ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κάλλες

kalla

O εντυπωσιακός καλοκαιρινός Κρίνος 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

kalles
Το βολβώδες καλλωπιστικό με τα πανέμορφα λουλούδια Κρίνους σε σχήμα τρομπέτας και το πλούσιο λογχοειδές φύλλωμα, ιδιαίτερα δημοφιλές και για στολισμούς - συνθέσεις ανθοδετικής στις οποίες χρησιμοποιείται τόσο η κλασσική Κάλλα λευκής απόχρωσης όσο και οι πολύχρωμες και δίχρωμες ποικιλίες σε αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου, μωβ, ροζ, μπορντώ. Και το φύλλωμα της Κάλλας διαφέρει ανά ποικιλία και σε κάποιες είναι μονόχρωμο σκουροπράσινο ενώ σε άλλες πράσινο με λευκά στίγματα. 


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ένα ιδιαίτερα εύκολο λουλούδι αφού η σωστή φύτευση των βολβών σε αφράτο - ελαφρύ χώμα, μια θέση ηλιόλουστη και η εξασφάλιση της υγρασίας που έχουν ανάγκη οι Κάλλες, ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, είναι οι μόνες απαιτήσεις τους. 
Το φυτό αναπτύσσεται σε μορφή χαμηλής πόας με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 50-70cm, δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο κόψιμο ανά διαστήματα των μαραμένων λουλουδιών - φύλλων, ενώ σπάνια η Κάλλα προσβάλλεται από ασθένειες. Εξαίρεση η περίπτωση το φυτό να μολυνθεί από ζιζάνια λόγω υπερβολικής υγρασίας και παραμονή λιμνάζοντος νερού στις ρίζες του, οπότε απαιτείται αντιμετώπιση με ένα ειδικό σκεύασμα. Για την αποφυγή τέτοιας περίπτωσης η αποστράγγιση του χώματος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλή και σε φυτά τοποθετημένα σε γλάστρες καλό είναι να μην χρησιμοποιείται πιάτο ή σε αυτό να μην παραμένει νερό μετά το πότισμα.  
Η τοποθέτηση του φυτού σε σημείο με έντονη ηλιοφάνεια, ειδικά τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες, είναι απαραίτητη για την σωστή ανθοφορία του. Τα λουλούδια της Κάλλας, αν το φυτό βρίσκεται σε σκιερό σημείο δεν αποκτούν μεγάλο μέγεθος αλλά ούτε και την απόχρωση κάθε ποικιλίας και παραμένουν πρασινωπά.
Η χρήση φυτοχώματος εμπλουτισμένου με περλίτη για την συγκράτηση της υγρασίας όπως και ενός κοινού λιπάσματος για καλλωπιστικά ανά 15 ημέρες σε όλο το διάστημα της ανθοφορίας, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, ευνοεί την ανάπτυξη και γενική ευρωστία του φυτού.  

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Η Κάλλα είναι λουλούδι ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας και ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με σπόρους αλλά κυρίως με διαίρεση του ριζώματος - βολβού σε τμήματα.
Οι βολβοί φυτεύονται αρχές της άνοιξης, με τα μάτια προς τα πάνω σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 10cm και σε απόσταση 20-30cm μεταξύ τους, για φυτά τοποθετημένα σε παρτέρια.
Μετά τον γενικό μαρασμό του φυτού στο τέλος του καλοκαιριού, χωρίστε τα ριζώματα σε τμήματα που να περιέχουν τουλάχιστον ένα "μάτι", καθαρίστε ελαφρά από το χώμα και φυλάξτε τα σε σακουλάκι σε σκοτεινό σημείο έως τις αρχές της επόμενης άνοιξης όποτε και μπορείτε να τα φυτέψετε.