DIY Πολύχρωμα Σαπούνια με όψη Κρυστάλλων

Melt and Pour...
Φτιάξτε εξαιρετικής όψης χρωματιστά σαπούνια με όψη πολύτιμων κρυστάλλων εύκολα και γρήγορα, αφού δεν πρόκειται για εξ΄αρχής χειροποίητα σαπούνια αλλά για κατασκευές διαμόρφωσης σχήματος με την δημοφιλή μέθοδο Melt and Pour και χρήση έτοιμης φυτικής βάσης για σαπούνια.
diy-sapounia
Θα χρειαστείτε
Έτοιμη βάση σαπουνιού διαφανή (γλυκερίνης) και λευκήχρώματα για σαπούνια, κυπελλάκια και ποτηράκια μιας χρήσης από χοντρό πλαστικό ώστε να μην λιώνουν κατά την επαφή με το ζεστό μείγμα, οδοντογλυφίδες.

Φυτική βάση για σαπούνια και χρωστικές θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κατασκευές - hobby ή πρώτες ύλες αρωματοποιίας-σαπωνοποιίας.
Η ποσότητα της βάσης που χρειάζεστε εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό και το μέγεθος των σαπουνιών που θέλετε να φτιάξετε- αφού δεν αναμειγνύεται με άλλο υλικό- και μπορείτε να την υπολογίσετε με βάση την χωρητικότητα των κυπέλλων που θα χρησιμοποιήσετε σαν καλούπια, η δε αναλογία χρώματος είναι περίπου 10-12 σταγόνες ανά 300 γραμ. βάσης ή 1-2 σταγόνες για κάθε κυπελλάκι στην συγκεκριμένη κατασκευή.

Κόψτε με μαχαίρι την διαφανή βάση σε μικρά κομμάτια, τοποθετείστε την σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήστε την για περίπου 1 λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων έως να λιώσει. 
 Μοιράστε το λιωμένο σαπούνι στα κυπελλάκια.
 Προσθέστε το χρώμα και ανακατέψτε καλά με μια οδοντογλυφίδα.
Τα βασικά χρώματα μπορούν και να αναμειχθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσετε περισσότερες αποχρώσεις
πχ κόκκινο+μπλε=μωβ
πράσινο+μπλε=τυρκουάζ
κόκκινο+κίτρινο=πορτοκαλί
πράσινο+κίτρινο+κόκκινο=καφέ
μπλε+κίτρινο=πράσινο

ενώ η προσθήκη λιγότερου ή περισσότερου χρώματος διαφοροποιεί τον τόνο της κάθε απόχρωσης. 
 Μόλις τα σαπουνάκια στερεοποιηθούν, μετά 2-3 ώρες, βγάλτε τα από τα κυπελάκια. 
 Κόψτε τα χρωματιστά σαπούνια με μαχαίρι σε μικρά μικρά κομμάτια 
Μοιράστε τα κομμάτια σε ψηλότερα πλαστικά ποτηράκια. 
Λιώστε στον μικροκυμάτων όπως και στην αρχή της κατασκευής μια ακόμη ποσότητα διαφανούς αλλά και λευκής βάσης (ξεχωριστά) και προσθέστε στα ποτήρια πρώτα την λευκή και μετά την διαφανή, μέχρι να καλυφθούν τα χρωματιστά κομμάτια σαπουνιού.
Η λευκή βάση σαπουνιού χρησιμοποιείται και ως λευκό χρώμα στην όλη κατασκευή και για να μειώσει ελαφρά την διάφανη όψη που έχουν τα εξ΄ολοκλήρου από βάση γλυκερίνης σαπούνια.  

 Αφήστε τα σαπούνια να στερεοποιηθούν εντελώς -μπορείτε να τα τοποθετήσετε και στο ψυγείο για να επιταχύνετε την διαδικασία- και κόψτε με ψαλίδι το ποτήρι για να τα ξεκαλουπώσετε. 
 Με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόψτε κατακόρυφα σε 5-6 σημεία και αφαιρέστε μια λεπτή "φλούδα" σε ολόκληρο το ύψος του σαπουνιού για να δημιουργηθούν γωνίες. Κάντε ακριβώς το ίδιο στην κορυφή του σαπουνιού.
Στο τελικό αυτό στάδιο σχηματοποίησης μπορείτε φυσικά να επιλέξετε όποιον τρόπο-σχέδιο εσείς θέλετε πχ να κόψετε αρχικά το σαπούνι στα δύο και στην συνέχεια να δημιουργήσετε με μαχαίρι της γωνίες, να του δώσετε εντελώς ασύμμετρη μορφή κλπ.   
Φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δουλέψετε και με καλούπια σιλικόνης και να δώσετε σε χρωματιστά σαπούνια αυτής της όψης όποιο σχήμα θέλετε. 
Η τελική τους όψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και με βάση τον γενικό αυτό τρόπο μπορείτε να ...πειραματιστείτε σε ό,τι αφορά αποχρώσεις και σχήματα δημιουργώντας με πραγματικά εύκολο τρόπο πολύ ιδιαίτερης όψης σαπούνια, ιδανικά και για να τα προσφέρετε ως δώρο.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τυλίξτε τα μέχρι την χρήση τους με πλαστική μεμβράνη τροφίμων. 


Ενδεικτικές Προτάσεις Αγοράς για τα Υλικά της Κατασκευής


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
mandyartmarket.com