Πως θα δώσετε τεχνητή όψη Μαρμάρου σε Ξύλινες Επιφάνειες - Έπιπλα

texnikh-gia-vapsimo-xylou-me-opsh-marmarou

Bήμα- βήμα η διαδικασία για να δώσετε τεχνητή όψη Μαρμάρου 
σε Ξύλινες Επιφάνειες και Έπιπλα, με την χρήση ακρυλικού χρώματος

Θα χρειαστείτε:
- Mία απόχρωση ακρυλικό νερού για ξύλο για το γενικό φόντο της επιφάνειας -στην συγκεκριμένη εφαρμογή είναι το λευκό- και πολύ μικρή ποσότητα ποιοτικού ακρυλικού χρώματος γενικής χρήσης για κατασκευές σε 3-4 παρεμφερείς μεταξύ τους αποχρώσεις σε τόνους πχ του γκρι, καφέ κλπ
- Aστάρι, κερί, έτοιμο στόκο, γυαλόχαρτο, φυσικό σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα, νερό σε μπουκάλι σπρέϊ, σκαφάκι, ρολό 
Ξεκινώντας και αν η επιφάνεια που θα δουλέψετε έχει  φθορές, γδαρσίματα στο ξύλο κλπ θα χρειαστεί να την στοκάρετε με έτοιμο στόκο και να την τρίψετε με γυαλόχαρτο για είναι εντελώς λεία χωρίς ανομοιομορφίες, ώστε στο τελικό στάδιο η όψη - υφή μαρμάρου να είναι απολύτως πειστική

Αφού σκουπίσετε κάθε ίχνος σκόνης από το στοκάρισμα, περάστε το ξύλο με δύο χέρια αστάρι, αφήνοντας πριν το 2ο πέρασμα να στεγνώσει η 1η εφαρμογή, τρίψτε και πάλι ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο ώστε το ξύλο να είναι εντελώς λείο-επίπεδο σε όλα του τα σημεία και συνεχίστε με το λευκό χρώμα. 
Ανάλογα με την αρχική απόχρωση του ξύλου θα χρειαστεί να περάσετε 2-3 χέρια χρώματος. Αφού στεγνώσει εντελώς, περάστε και πάλι πολύ ελαφρά με το γυαλόχαρτο και σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανάκι την σκόνη από το τρίψιμο. 
Θα σας βοηθήσει πολύ πριν ξεκινήσετε το επόμενο στάδιο να διαθέτετε ένα κομμάτι φυσικού μαρμάρου στην απόχρωση που έχετε επιλέξει να δώσετε στο ξύλο ή τουλάχιστον μια ευκρινή φωτογραφία του, ώστε να μπορέσετε να ...αντιγράψετε όσο πιο πειστικά τις γραμμές που σχηματίζονται στην επιφάνειά του. 
Τοποθετείστε χρώμα όλων των αποχρώσεων που έχετε επιλέξει (στην συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μαύρο -γκρι σκούρο- γκρι ανοιχτό) σε μικρά δοχείααραιώστε το αρκετά με νερό (3 μέρη νερού - 1 χρώμα) και χρησιμοποιείστε το φτερό και την πιο ανοιχτή απόχρωση που έχετε επιλέξει για να κάνετε τις πρώτες βασικές γραμμές του σχεδίου, χρησιμοποιώντας κάθε φορά πολύ μικρή ποσότητα χρώματος.  Η μορφολογία του φτερού είναι ιδανική για την συγκεκριμένη χρήση.
Ανά σημεία και πριν προλάβει να στεγνώσει το χρώμα ψεκάστε με ελάχιστη ποσότητα νερού από όχι πολύ κοντινή απόσταση και περάστε πάλι το φτερό πάνω στην γραμμή, έτσι που το χρώμα να "απλώσει" και η απόχρωσή του στο συγκεκριμένο σημείο να "ξεθωριάσει" ελαφρά, δημιουργώντας την ίδια ακριβώς όψη που έχουν οι αχνές χρωματιστές γραμμές μέσα στο φυσικό μάρμαρο.  
Τονίστε με το φτερό τις γραμμές ανά σημεία και με τις πιο σκούρες αποχρώσεις χρώματος, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία του ψεκασμού με το νερό ή το ταμπονάρισμα κατά τόπους με το φυσικό σφουγγάρι.
Ο στόχος είναι το χρώμα κατά μήκος όλων των γραμμών να "απλώσει" και να παρουσιάζει ανά σημεία διχρωμίες αλλά χωρίς σε κανένα σημείο να είναι ιδιαίτερα έντονο. 
Περνώντας τον αντίχειρά σας πάνω στην οδοντόβουρτσα, στην οποία πριν θα έχετε τοποθετήσει μικρή ποσότητα λευκού χρώματος, δημιουργείστε πάνω στο ξύλο μικρές "πιτσιλιές" ίδιες με αυτές που ανά σημεία εμφανίζει το φυσικό μάρμαρο  και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει.  
Περάστε πολύ απαλά με γυαλόχαρτο όλη την βαμμένη επιφάνεια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι σε κανένα σημείο το χρώμα δεν εξέχει του ξύλου και όλη η επιφάνεια του επίπλου είναι λεία. 
Αραιώστε πολύ μια ποσότητα λευκού χρώματος (3-4 μέρη νερού - 1 χρώμα) και με ρολό περάστε στην επιφάνεια του επίπλου μια πολύ λεπτή στρώση χρώματος, έτσι ώστε όλα τα βαμμένα σημεία με τις γραμμές να "θαμπώσουν" ακόμη περισσότερο και να γίνουν το ίδιο "αχνά" όπως ακριβώς και στο φυσικό μάρμαρο. 


