ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές


Τα τριαντάφυλλα είναι, γενικά, από τα ομορφότερα λουλούδια με εκατοντάδες ποικιλίες που διαφέρουν όχι μόνο στο χρώμα, τον βαθμό αρώματος,  την μορφολογία των λουλουδιών και την περίοδο ανθοφορίας αλλά και την καταλληλότητα ανάλογα με το σημείο που πρόκειται να φυτευτούν.

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες ειναι αναμφισβήτητα από τις πιο εντυπωσιακές  και παρά το γεγονός ότι πολλοί πριν ασχοληθούν με ροδόκηπους πιστεύουν ότι τα άνθη τους είναι συνήθως μικρά και δεν διαρκούν πολύ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού και οι ποικιλίες για αναρρίχηση, μέσου ή πολύ μεγάλου ύψους, διαθέτουν είδη με διακριτικό ή έντονο άρωμα, με άνθη σε μικρά μπουκέτα ή μεμονωμένα μεγαλύτερου μεγέθους κλπ. 

Μια επίσης άποψη που συχνά επικρατεί στους ερασιτέχνες κηπουρούς είναι ότι οι τριανταφυλλιές ανήκουν στα "δύσκολα" φυτά και απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες. Ασφαλώς και δεν ανήκουν στα είδη που ευδοκιμούν χωρίς την ενίσχυση του χώματος, το σωστό κλάδεμα και την προστασία τους από ασθένειες, όμως αυτό που κυρίως απαιτούν, όπως και πολλά άλλα πολυετή καλλωπιστικά, είναι ...υπομονή. Αναπτύσσονται όχι ιδιαίτερα γρήγορα και ασφαλώς η όψη και η ανθοφορία ενός φυτού τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα επόμενα. Η μοναδική πρόσθετη φροντίδα σε μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά είναι ο εξ΄αρχής σωστός τρόπος στήριξής της ώστε αναπτυσσόμενη να καλύψει πλήρως το σημείο που επιθυμούμε είτε αυτό είναι τοίχος, φράχτης, πέργκολα κλπ. 
Φυτεύοντας αναρριχώμενες τριανταφυλλιές σε μη σταθερά χτιστά σημεία, πχ σε μεταλλικές ή ξύλινες πέργκολες - αψίδες, συνυπολογίστε το ύψος και βάρος που θα αποκτήσει το φυτό αναπτυσσόμενο, ώστε αντίστοιχης αντοχής να είναι και το στήριγμα αφού ασφαλώς μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά δεν μπορεί να μετακινηθεί - μεταφυτευτεί όταν θα έχει αναπτυχθεί αρκετά.  

Ανάλογα με την περίπτωση επιλέξτε μέσου ή μεγάλου ύψους αναρριχώμενες τριανταφυλλιές (κάποιες από τις πιο ψηλές ποικιλίες φτάνουν τα 10 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη) και δέστε με χαλαρά δεσίματα, ώστε ο βλαστός να έχει το περιθώριο να αναπτύσσεται χωρίς να περιορίζεται. 

Μετά τον πρώτο χρόνο και σε κάθε ετήσιο κλάδεμα, εκτός της αφαίρεσης σπασμένων ή νεκρών-ξυλοποιημένων βλαστών  θα πρέπει το φυτό να σχηματοποιείται με τρόπο που οι νέοι βλαστοί να μπορούν και αυτοί να στηριχτούν έτσι που σταδιακά να καλύψουν το σημείο που επιθυμείτε. Η όψη μιας αναπτυγμένης και εύρρωστης αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς, ανεξάρτητα από το επιμέρους είδος και χαρακτηριστικά, πραγματικά πολύ δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο λουλούδι και αλλάζει εντελώς την εικόνα του σημείου που θα την τοποθετήσετε. 


www.avramis.gr
Tα φυτώρια Αβράμη, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, διαθέτουν μια πραγματικά τεράστια ποικιλία σε κάθε είδος τριανταφυλλιάς που μπορείτε να παραγγείλετε και να παραλάβετε άμεσα σε όποιο σημείο της Ελλάδας ή και του εξωτερικού επιθυμείτε.
Στον ιστότοπο avramis.gr θα βρείτε εκατοντάδες είδη, αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ένα, συμβουλές φύτευσης - φροντίδας και κυρίως σημαντικό ...κίνητρο ενασχόλησης με του ροδόκηπους αφού δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε αυτή την ποικιλία πραγματικής ...ομορφιάς