ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: ΓΛΥΤΣΙΝΙΑ


Η Γλυτσίνια ή Γουιστέρια -Wisteria Sinensis όπως είναι το επιστημονικό της όνομα- κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία και είναι το πιο επιβλητικό από όλα τα αναρριχώμενα είδη, λόγω κυρίως του μεγέθους τόσο των λουλουδιών αλλά και του ίδιου του φυτού, που σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 20 μέτρα. 

Ταυτόχρονα η Γλυτσίνια είναι και από τα ανθεκτικότερα πολυετή καλλωπιστικά, αφού αντέχει χωρίς πρόβλημα στον δυνατό αέρα αλλά και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλη για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές.Τα εντυπωσιακά λουλούδια της που μοιάζουν με μεγάλα τσαμπιά σταφυλιού αποτελούμενα από δεκάδες μικρότερα ανθάκια σε ταξιανθίες, διατηρούνται για πολλές εβδομάδες και έχουν συνήθως μπλε-μωβ αποχρώσεις, όμως υπάρχουν και υβριδικές ποικιλίες άσπρες ή ροζ. 
Η ανάπτυξή της είναι πολύ γρήγορη, γι΄αυτό και μην φυτεύετε σε κοντινή απόσταση άλλα φυτά που γρήγορα θα τα "πνίξει", αρκεί να της εξασφαλίσετε ένα ηλιόλουστο σημείο τις περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα. Σε ημισκιερές τοποθεσίες επίσης θα αναπτυχθεί σχετικά καλά αλλά πιο αργά και η ανθοφορία της δεν θα είναι τόσο έντονη όσο όταν βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένη στον ήλιο.  
Μια από τις ιδιομορφίες της σε σχέση με άλλα είδη είναι ότι τα πολύ νεαρά φυτά δεν ανθίζουν και διαθέτουν μόνο πλούσιο ανοιχτοπράσινο φύλλωμα. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 3-4 χρόνια έως ένα φυτό Γλυτσίνιας να ανθίσει για πρώτη φορά, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο η ...υπομονή αφού η ανθισμένη όψη της από τις αρχές της Άνοιξης έως περίπου το τέλος του καλοκαιριού είναι πανέμορφη. 
Το βάρος της, λόγω του μεγέθους των λουλουδιών αλλά και των βλαστών που σταδιακά ξυλοποιούνται και μετατρέπονται σε λεπτούς κορμούς, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα αναρριχώμενα γι΄αυτό και θα πρέπει ο τρόπος στήριξής της, ειδικά τα πρώτα χρόνια,  να είναι ενισχυμένος.
Η Γλυτσίνια είναι ιδανική για να την ανεβάσετε σε κάγκελα, φράχτες, ξύλινες ή μεταλλικές πέργκολες, ενώ αν θέλετε να αναρριχηθεί σε τοίχο θα πρέπει πριν να τον καλύψετε με συρματόπλεγμα ή πλαστικό πλέγμα ώστε να μπορέσετε να την δέσετε πάνω του σταθερά.    

Λόγω μεγέθους αναπτύσσει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα γι΄αυτό και δεν ενδείκνυται για φύτευση σε γλάστρες. Νεαρά φυτά βεβαίως μπορούν να παραμείνουν σε μεγάλα δοχεία φύτευσης για μερικά χρόνια, όμως δεν θα αναπτυχθούν με την ίδια ταχύτητα όσο αν φυτευτούν απευθείας στο χώμα, ούτε και η ανθοφορία τους θα είναι τόσο πλούσια. 
Τα λουλούδια της εμφανίζονται κάθε χρονιά πάνω στους ξυλοειδής βλαστούς των προηγούμενων ετών και όχι στους τρυφερούς πράσινους, γι΄αυτό και το κλάδεμα της είναι προτιμότερο να γίνεται αρχές της άνοιξης με το που εμφανίζονται στα κλαδιά τα "μάτια" των λουλουδιών. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι κλαδεύοντας και δίνοντας της τον σχηματισμό που θέλετε δεν θα κόψετε κλαδιά που είναι έτοιμα να ανθίσουν και που στην διάρκεια του χειμώνα μοιάζουν να είναι ξερά. 
Ο καλύτερος τρόπος κλαδέματος της Γλυτσίνιας είναι να κόβετε πάντα όλα τα χαμηλά "παρακλάδια" βοηθώντας το φυτό να αποκτήσει ψηλό κορμό, στο δε ψηλότερο μέρος κόβετε κάθε άνοιξη νέους βλαστούς που αναπτύσσονται άναρχα βοηθώντας τους ήδη υπάρχοντες να δυναμώσουν και το φυτό να διατηρήσει το σχήμα που θέλετε.
Μπορεί να κλαδευτεί και να αναπτυχθεί και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς ανάλογα με την βάση στήριξης πάνω στην οποία θα αναρριχηθεί.   

Οι ανάγκες της σε νερό είναι κανονικές, ποτίζετε κάθε 2-3 ημέρες και μόνο όταν χώμα της έχει στεγνώσει, φροντίζοντας στο σημείο να υπάρχει καλή αποστράγγιση και να μη λιμνάζουν νερά που έχουν σαν αποτέλεσμα να σαπίζουν οι ρίζες. 

Η Γλυτσίνια είναι φυλλοβόλο, στην διάρκεια του χειμώνα οι ξυλοειδείς βλαστοί  της είναι εντελώς άδειοι, όμως την εποχή ανθοφορίας της πραγματικά θα ...μεταμορφώσει όποιο σημείο του κήπου και αν την έχετε φυτέψει προσφέροντας σας ταυτόχρονα πλούσια σκιά. 
Μικρά ή μεγαλύτερα ανθισμένα κλαδάκια της είναι ιδιαίτερα όμορφα και σε βάζα