ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Λίλιουμ


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από τα πιο εντυπωσιακής εμφάνισης καλλωπιστικά είδη που αναπτύσσονται από Βολβούς και ταυτόχρονα πολύ εύκολο, ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική, αφού οι φροντίδες που απαιτεί το Λίλιουμ είναι ελάχιστες.
Ανήκει στην οικογένεια των Κρίνων και οι πιο δημοφιλείς από τις παρά πολλές ποικιλίες είναι οι Ασιατικοί κρίνοι (Asiatic Lilies) και οι Κρίνοι Οριένταλ (Oriental Lilies).  
Αναπτύσσεται σε μέγεθος πόας με σκληρό και όχι ευλύγιστο μίσχο τα δε λουλούδια σε εντυπωσιακό σχήμα τρομπέτας και πολύ μεγάλη χρωματική ποικιλία σχηματίζονται στην άκρη κάθε μίσχου.
Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι οι λευκές, κόκκινες, ροζ και πορτοκαλί ενώ σπανιότερες αυτές με μπορντώ σχεδόν μαύρο χρώμα όπως και οι έντονα δίχρωμες ποικιλίες.
Από τα πιο κατάλληλα και εντυπωσιακά λουλούδια και για βάζα ή χρήση σε συνθέσεις φρέσκων λουλουδιών. 
ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Η φροντίδα που χρειάζονται τα Λίλιουμ είναι ελάχιστη αρκεί οι βολβοί τους να έχουν φυτευτεί σε έντονα ηλιόλουστο-φωτεινό σημείο, αλλά χωρίς να δέχονται απευθείας τον μεσημεριανό καλοκαιριάτικο ήλιο. Το λιγότερο φως απ΄όσο χρειάζονται έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να ψηλώνουν αλλά χωρίς να "γεμίζουν" με φύλλα και φυσικά την μειωμένη ανθοφορία τους.
Μία λίπανση την άνοιξη με ένα γενικής χρήσης σκεύασμα για καλλωπιστικά είναι αρκετό για έντονη ανθοφορία.
Χρησιμοποιήστε ένα γενικό αλλά αφράτο φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου.
Χρειάζονται μέτριο-κανονικό πότισμα όταν το χώμα τους στεγνώσει και μόνο στην βάση του φυτού, χωρίς να βρέχονται μίσχοι-λουλούδια, αφού η επιπλέον υγρασία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσίαση ασθενειών-ζιζανίων.
Το σημαντικότερο στην καλλιέργεια των Λίλιουμ είναι η πολύ καλή αποστράγγιση του χώματος.  Δεν θα πρέπει να λιμνάζει στο σημείο που βρίσκονται νερό της βροχής ή σε πιάτα, αν τα φυτέψετε σε γλάστρες. 

ΦΥΤΕΥΣΗ-ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Οι περισσότερες ποικιλίες φυτεύονται αρχές της άνοιξης, όμως υπάρχουν και κάποιες όπως ο Παρθενόκρινος (Κρίνος της Παναγιάς) που φυτεύεται το φθινόπωρο.
Φυτέψτε σε ομάδες 3-5 βολβούς μαζί και σε απόσταση 30-40cm ανά ομάδα. Ανάλογα με το μέγεθος των βολβών, μικροί ή μεγαλύτεροι, φυτεύονται σε βάθος 5-10cm ή 10-15cm αντίστοιχα, απευθείας στο χώμα ή σε γλάστρες
Είναι φυτό καλοκαιρινής ανθοφορίας και συνδυάζοντας βολβούς πρώϊμης, κανονικής πρωϊμότητας και όψιμης ανθοφορίας, μπορείτε να έχετε ανθισμένα Λίλιουμ στον κήπο ή το μπαλκόνι σας από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Αγοράζοντας βολβούς ζητείστε λεπτομέρειες και για την ακριβή περίοδο ανθοφορίας κάθε ποικιλίας εκτός από το χρώμα - μέγεθός της, για να κάνετε τις καλύτερες επιλογές. 
Στο τέλος του φθινοπώρου κλαδέψτε εντελώς όλους τους μίσχους του φυτού χωρίς να πειράξετε τους βολβούς που την ερχόμενη άνοιξη θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά, αρκεί να προστατέψετε το χώμα στην διάρκεια του χειμώνα από το νερό της βροχής και το έντονο κρύο.  Καλύψτε στο τέλος του φθινοπώρου την επιφάνεια του χώματος στην γλάστρα ή στο σημείο που έχετε φυτέψει Λίλιουμ με φλοιό δέντρου, πριονίδι ή άχυρο. 
Κάθε 2-3 χρόνια αρχές της άνοιξης μπορείτε να βγάλετε τους βολβούς από το χώμα και να διαιρέσετε προσεκτικά κάθε συστάδα σε 2-3 επιμέρους τμήματα που θα φυτέψετε ξεχωριστά.