Πως θα δώσετε Αντικέ μεταλλική όψη σε γυάλινα βάζα


Απλή τεχνική παλαίωσης 
για γυάλινα βάζα αλλά και γλάστρες 


Ένας από τους τρόπους για να δώσετε σε απλά γυάλινα βάζα αλλά και πήλινες γλάστρες αντικέ όψη σκουριάς χρησιμοποιώντας χρώματα κιμωλίας.

Εκτός από βάζα ή γλάστρες θα χρειαστείτε χρώμα κιμωλίας σε μπλε, λευκό και μεταλλικό μπρονζέ
Η ποσότητα που χρειάζεστε από κάθε χρώμα είναι πολύ μικρή και μπορείτε να δουλέψετε με κάθε τύπο χρώμα κιμωλίας για κατασκευές σε μικρές συσκευασίες, που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη - υλικά για DIY- Κατασκευές. Δείτε ενδεικτικά εδώ.   
Ειδικά για το λευκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απλό ακρυλικό χρώμα, ενώ στο σύνολό της μια τέτοια κατασκευή μπορεί να δημιουργηθεί και με χρώματα πατίνας, ακρυλικά παλαίωσης ή και κοινά ακρυλικά χρώματα, εκτός από το καφέ-μπρονζέ που θα πρέπει να είναι μεταλλικό κιμωλίας ή πατίνας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει πραγματικά φυσική αντικέ όψη-υφή.

Αρχικά βάψτε το βάζο με το μπλε χρώμα.
Κινείστε το πινέλο προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να δημιουργήσετε στην επιφάνεια του βάζου μια μη ομοιόμορφη "υφή".  Με λεπτό πινελάκι και το λευκό χρώμα δημιουργείστε μερικές κυκλικές γραμμές περιμετρικά του βάζου και σε σχετικά ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. 


Χωρίς να περιμένετε να στεγνώσει πλήρως το λευκό με πιο φαρδύ πινέλο και ελάχιστη ποσότητα μπλε χρώματος "ανακατέψτε" τα χρώματα στην επιφάνεια του βάζου "σβήνοντας" και τονίζοντας κατά τόπους τις αποχρώσεις, έτσι ώστε ανά σημεία τόσο το λευκό όσο και μπλε να είναι σε κάποια εντονότερα απ΄όσο σε άλλα. 


Ταμπονάρετε κατά τόπους με ένα σφουγγαράκι μικρή ποσότητα καφέ-μπρονζέ μεταλλικού χρώματος, "σβήστε" ελαφρά με στεγνό πινέλο ή ένα πανάκι και επαναλάβετε την διαδικασία ώστε το τελικό αποτέλεσμα και το "δέσιμο" των χρωμάτων να σας ικανοποιεί. 

Τόσο το μπλε όσο και το μπρονζέ χρώμα μπορείτε και να τα αναμείξετε με λευκό ή μαύρο για να δημιουργήσετε διαφορετικούς τόνους και να δουλέψετε με τον ίδιο τρόπο με περισσότερες αποχρώσεις

Η επιλογή του βασικού χρώματος είναι ασφαλώς θέμα επιλογής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια απόχρωση προτιμάτε, απλά το μπλε σε συνδυασμό με το χρώμα της σκουριάς προσφέρει πιο φυσικό αποτέλεσμα παλαίωσης.

Προαιρετικά και αφού τα χρώματα στεγνώσουν πλήρως μπορεί να περαστεί διαφανές κερί παλαίωσης ή ένα προστατευτικό βερνίκι. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δώσετε εξαιρετικά φυσική παλαιωμένη όψη σε πήλινες γλάστρες αλλά και κάθε είδους δοχείο - αντικείμενο γυάλινο ή κεραμικό όπως φυσικά και σε ξύλινες - μεταλλικές επιφάνειες. 


ΠΗΓΗ:
www.dododsondesigns.com