Πληροφορίες & Συμβουλές Φροντίδας για τον Χειμωνανθό

To λουλούδι του ...Χειμώνα
Καλλωπιστικός θάμνος που όπως ακριβώς υποδηλώνει η ονομασία του ανθίζει στην διάρκεια του χειμώνα με χαρακτηριστικά κίτρινα ή λευκά λουλούδια που διαθέτουν πολύ όμορφο άρωμα. 
xeimonanthos
Με καταγωγή από την Κίνα και όχι από τα πιο συνηθισμένα στην χώρα μας καλλωπιστικά ο Χειμωνανθός μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα σε ύψος με μήκος κλαδιών παραπάνω από 2 μέτρα. Η ανάπτυξή του είναι σχετικά αργή και τα νεαρά φυτά για διάστημα 2-3 ετών δεν παρουσιάζουν ανθοφορία.  Το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι η αντοχή στο κρύο και τον παγετό, γι΄αυτό και σε κάποιες χώρες αποκαλείται "το φυτό του πάγου".  Ανθεκτικός ακόμη και σε θερμοκρασίες -25 βαθμών ο χειμωνανθός είναι ιδανικός για περιοχές με βαρύ χειμώνα. 
Τα κίτρινα ή άσπρα λουλούδια του, που σε κάποιες ποικιλίες εσωτερικά έχουν καφεκόκκινη απόχρωση, ανθίζουν τον Δεκέμβριο όταν το φύλλωμά του έχει πια πέσει και η ανθοφορία διαρκεί έως  τις αρχές της άνοιξης οπότε και αρχίζει ξανά να γεμίσει με φύλλα.

Φυτεύεται σε ηλιόλουστη θέση με καλή αποστράγγιση ώστε να μη λιμνάζει στις ρίζες του το νερό της βροχής και δεν είναι καθόλου απαιτητικό φυτό σε φροντίδα. Προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και μόνο το διάστημα του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα ώστε να διατηρεί ζωντανό το καταπράσινο πλούσιο φύλλωμά του. 
Τα 2-3 πρώτα χρόνια ανάπτυξης του φυτού δεν θα πρέπει να κλαδεύεται αλλά και στην συνέχεια το κλάδεμά του θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά ώστε οι μεγάλοι παλιοί βλαστοί να διατηρούνται, διαφορετικά λόγω της αργής του ανάπτυξης μειώνεται η ανθοφορία του.  
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα, φυτεύεται αποκλειστικά στο έδαφος και όχι σε γλάστρες για να μπορεί να αναπτύξει πλήρως το ριζικό του σύστημα και ανήκει στα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας φυτά και για τοποθέτηση σε βάζα όπου τα λουλούδια του διατηρούν το χρώμα και το άρωμά τους για πολλές ημέρες.