Αφού το χρώμα στεγνώσει περάστε στην επιφάνεια με ένα μαλακό πανάκι 2-3 στρώσεις διαφανές κερί περιμένοντας ανάμεσα σε κάθε επόμενη εφαρμογή να στεγνώσει εντελώς η προηγούμενη. 
Για επιφάνειες καθημερινής χρήσης ή έπιπλα επεξεργασμένα με τον συγκεκριμένο τρόπο τοποθετημένα σε εξωτερικό χώρο, πχ το τραπέζι στο μπαλκόνι σας, μπορείτε 1-2 φορές τον χρόνο να επαναλαμβάνετε το πέρασμα με κερί που εκτός της ελαφράς γυαλάδας που προσφέρει ίδια με εκείνη του φυσικού μαρμάρου προστατεύει πλήρως το ξύλο από φθορές - νερό. 
Το τελικό αποτέλεσμα, αν δείξετε λίγη υπομονή στον σχεδιασμό και "ξεθώριασμα" των γραμμών, έχει πραγματικά την ίδια όψη με το φυσικό μάρμαρο και θα σας βοηθήσει πολύ στην όλη διαδικασία αν πριν την εφαρμογή της στο ξύλο, κάνετε μερικές δοκιμές πάνω σε ένα λευκό χαρτόνι. Εκεί μπορείτε να τεστάρετε την ποσότητα χρώματος που χρειάζεται, την κίνηση που πρέπει να διαγράφει το φτερό όπως και την διαδικασία ξεθωριάσματος του χρώματος με το νερό, ώστε ξεκινώντας να κάνετε το ίδιο πάνω στο ξύλο το επιθυμητό αποτέλεσμα να προκύψει ακόμη ευκολότερα.
Φυσικά οι αποχρώσεις χρώματος είναι ενδεικτικές, αφού με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνητή όψη σκούρου μαρμάρου βάφοντας πχ το ξύλο αρχικά με μαύρο, καφέ, πράσινο ή όποια άλλη απόχρωση προτιμάτε και δημιουργώντας τις γραμμές με όποιους τόνους άλλου χρώματος εκτός από γκρι.