Πληροφορίες και Συμβουλές Φροντίδας για την ΜΑΝΟΛΙΑ


MANOLIA
Από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά είδη που αναπτύσσεται ως θάμνος ή δέντρο και είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών της Μανόλιας που την κάνουν πραγματικό "στολίδι" για κάθε κήπο. Tόσο κάτασπρα μεγάλου μεγέθους λουλούδια, το μεθυστικό τους άρωμα αλλά και το πολύ όμορφο βαθύ πράσινο και καφετί φύλλωμα.   Η πιο συνήθης ποικιλία για καλλιέργεια σε κήπους η Μανόλια η Μεγανθής (Magnolia grandiflora) είναι αειθαλής -ενώ τόσο η Stellata όσο και η Soulangeana ρίχνουν τα φύλλα τους- και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 μέτρα, ενώ στις κλιματολογικές συνθήκες της Ανατολικής Ασίας και Νότιας-Κεντρικής Αμερικής απ΄όπου κατάγεται τα δέντρα της Μανόλιας ξεπερνούν τα 20 μέτρα. 
Το ίδιο μεγάλα σε μέγεθος και τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια της που μοιάζουν με ...τεράστιες γαρδένιες, διαμέτρου μέχρι και 25cm. 
Ένα όχι δύσκολο φυτό αφού αντέχει τόσο την ζέστη του καλοκαιριού όσο και τις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ και η αντοχή της στο αέρα είναι εξαιρετική.
Χρειάζεται ημισκιερό σημείο ή τουλάχιστον προστατευμένο από τον έντονο ήλιο του μεσημεριού, κανονικό πότισμα ώστε το χώμα της να μην ξεραίνεται ποτέ εντελώς αλλά να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και ανήκει στα καλλωπιστικά που ένα οργανικό λίπασμα σε τακτικά χρονικά διάστημα είναι σχεδόν απαραίτητο για την πλούσια ανθοφορία της.
Χρειάζεται "ελαφρύ" αμμώδες χώμα και δεν αναπτύσσεται καθόλου ικανοποιητικά σε "βαριά" ασβεστώδη εδάφη.
Δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα εκτός αν θέλετε να της δώσετε συγκεκριμένο σχηματισμό ή για την αφαίρεση ξερών κλαδιών. 
Η περίοδος ανθοφορίας της, με πολύ έντονου αρώματος κατάλευκα λουλούδια, διαρκεί από το τέλος της άνοιξης και καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και το στιλπνό βαθυπράσινο φύλλωμα της Μανόλιας με καφετί απόχρωση στην κάτω πλευρά των φύλλων. 
Μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα σε όποιο ελεύθερο σημείο του κήπου υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος να αναπτυχθεί ή και σε σειρές σε παρτέρια και ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας για το που θα την φυτέψετε είναι ότι οι ρίζες της αναπτύσσονται σε επιφάνεια περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από το πλάτος του φυλλώματος.
 
Η ανάπτυξή της είναι σχετικά αργή, έτσι για αρκετά χρόνια μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλες πήλινες γλάστρες, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι Μπονσάϊ Μανόλιες.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους αλλά με αρκετά αργή διαδικασία που δεν πετυχαίνει πάντα (φύτευση των σπόρων σε υγρή άμμο για περίπου 24 εβδομάδες) ή με καταβολάδες που επίσης αποτελούν έναν τρόπο πολλαπλασιασμού όχι ιδιαίτερα απλό για ερασιτέχνες.  
Τα λουλούδια της αντέχουν για πολλές μέρες και σε βάζα, ανήκει στα είδη που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα και σε στολισμούς γάμων, ενώ και το φύλλωμά της χρησιμοποιείται σε συνθέσεις, γιρλάντες, διακοσμητικά στεφάνια.