Διακοσμήσεις & Συνδυασμοί με Έπιπλα - Αντικείμενα Παλαιωμένης Όψης


Τα αντικέ έπιπλα παλαιωμένης όψης όπως και τα αντίστοιχου στυλ ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά αντικείμενα, εκτός από μια ιδιαίτερα δημοφιλή τάση στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων, είναι σίγουρα από τις πιο καλαίσθητες επιλογές, ταιριαστή σχεδόν με όλα τα διακοσμητικά στυλ ακόμη και για επιλεκτική χρήση σε κάποιο μόνο σημείο χώρων που συνολικά είναι διαμορφωμένοι - διακοσμημένοι σε διαφορετικό ύφος. 


Το σημείο που θα τοποθετηθούν τέτοιου τύπου έπιπλα όπως και τα αντικείμενα που θα επιλέξετε για να τα πλαισιώσετε, είναι το ίδιο σημαντικά όσο και η σωστή παλαίωσή τους, ώστε το κάθε κομμάτι πραγματικά να αναδεικνύεται μέσα στο σύνολο του χώρου και να "δένει" με όλα τα στοιχεία που το περιστοιχίζουν. Ο αριθμός και το μέγεθος των αντικειμένων που θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα έπιπλο παλαιωμένης όψης όταν πρόκεται για μπουφέ, κονσόλα, συρταριέρα κλπ. εξαρτάται από το μέγεθος-σχήμα του και κυρίως το μήκος και το ύψος του.  

Ένας γενικό κανόνας, για έπιπλα μεγάλου μήκους και χαμηλού ύψους, είναι η χρήση σχετικά μεγάλων και ψηλών αντικειμένων, τουλάχιστον στις δύο άκρες του επίπλου ώστε το σύνολο του σημείου να αποκτά μεγαλύτερο ύψος. 

Με τον ίδιο τρόπο όπως ψηλά διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και επιτοίχια διακοσμητικά - κάδρα που όμως θα ξεκινούν χαμηλά, από την βάση του επίπλου.  

Τα κάθε μορφής γυάλινα διακοσμητικά πχ βάζα, μπουκάλια, γυάλες, κηροπήγια κλπ. είναι ιδανικά για τοποθέτηση πάνω σε έπιπλα παλαιωμένης επιφάνειας. 
Το γυαλί σαν υλικό ισορροπεί τέλεια με το ξύλο, ενώ ταυτόχρονα η διάφανειά του δεν κρύβει εντελώς το σημείο που επίπλου που θα τοποθετηθεί σε σχέση με άλλα συμπαγή υλικά. 
Τα έπιπλα παλαιωμένης όψης κατά βάση δεν ενδείκνυνται για να τα ...κρύψετε κάτω από υφασμάτινα στοιχεία, σεμέν, τραπεζομάντηλα κλπ. Περιοριστείτε στην χρήση πολύ μικρών χειροποίητων κομματιών που κατά προτίμηση θα πρέπει να δημιουργούν αντίθεση με το χρώμα του επίπλου και να καλύπτουν επιλεκτικά πολύ μικρό μέρος της επιφάνειάς τους. 
Οι μεταλλικοί αντικέ δίσκοι είναι ένας επίσης πολύ ταιριαστό αντικείμενο για τοποθέτηση πάνω σε έπιπλα έντονα παλαιωμένης όψης, με μεγάλη και περίτεχνη μπροστινή επιφάνεια πχ συρταριέρες, μπουφέδες κλπ. στα οποία ακόμη και αν καλύψετε εντελώς με τον δίσκο το επάνω μέρος τους η παλαίωση στις υπόλοιπες πλευρές τους παραμένει εμφανής.    
Γενικά και εκτός αν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ογκώδες έπιπλο, δημιουργείστε ένα σημείο που εκτός από το συγκεκριμένο κομμάτι θα μπορείτε περιμετρικά να τοποθετήσετε μερικά ακόμη μέτριου και μεγάλου μεγέθους ταιριαστά αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια "γωνιά" στο συγκεκριμένο στυλ, με κεντρικό σημείο το έπιπλο, χωρίς όμως αυτό να μοιάζει "ξεκρέμαστο" ειδικά αν το σύνολο του χώρου δεν είναι διακοσμημένο σε ανάλογο ύφος. 
Σε έπιπλα ανοιχτά - κενά στο κάτω μέρος τους όπως πχ παλαιωμένης όψης τραπέζια, κονσόλες κλπ. εφαπτόμενα τοίχου τοποθετείστε κάποια ταιριαστά διακοσμητικά αντικείμενα στο σημείο αυτό και όχι μόνο στην κεντρική τους επιφάνεια.
Συμπληρώστε το σύνολο με κάποια στοιχεία στον τοίχο, σε ολόκληρο το μήκος που καταλαμβάνει το έπιπλο. 

