συγκεκριμένο σαλόνι έχει χρησιμοποιηθεί σε επίσης απόλυτα κλασσικούς καναπέδες Chesterfield, μπορεί να "ελαφρύνει" κατά πολύ αισθητικά αν πλαισιωθεί με μαξιλάρια σε λεπτά υφάσματα έντονης απόχρωσης και διακριτικά ριγέ μοτίβα.
Στον συγκεκριμένο χώρο και παρά το ότι και βοηθητικά έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα όπως το μπρονζέ και γυάλινο τράπεζι, η απόλυτα κλασσική ξύλινη κονσόλα και το "βαρύ" πλισέ καπέλο του φωτιστικού μαζί με τους καναπέδες χαρακτηρίζουν την ατμόσφαιρα, τόσο οι χρωματικοί συνδυασμοί όσο και το ανοιχτόχρωμο τραπέζι και οι λινές κουρτίνες βοηθούν σημαντικά στην δημιουργία ενός πολύ κομψού σαλονιού, που ασφαλώς θα είχε πολύ πιο "βαριά" όψη αν πχ αντί για το μπλε είχε χρησιμοποιηθεί μπορντώ, ένα κλασσικό ξύλινο-μαρμάρινο τραπέζι ένα απόλυτα κλασσικού ύφους χαλί.    

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: