ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Οικολογικό σκεύασμα για προστασία των φυτών σας από την Μελίγκρα

Αντιμετώπιση της Μελίγκρας με φυσικό τρόπο
και διάλυμα από πράσινο σαπούνι


Η Μελίγκρα (Αφίδες) αποτελεί το πιο συνηθισμένο έντομο που προσβάλλει δέντρα, λαχανικά και καλλωπιστικά, αν δε η αντιμετώπισή της δεν είναι  έγκαιρη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη εξασθένιση και μαρασμό των προσβεβλημένων φυτών, αφού απομυζά σταδιακά τους χυμούς βλαστών και φύλλων και ευνοεί την ανάπτυξη άλλων μυκητολογικών ασθενειών. 
Τα πιο συνήθη είδη που προσβάλλονται από μελίγκρα είναι η ροδιά, η αμυγδαλιά, τα εσπεριδοειδή (λεμονιές, μανταρινιές κλπ), κηπευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά καλοκαιρινής-φθινοπωρινής ανθοφορίας όπως τριανταφυλλιές, πετούνιες, ιβίσκος, χρυσάνθεμα. Τα μικροσκοπικά έντομα εμφανίζονται στα φύλλα αλλά και τους βλαστούς από τα μέσα της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού αφού η μελίγκρα ευνοείται από τις συνθήκες ζέστης και υγρασίας που επικρατούν το συγκεκριμένο διάστημα ενώ πολύ γρήγορα από ένα δέντρο ή φυτό μεταφέρετε στα παρακείμενα.

Το συστηματικό βρέξιμο του φυλλώματος των φυτών που αυξάνει την υγρασία και το πότισμα σε ώρες που επικρατεί ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση τόσο της μελίγκρας όσο και όλων των  μυκητολογικών ασθενειών στα φυτά γι΄αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονταιΣε φυτώρια και καταστήματα γεωπονικών ειδών θα βρείτε πλήθος φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση της μελίγρκας, πολλά από τα οποία ενδείκνυνται και για άλλες ασθένειες φυτών όπως ο τετράνυχος, το ωίδιο κλπ. όμως κυρίως προληπτικά η μελίγκρα πολύ να αντιμετωπιστεί με φυσικό διάλυμα πράσινου σαπουνιού.
Αναμείξτε σε ένα δοχείο-ψεκαστήρα
1 λίτρο νερό 
με 15 γραμ. (1 κουταλιά της σούπας) τριμμένο πράσινο σαπούνι
 και 5ml (1 κουταλιά του γλυκού) καθαρό οινόπνευμα 

και ψεκάζετε προληπτικά τα επιρρεπή σε προσβολή από μελίγκρα φυτά σας κάθε δύο εβδομάδες, από τον Απρίλιο έως τις αρχές του φθινοπώρου.
Για να καταπολεμήσετε την μελίγκρα μετά την εμφάνισή της ψεκάζετε μία φορά την εβδομάδα.

Εναλλακτικά, αντί για πράσινο σαπούνι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και 2-3 σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων όμως η σύσταση του πράσινου σαπουνιού θεωρείται περισσότερο αποτελεσματική για την συγκεκριμένη χρήση. Το ψέκασμα θα πρέπει να γίνεται όσο πιο αργά το απόγευμα και τόσο στην επάνω όσο και την κάτω επιφάνεια των φύλλων αλλά και τους βλαστούς.

Για καλύτερο αποτέλεσμα αρχικά απομακρύνετε αν είναι δυνατόν την μεγαλύτερη ποσότητα μελίγκρας από προσβεβλημένους βλαστούς ή και κόψτε ένα μέρος τους και ψεκάστε τα φυτά με νερό με πίεση.
Την επόμενη ημέρα και πάντα απογευματινές ώρες χωρίς ηλιοφάνεια ψεκάστε με το διάλυμα πράσινου σαπουνιού.
Αν μετά 2-3 εφαρμογές η μελίγκρα επιμένει, που σημαίνει ότι η εξάπλωσή της είναι τέτοια που δεν καταπολεμείται με τον φυσικό αυτό τρόπο, προμηθευθείτε άμεσα ένα ειδικό φυτοφάρμακο