ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ιβίσκος

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας
για τον
ΙΒΙΣΚΟ

Aπό τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια καλοκαιρινής ανθοφορίας, για τον κήπο, το μπαλκόνι ή φωτεινούς εσωτερικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα ο Ιβίσκος ανήκει στα γενικά "εύκολα" φυτά που δεν έχουν ανάγκη κάποιας ειδικής φροντίδας κι έτσι αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για τους εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική.Τροπικός αειθαλής θάμνος, "σύμβολο" της Χαβάης, της Ταϊτής και πολλών εξωτικών χωρών, με μεγάλα άνθη σε σχήμα τρομπέτας και εκτός από την αυθεντική ποικιλία με το έντονα κόκκινο χρώμα υπάρχει πλέον σε πολλές υβριδικές παραλλαγές σε αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί, ροζ, λευκού ή και φυτά με δίχρωμα-πολύχρωμα άνθη. 


Τα ιδιαίτερα όμορφα λουλούδια του Ιβίσκου δεν διατηρούνται παρά για 2-3 ημέρες όμως η ανθοφορία του από το τέλος Μαϊου έως και τον Οκτώβρη είναι συνεχής και λόγω του μεγέθους των λουλουδιών ακόμη και μόνο ένα φυτό αρκεί για να προσθέσει έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.  


Ευαίσθητος μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, όμως σε σημεία προστατευμένα από τον βοριά το φύλλωμά του θα μείνει καταπράσινο σε όλη την διάρκεια του χειμώνα, ενώ ένας τρόπος να τον προστατέψετε είναι τους κρύους μήνες να τον μεταφέρετε σε ένα φωτεινό σημείο το εσωτερικό του σπιτιού. Σε ήπιους χειμώνες, σωστά αναπτυγμένα φυτά, μπορεί να συνεχίζουν να ανθίζουν σε ολόκληρη την διάρκεια του χρόνου.  
 

Ενώ αγαπά το φως η απευθείας έκθεσή του στον ήλιο, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, συχνά κάνει τα φύλλα του να κιτρινίζουν γι΄αυτό και ιδανικά αναπτύσσεται σε ελαφρά σκιερά σημεία ή σκεπασμένα φωτεινά μπαλκόνια. 
Έχει ανάγκη από πολύ νερό, τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες το πότισμά του θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινό,  αρκεί το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Τπποθετήστε τον σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με καλό σύστημα αποστράγγισης χωρίς να αφήνετε  μόνιμα νερό στα πιάτα που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σαπίσουν οι ρίζες του.
Αναπτυγμένα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν και απευθείας στο χώμα σε φωτεινά αλλά προστατευμένα από τον έντονο ήλιο και τον αέρα σημεία του κήπου σας. 


Από την άνοιξη και έως τα 
μέσα του φθινοπώρου ένα γενικό λίπασμα σε κόκκους ή υγρή μορφή κάθε 15 ημέρες θα βοηθήσει την υγιή ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία του. 
Δεν είναι φυτό ευαίσθητο σε ασθένειες, πέρα από την πιθανή προσβολή του από κοινά καλοκαιρινά κυρίως ζιζάνια όπως η μελίγκρα. Αντιμετωπείστε την όπως και σε όλα τα φυτά σας ψεκάζοντας με ένα κοινό φυτοφάρμακο ή προληπτικά κάθε εβδομάδα με ένα οικολογικό σκεύασμα που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας μια κουταλιά οινόπνευμα και μια κουταλιά τριμμένο πράσινο σαπούνι ή μερικές σταγόνες υγρού απορυπαντικού πιάτων σε ένα λίτρο νερό.  

Αρχές της άνοιξης κλαδέψτε τους βλαστούς περίπου στο 1/3 του μήκους τους, πάνω ακριβώς από τα σημεία με τα νέα "μάτια", ενώ για να διαμορφώσετε Ιβίσκους σε δενδροειδή μορφή αφαιρέστε τους κάτω βλαστούς ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί "κορμός" και διαμορφώστε με το κατάλληλο κλάδεμα το σχήμα στο επάνω μέρος του φυτού.