Εκτός από τα γυάλινα αντικείμενα, τα ψάθινα καλάθια, τα κλασσικού - vintage ύφους φωτιστικά, τα κεραμικά, ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά κάθε είδους είναι επίσης κατάλληλα και απόλυτα ταιριαστά με έπιπλα παλαιωμένης όψης. 
Οι καθρέφτες είναι από τα κατ΄εξοχήν ταιριαστά αντικείμενα με έπιπλα αντικέ όψης, είτε πρόκειται για έτοιμους καθρέφτες αυτού του στυλ ή επίσης παλαιωμένης όψης ξύλινες κορνίζες στις οποίες θα τοποθετήσετε καθρέφτη. 
Αν είναι ο ίδιος ο καθρέφτης που αποτελεί το κεντρικό παλαιωμένης όψης αντικείμενο που θέλετε να αναδείξετε, αποφύγετε να τοποθετήσετε κοντά του πολλά ή μικρά αντικείμενα και περιοριστείτε σε `1-2 μεγάλου μεγέθους κομμάτια που και αυτά δεν θα πρέπει να βρίσκονται μπροστά του αλλά στο πλάϊ, εκτός αν πρόκειται για κομμάτια από διάφανο γυαλί. 

Τραπεζάκια καθιστικού αντικέ - παλαιωμένης όψης μπορείτε επίσης να τα διακοσμήσετε είτε με δίσκους πάνω στους οποίους θα συγκεντρώσετε μικρότερα αντικείμενα είτε με 1-2 μεγάλου μεγέθους γυάλινα αντικείμενα, ώστε η παλαίωση του τραπεζιού στην κεντρική του επιφάνεια να είναι εμφανής.  
Για έπιπλα όπως σεκρετέρ, μικρά γραφεία με χρήση τραπεζιού κλπ επιλέξτε αν είναι δυνατόν ένα γωνιακό σημείο κοντά σε παράθυρο και διαμορφώστε το σύνολο του χώρου με ταιριαστά όχι μόνο αντικείμενα αλλά και υφάσματα, σε όλα τα στοιχεία που βρίσκονται κοντά στο έπιπλο πχ καρέκλες, πολυθρόνες, κουρτίνες κλπ. 
Όπου θέλετε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες για να πλαισιώσετε διακοσμήσεις με κεντρικό στοιχείο ένα έπιπλο παλαιωμένης όψης επιλέξτε τις αυθεντικά παλιές ή ασπρόμαυρες, ενώ σε κάδρα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα προσφέρουν οι γκραβούρες, ειδικά σε χώρους διακοσμημένους συνολικά σε αντικέ ή κλασσικό στυλ. 

Τέλος, μικρού μεγέθους παλιά αντικείμενα κάθε είδους πχ γυαλικά, ασημικά, πορσελάνες κλπ. ή και τεχνητά παλαιωμένης όψης ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά, για να τα αναδείξετε πραγματικά, συγκεντρώστε τα όλα μαζί σε ένα σημείο-έπιπλο. Είναι ο καλύτερος τρόπος διακοσμητικά για να τραβήξουν την προσοχή, σε σχέση με το να τα "μοιράσετε" σε διαφορετικά έπιπλα μέσα στον ίδιο χώρο.  
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto