Διαμόρφωση - εδαφοκάλυψη εξωτερικών χώρων με βιομηχανικό δάπεδο και χαλίκι


Τα βιομηχανικά δάπεδα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να καθιερώνονται σαν ένας ιδιαίτερα μοντέρνος και λειτουργικός τρόπος επίστρωσης δαπέδων και σε σπίτια, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Πρόκειται για εποξειδικές ή πολυουθερανικές ρητίνες, ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, που εκχύονται με τρόπο παρόμοιο με το κανονικό μπετόν σε κάθε είδους δάπεδο μετά από προεργασία ανάλογη του τύπου υπάρχοντος δαπέδου.

Στα πλεονεκτήματά τους πρωτίστως η πολύ μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητά τους σε σκληρή καθημερινή χρήση, αισθητικά λόγω της λευκής - γκρι φυσική τους απόχρωσης δεν προσθέτουν -αν δεν το επιθυμείτε- παραπάνω χρώμα στο δάπεδο και έτσι το πάτωμα δεν αποτελεί πρόβλημα όποιου είδους πχ χαλιά, έπιπλα, αποχρώσεις κλπ. κι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στον ίδιο χώρο, ενώ το κόστος τους μπορεί να ξεκινήσει και από τα 8-10€ δηλαδή ακόμη και μικρότερο από αυτό της τοποθέτησης πχ πλακιδίων, ξύλινων πατωμάτων κλπ.

Επιπρόσθετα τα βιομηχανικά δάπεδα είναι αντιολισθητικά, έχουν πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή, μένουν ανεπηρέαστα από ζέστη - κρύο - υγρασία, δεν χαράζονται, καθαρίζονται εύκολα και βεβαίως αν το θέλετε μπορούν και να βαφτούν σε όποια απόχρωση προτιμάτε με ειδικά χρώματα όπως και να αποκτήσουν δίχρωμη όψη. 

Ειδικά η τοποθέτηση βιομηχανικού δαπέδου σε εξωτερικούς αδιαμόρφωτους χώρους σε σχέση με την χρήση κανονικού μπετόν είναι διαδικαστικά ευκολότερη, αφού αφ΄ενός δεν χρειάζεται να προηγηθεί τρίψιμο-λείανση με ειδικό μηχάνημα του υπάρχοντος δαπέδου, όπως πρέπει να συμβεί για να τοποθετηθεί βιομηχανικό δάπεδο πάνω από άλλο είδος πατώματος και δεν χρειάζεται επίστρωση με άλλου είδους διακοσμητικό υλικό πχ πλάκες επίστρωσης, πλακάκια κλπ. όπως συμβαίνει με το απλό μπετόν σε εξωτερικούς χώρους.
Ένας εντυπωσιακός αισθητικά τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το βιομηχανικό δάπεδο σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους ή και σε μικρά τμήματα σε κήπο ή αυλή είναι ο συνδυασμός του με χαλίκι.
Στην πραγματικότητα με την ίδια διαδικασία που θα απαιτείτο για να στρωθεί ο χώρος με απλό τσιμέντο αυτό μπορεί να γίνει με βιομηχανικό, κατασκευάζοντας τσιμεντένια "πάνελς" ανάμεσα στα οποία δημιουργούνται μικροί διάδρομοι στρωμένοι με χαλίκι.   
Για να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο σε εξωτερικό χώρο απευθείας πάνω σε χώμα, θα χρειαστεί ασφαλώς αυτό να σκαφτεί στο ύψος που χρειάζεται ώστε το τσιμέντο τελικά να ευθυγραμμιστεί με όλα τα σημεία - περιοχές που θα το περιβάλλουν πχ πόρτες, σκάλες, πεζούλια, διαμορφώσεις παρτεριών κλπ. 


Μετά το στρώσιμο του χώματος ακολουθεί το καλούπωμα με ξύλινα καδρόνια, μια διαδικασία επίσης πανομοιότυπη με αυτή του στρωσίματος κανονικού σκυροδέματος - μπετόν, με την διαφορά ότι τα ξύλα θα πρέπει να τοποθετηθούν με τρόπο που να δημιουργούν το σχέδιο που έχετε επιλέξει να έχει τελικώς το δάπεδο, δημιουργώντας μικρά και μεγαλύτερα παραλληλόγραμμα, τετράγωνα κλπ. ανάμεσα στα οποία θα παρεμβάλλονται κενοί διάδρομοι στους οποίους τοποθετείται χαλίκι
Αρχικά το σκυρόδεμα και στην συνέχεια το αυτοεπιπεδούμενο υλικό και οι ρητίνες του βιομηχανικού τσιμέντου εκχύονται στα "καλούπια" και ευθυγραμμίζονται ώστε σε όλα τα σημεία, το δάπεδο να έχει το ίδιο ύψος και να είναι εντελώς επίπεδο, όπως ακριβώς και στο στρώσιμο εξωτερικών χώρων με κοινό μπετόν.  

Αφού στεγνώσει το δάπεδο, οι ενδιάμεσοι διάδρομοι στρώνονται αρχικά με ειδικό πλαστικό εδαφοκάλυψης  που εμποδίζει το φύτρωμα αγριόχορτων και γεμίζονται με χαλίκι ή διακοσμητικές πέτρες

Το τελικό αποτέλεσμα αισθητικά είναι κατά πολύ ανώτερο αυτού που δημιουργεί το κοινό τσιμέντο, ένα τέτοιο δάπεδο δεν θα φθαρεί όσο σκληρή και εάν είναι η χρήση του χώρου και φυσικά στην επιφάνειά του μπορούν να τοποθετηθούν εκτός έπιπλα εξωτερικού χώρου, γλάστρες κλπ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: blog.homedepot.com

Περισσότερες πληροφορίες για τα είδη βιομηχανικού δαπέδου, την διαδικασία τοποθέτησης, τιμές κλπ. μπορείτε να βρείτε εδώ.Μιας παρόμοιας μορφής διαμόρφωση σε κήπους - αυλές μπορεί να επιτευχθεί και με πολύ πιο απλό τρόπο χρησιμοποιώντας χαλίκι και απλές πλάκες επίστρωσης, που όμως βεβαίως φθείρονται ευκολότερα και κυρίως η εμφάνισή τους με την πάροδο του χρόνο επηρεάζεται από λεκέδες, υγρασία, κλπ.