ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πως θα καλλιεργήσετε Ντοματίνια σε γλάστρες
Οι λαχανόκηποι σε δοχεία φύτευσης είναι μια όλο και πιο δημοφιλής συνήθεια για τους κατοίκους των πόλεων που διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο σε ταράτσες βεράντες ή μικρούς κήπους και ένας τρόπος όχι μόνο να γευτεί κανείς, μικρές έστω ποσότητες, βιολογικών λαχανικών αλλά κυρίως να απολαύσει την διαδικασία καλλιέργειας τους και την ικανοποίηση, παρακολουθώντας σπόρους ή μικρά φυτά να φτάνουν στο στάδιο παραγωγής καρπών.

Τα Ντοματίνια ανήκουν στα είδη που είναι πραγματικά εύκολο να καλλιεργηθούν σε γλάστρες - ζαρντινιέρες, ακόμη και από εντελώς ερασιτέχνες στην καλλιέργεια κηπευτικών, ενώ το κάθε φυτό παράγει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό καρπών επί αρκετούς μήνες. 


Πότε φυτεύονται
Αν και πολλοί θεωρούν πως τα Ντοματίνια δεν έχουν εποχή, ευκολότερη καλλιέργεια και νοστιμότερους καρπούς θα πετύχετε αν τα φυτέψετε, όπως και τις κανονικού μεγέθους τομάτες, μέσα προς το τέλος της άνοιξης όταν οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται πάνω από 20-25°C

Ποικιλίες
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορές τόσο στο σχήμα - μέγεθος - χρώμα των καρπών όσο και στην γεύση. 
Τα βασικά είδη είναι δύο: Τα στρογγυλά (τσέρι) και τα μακρόστενα (βελανίδια). Υπάρχουν ποικιλίες και των δύο ειδών σε κόκκινο, σκούρο πράσινο και πορτοκαλί χρώμα. Μια από τις νοστιμότερες ποικιλίες είναι το τσέρι Σαντορίνης. 
Σχεδόν όλες τις εποχές στα φυτώρια θα βρείτε σπόρους διάφορων ποικιλιών και από το τέλος του χειμώνα μικρά έτοιμα φυτά. 

Είδος χώματος - γλάστρας 
Χρησιμοποιείστε φυτόχωμα για κηπευτικά αναμεμειγμένο με καλά χωνεμένη κοπριά και προαιρετικά μικρή ποσότητα περλίτη. Στο μείγμα χώματος μπορείτε να προσθέσετε και μικρή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος που θα συμβάλλει στην γρηγορότερη ανάπτυξη των φυτών.
Χρησιμοποιείστε μεγάλες γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 40cm και σε ύψος 2-3 cm τοποθετείστε πριν το μείγμα χώμα χαλίκι για την καλή αποστράγγιση του νερού ποτίσματος. 
Θέση
Χρειάζονται ήλιο διαφορετικά η καρποφορία τους είναι κατά πολύ μειωμένη, αλλά ταυτόχρονα προστασία από τον μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο που προκαλεί  εγκαύματα στο φύλλωμα και τον έντονο αέρα.
Από τον έντονο ήλιο του μεσημεριού μπορείτε να προστατέψετε τα Ντοματίνια σας καλύπτοντας τα φυτά με το ειδικό ύφασμα σκίασης για κηπευτικά, που εξασφαλίζει προστασία κατά 50% από την ακτινοβολία. 


Πότισμα 
Στην διάρκεια της άνοιξης ποτίζετε 2 φορές την εβδομάδα ή όταν το χώμα της γλάστρας έχει ξεραθεί, όχι μόνο επιφανειακά αλλά και στο βάθος του.
Την περίοδο του καλοκαιριού τα Ντοματίνια χρειάζονται νερό κάθε 2η μέρα.
Τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνονται ώρες που δεν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και στην διάρκεια του ποτίσματος αποφύγετε να βρέχετε τα φύλλα του φυτού ώστε η υγρασία να μην γίνει αιτία εμφάνισης ασθενειών. 


Υποστύλωση
Οι περισσότερες ποικιλίες είναι αναρριχώμενες και φτάνουν περίπου 1,50-2,00 μέτρα ύψος. Για αυτό και τα Ντοματίνια χρειάζονται υποστύλωση με καλάμια ή λεπτά ξύλα και δέσιμο με ελαστικό-μαλακό σκοινί κηπουρικής. 
Αντιμετώπιση ασθενειών
Προσβάλλονται από τις ίδιες ασθένειες με εκείνες της κανονικού μεγέθους τομάτας με πιο συνήθεις τον περονόσπορο, τον τετράνυχο και το ωίδιο. Για να αποφύγετε την προσβολή των φυτών, που συνήθως εμφανίζονται με το που η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, χρησιμοποιείστε προληπτικά θειοχαλκίνη ή θειάφι, όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος περίπου 20-30cm. Είναι τα πιο κλασσικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές τομάτας και πρόκειται για οικολογικά φυτοπροστατευτικά εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες. Θα τα βρείτε σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα.
Σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού μπορείτε επίσης προληπτικά να ψεκάζετε τα Ντοματίνια κάθε εβδομάδα με ένα οικολογικό διάλυμα που θα φτιάξετε ανακατεύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά της σούπας οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται πολύ νωρίς το πρωί ή ακόμη καλύτερα βραδινές ώρες.

Καρποφορία

Η συλλογή των πρώτων καρπών συνήθως γίνεται δύο μήνες μετά την φύτευση και το Ντοματίνια, όπως και οι κανονικές τομάτες, καρποφορούν έως τα μέσα του φθινοπώρου.
Σε περιοχές με εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες και ζεστούς χειμώνες η καρποφορία τους συχνά παρατείνεται έως τα πρώτα έντονα κρύα και εάν έχετε την δυνατότητα να τους εξασφαλίσετε συνθήκες "θερμοκηπίου" διατηρώντας δηλαδή τα φυτά σε προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα αλλά ηλιόλουστο σημείο μπορείτε να έχετε τα δικά σας Ντοματίνια όλο τον χρόνο! 
Πολλαπλασιασμός
Συλλέξτε σπόρους από μερικά ντοματίνια, αφήστε τους να στεγνώσουν και κλείστε σε σακουλάκι για να τους φυτέψετε την επόμενη  άνοιξη.
Ένας ακόμη ευκολότερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι να αφήσετε πάνω στο φυτό μερικούς από τους τελευταίους καρπούς που ωριμάζοντας θα ρίξουν τους σπόρους τους στο χώμα και θα ξαναφυτρώσουν.