ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: ΒριέζιαΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Kαλλωπιστικό Εσωτερικού Χώρου, ανήκει στην οικογένεια των Βρομελιδών που παρά το καθόλου εύηχο όνομά τους :) περιλαμβάνουν μερικά από τα εντυπωσιακότερα τροπικής καταγωγής καλλωπιστικά εσωτερικού χώρου όπως η Τιλάντσια και η Γκουσμάνια που μοιάζει πολύ με την Βριέζια τόσο εμφανισιακά όσο και σε φροντίδα.
Το σκληρό - άκαμπτο φύλλωμα της Βριέζιας μπορεί να είναι μονόχρωμο ή ριγωτό ανάλογα με την ποικιλία και αναπτύσσεται σχηματίζοντας ρόδακα μέσα από τον οποίο εμφανίζονται τα λουλούδια της, που επίσης ανάλογα με την ποικιλία του φυτού μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα σε εντυπωσιακές αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί, ροζ-μωβ.  

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Όπως τα περισσότερα φυτά Εσωτερικού Χώρου χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι με έμμεση και απευθείας ηλιακή ακτινοβολία και θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο μακριά από παράθυρα με έντονο ήλιο.
Το σημαντικότερο στην φροντίδα της Βριέζιας είναι να κατορθώσετε να της εξασφαλίσετε την υγρασία που απαραίτητα χρειάζεται χωρίς όμως υπερβολικό πότισμα που έχει σαν αποτέλεσμα το γρήγορο σάπισμα των ριζών.
Χρειάζεται μέτριο πότισμα, όταν το χώμα της έχει ξεραθεί, ενώ ο εβδομαδιαίος ψεκασμός των φύλλων με καθαρό δροσερό νερό και το πότισμα αφήνοντας νερό στο πιατάκι της  νερό για μερικές μερικές μόνο ώρες σε συνδυασμό με την πολύ καλή αποστράγγιση του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε, θα εξασφαλίσουν στην Βριέζια όση υγρασία χρειάζεται.
Νερό θα πρέπει κάθε 2-3 ποτίσματα να τοποθετείται και στον ρόδακα απ΄όπου βγαίνουν τα λουλούδια.
Η Βριέζια δεν κλαδεύεται, μπορείτε απλώς να απομακρύνετε κάποια μαραμένα  - ξερά φύλλα, ενώ η λίπανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ένα υγρό ή στερεό κοινό λίπασμα για καλλωπιστικά είναι απαραίτητη για να την διατηρήσετε εύρωστη και να επιταχύνετε την διαδικασία ανθοφορίας της.
Είναι φυτό ανθεκτικό περισσότερο στο κρύο παρά στην υπερβολική ξηρασία γι΄αυτό και στο περιβάλλον που θα την τοποθετήσετε δεν θα πρέπει η θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 20-25 βαθμούς και πάντα μακριά από θερμαντικά σώματα και ρεύματα θερμού ή ψυχρού αέρα.  

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Όπως όλα τα τροπικά φυτά της ίδιας οικογένειας δεν έχει συγκεκριμένη περίοδο ανθοφορίας. Αν είναι τοποθετημένη στο σωστό σημείο από άποψη φωτεινότητας και ποτίζεται σωστά μπορεί να ανθίσει ακόμη και πολλές φορές μέσα στην ίδια χρονιά.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους που προς το τέλος της ανθοφορίας εμφανίζονται στις άκρες των λουλουδιών, αρκεί να τους φυτέψετε πριν ξεραθούν, αν και ο πιο επιτυχής τρόπος είναι από τις παραφυάδες που αναπτύσσονται με τον καιρό στην βάση του βλαστού. Ξεριζώστε προσεκτικά ένα τμήμα παραφυάδας όταν αυτό αναπτυχθεί περίπου στα 10-15cm και φυτέψτε στο σε αφράτο φυτόχωμα.