ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Βίγκα (Δαφνούλα)


Aπό τα πιο όμορφα καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας η Δαφνούλα ή Βίγκα της Μαδαγασκάρης, όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, χωρίς να απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα θα προσθέσει έντονο χρώμα στις γλάστρες ή τα παρτέρια σας.
Τα έντονα γυαλιστερά φύλλα της και τα πανέμορφα λουλουδάκια της σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ-μωβ, κόκκινου και λευκό μπορούν πραγματικά να ...στολίσουν κάθε γωνιά σε μπαλκόνι ή κήπο.


Σε πλήρη ανάπτυξη η Δαφνούλα φτάνει τα 30-40 εκατοστά σε ύψος και η όψη της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αν φυτευτεί σε κρεμαστές γλάστρες, ενώ ανήκει στα κατάλληλα φυτά και για μαζική φύτευση σε σκιερά σημεία κάτω από δέντρα και ημισκιερά παρτέρια σαν φυτό χαμηλής μπορντούρας και εδαφοκάλυψης. 
Το σημαντικότερο στην φροντίδα της είναι να της εξασφαλίσετε την υγρασία που χρειάζεται, με σχεδόν καθημερινό πότισμα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αλλά και να την προστατέψετε από τον έντονο ήλιο ειδικά του μεσημεριού. 2-3 ώρες πρωϊνού ή απογευματινού ήλιου είναι αρκετές για την ανάπτυξή της, διαφορετικά το φυτό "καίγεται" ειδικά αν εκτεθεί σε ιδιαίτερη ζέστη και ηλιοφάνεια όσο ακόμη έχει μικρό μέγεθος. Όσο αναπτύσσεται γίνεται ανθεκτικότερη στην ξηρασία αλλά και πάλι το άπλετο ηλιακό φως δεν την ωφελεί.
Κατά το πότισμα αποφύγετε να βρέχετε τα φύλλα και τα λουλούδια της γιατί το νερό σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί εγκαύματα και κηλιδώσεις στο φύλλωμα και τα ευαίσθητα άνθη της.  
Ένα κοινό υγρό λίπασμα, αραιωμένο περίπου κατά το 1/2 με νερό, σε σχέση με την κανονική του χρήση σε άλλα φυτά, κάθε 15-20 μέρες, αυξάνει την πλούσια ανθοφορία της που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Η Δαφνούλα πολλαπλασιάζεται με σπόρους όμως από τον Μάρτιο και σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού θα την βρείτε σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων σε όλα τα φυτώρια και τιμές που, για τα πολύ μικρά γλαστράκια, ξεκινούν ακόμη και από 0,50€.