Φτιάχνω Μόνος μου ... Γλυκά του Κουταλιού


genikes-symvoules-gia-glyka-tou-koutaliou

10 Γενικές Συμβουλές και μικρά ...μυστικά
για πετυχημένα Γλυκά του Κουταλιού
από το OliveMagazine και την Ντίνα Νικολάου* Διαλέγετε πάντα φρούτα εποχής. Ευτυχώς, ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, και έχουμε την πολυτέλεια να βρίσκουμε σε κάθε εποχή το κατάλληλο φρούτο για τα γλυκά μας.
* Διαλέγετε τα πιο γερά, χωρίς χτυπήματα και όχι υπερώριμα, γιατί θα λιώσουν πολύ με το βράσιμο.
* Προσοχή στη ζάχαρη. Η λίγη ζάχαρη δε θα δέσει το γλυκό και η υπερβολική θα το ζαχαρώσει.

glyko-tou-koutaliou-portokali
* Μερικά φρούτα θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Πρέπει να μπουν για κάποιες ώρες σε ασβεστόνερο. Για να φτιάξετε το ασβεστόνερο χρειάζεστε 3 κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη (τον βρίσκετε στις μάντρες με υλικά οικοδομών), τον οποίο θα διαλύσετε σε 3 λίτρα νερό. Η διαδικασία πρέπει να γίνει φορώντας γάντια γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα, έστω κι αν είναι σβησμένος ο ασβέστης. Σουρώνετε, έπειτα, με ψιλό σουρωτήρι για να συγκρατηθούν τυχόν υπολείμματα και βάζετε μέσα τα φρούτα τα οποία τα αφήνετε ανάλογα με τον χρόνο που αναφέρει η συνταγή. Φυσικά, η ποσότητα του ασβεστόνερου εξαρτάται από την ποσότητα των φρούτων. Θα πρέπει να είναι βυθισμένα εντελώς. Γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε ένα πιάτο ή ένα ταψί με κάποιο βάρος μέσα για να τα κρατάει χαμηλά στη λεκάνη.
* Τα γλυκά κουταλιού πρέπει να βράζουν με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Έτσι δεν θα σκουρύνουν και θα κρατήσουν το ζωηρό τους χρώμα.
* Για να σιγουρευτείτε ότι το γλυκό έχει δέσει θα κάνετε το τεστ με το κουτάλι. Παίρνετε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και στάζετε σε ένα πιατάκι μερικές σταγόνες. Αν δεν απλώσουν και παραμείνουν σταγόνες, είναι έτοιμο.

glyko-tou-koutaliou
* Τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε (π.χ. κανέλα, γαρίφαλο κ.λπ.) θα πρέπει να είναι σε κομμάτια και όχι σε σκόνη, για να μη θολώσουν το σιρόπι. Τα αρωματικά φυτά (π.χ. αρμπαρόριζα, βανίλια κ.λπ.) θα πρέπει να προστεθούν προς το τέλος του βρασμού για να διατηρηθεί το άρωμά τους.
* Το λεμόνι βοηθάει το γλυκό να μη ζαχαρώσει. Δύο τρεις κουταλιές της σούπας για 1 κιλό περίπου φρούτο είναι ιδανικές.
* Αν παρ’ όλα αυτά το γλυκό ζαχαρώσει, μην το πετάξετε. Το αδειάζετε στην κατσαρόλα και το αφήνεται να πάρει 2-3 βράσεις. Στο τέλος προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
* Τα γλυκά του κουταλιού θα πρέπει να αποθηκεύονται σε γυάλινα βάζα με καπάκι που σφραγίζουν καλά. Πλένετε τα βάζα πολύ καλά, στη συνέχεια τα ξεπλένετε με πολύ καυτό νερό και τα αναποδογυρίζετε να στεγνώσουν. Τα βάζετε όρθια στο φούρνο στους 150οC για 30 λεπτά. Γεμίζετε με το γλυκό μέχρι επάνω και κλείνετε αμέσως. Αναποδογυρίζετε το βάζο και το αφήνετε έτσι για 24 ώρες.