ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Καλέντουλα

Η καλλωπιστική και θεραπευτική Καλέντουλα
Καλέντουλα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

kalentroula-frontida
Από τα πιο δημοφιλή βότανα για χρήση σε φαρμακευτική και κοσμετολογία, λόγω κυρίως των αντισηπτικών, καταπραϋντικών και τονωτικών ιδιοτήτων του ελαίου που περιέχουν τα πέταλα των λουλουδιών της Καλέντουλας, γνωστές από τα αρχαία ακόμη χρόνια.
Δείτε εδώ αναλυτικά την διαδικασία για να παρασκευάσετε έλαιο καλέντουλας.
Πρόκειται για ετήσιο αυτοφυές και πολύ κοινό φυτό στην ύπαιθρο της Μεσογείου, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις Μαργαρίτες, μπορεί όμως και να καλλιεργηθεί σαν καλλωπιστικό σε γλάστρες - παρτέρια.
Το ύψος της Καλέντουλας φτάνει τα 20-30cm και τα άνθη της σε σχήμα μαργαρίτας διαφέρουν σε μέγεθος - απόχρωση ανάλογα με τις ποικιλίες, με πιο συνήθη την ποικιλία με διπλά πέταλα σε πορτοκαλί χρώμα.  


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Καλέντουλα
Η Καλέντουλα χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως, σε σκιερά ή ημισκιερά σημεία η ανάπτυξη και κυρίως η ανθοφορία της είναι μειωμένη.
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ανάγκες της και σε νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και αν είναι φυτεμένη σε μικρές γλάστρες χρειάζεται πότισμα ακόμη και 2 φορές την ημέρα.
fyta-louloudia-kalentoula
Η χρήση φυτοχώματος εμπλουτισμένου με περλίτη για την συγκράτηση της υγρασίας όπως και ενός κοινού λιπάσματος για καλλωπιστικά ανά 15 ημέρες, σε όλο το διάστημα της ανθοφορίας, θα ευνοήσει ιδιαίτερα την ανάπτυξη και γενική ευρωστία του φυτού όπως και το κόψιμο των ξερών λουλουδιών. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


kalentoula-pollaplasiasmos
Η περίοδος ανθοφορίας της Καλέντουλας είναι ιδιαίτερα μεγάλη και διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους που βρίσκονται στο κέντρο των λουλουδιών και μπορούν να συλλεγούν όταν τα άνθη ξεραθούν.