Γύψινα Διακοσμητικά Τοίχου

Δεν πρόκειται βεβαίως για κάποια νέα ανακάλυψη της σύγχρονης βιομηχανίας DIY και Διακόσμησης, αφού ο γύψος αποτελούσε βασικό συστατικό των κονιαμάτων για καλλιτεχνική διακόσμηση τοιχοποιϊας κτισμάτων, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, αιώνες πριν.
Ειδικά την εποχή της Αναγέννησης και του Μεσαίωνα τα κάθε μορφής γύψινα διακοσμητικά ήταν κύριο στοιχείο της Μπαρόκ αρχιτεκτονικής και σε κτίρια ολόκληρης της Ευρώπης διασώζονται πραγματικά αριστουργήματα, δείγματα της συγκεκριμένης τέχνης. 


gypsina-diakosmhtika-toixou
Τα επιτοίχια αυτά γλυπτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, "συμπλήρωναν" διακοσμητικά τα γύψινα αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιούνταν στα ταβάνια, περιμετρικά στις πόρτες κλπ. δίνοντας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους το υπερβολικά "βαρύ" ύφος του αυθεντικού Μπαρόκ.  
Ο γύψος σε αυτού του τύπου τις δημιουργίες δουλεύεται από τους καλλιτέχνες σαν ο τοίχος να αποτελεί έναν "καμβά" που "ζωγραφίζεται" με ανάγλυφα σχέδια - παραστάσεις, είτε αφού πριν σκιτσαριστεί το βασικό περίγραμμα του σχεδίου στον τοίχο είτε με την απευθείας σχηματοποίηση του γύψου πάνω στον τοίχο με σπάτουλες-μαχαίρια ζωγραφικής-γλυπτικής. 
Με το πέρασμα των χρόνων και η συγκεκριμένη τέχνη υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από "εναλλακτικές" ευκολότερες τεχνικές, με τις οποίες αποτυπώνονται στην επιφάνεια ενός τοίχου μικρότερα και απλούστερα ανάγλυφα σχέδια.  
Η διαδικασία κατασκευής τους, χωρίς να είναι πολύ διαφορετική, είναι σαφώς ευκολότερη σε σχέση με την δημιουργία μιας ολόκληρης παράστασης ή πολύ σύνθετων και όχι γραμμικών σχεδίων όπως απαιτούσε το Μπαρόκ στυλ και μπορεί να γίνει ακόμη και "ξεπατικώνοντας" αρχικά στον τοίχο οποιοδήποτε σχέδιο-σχήμα το οποίο στην συνέχεια με σπάτουλα γεμίζεται με μείγμα γύψου ώστε να αποκτήσει ανάγλυφη όψη.  

Για την δημιουργία τους χρησιμοποιείται γύψος καλλιτεχνίας σε σκόνη αναμεμειγμένος με νερό και για την σχηματοποίηση σπάτουλες-μαχαίρια που διευκολύνουν την δημιουργία ανάγλυφων επιφανειών. 
Αυτή είναι η βασική αλλά όχι αποκλειστική μέθοδος, αφού για παράδειγμα το μείγμα παχύρευστου γύψου μπορεί να τοποθετηθεί σε σύριγγα μεγάλης διαμέτρου -τεχνική ιδανική για σχέδια που αποτελούνται από μεγάλο αριθμό  λεπτών γραμμών όπως πχ ένα δέντρο- ή να δουλευτεί πάνω στον τοίχο και με το χέρι κλπ. 
Ο πιο απλός τρόπος δημιουργίας γύψινων διακοσμητικών στον τοίχο, για εντελώς ερασιτέχνες, είναι η τεχνική των Stencils.
Θα χρησιμοποιήσετε 3D Stencils (έχουν ελαφρά μεγαλύτερο πάχος από αυτά που προορίζονται αποκλειστικά για βάψιμο με χρώμα) και απλώς με σπάτουλα θα γεμίσετε το σχέδιο με μείγμα γύψου ή και πάστα διαμόρφωσης για ανάγλυφο αποτέλεσμα. 
Σε καταστήματα και eshops με είδη για DIY - Κατασκευές θα βρείτε πολλά προϊόντα  - πάστες διαμόρφωσης για αυτή την χρήση, το τελικό τους αποτέλεσμα είναι πανομοιότυπο με αυτό του κανονικού γύψου.
Αφού το πρώτο στρώμα του γύψου ή της πάστας που θα γεμίσετε το Stencil στερεοποιηθεί πλήρως, μπορείτε και να κάνετε εντονότερη την ανάγλυφη όψη του, προσθέτοντας με την σπάτουλα γύψο ή πάστα και ακολουθώντας το περίγραμμα του ήδη αποτυπωμένου στον τοίχο σχεδίου. 
Τα γύψινα διακοσμητικά μπορούν ασφαλώς, αφού στεγνώσει ο γύψος, να βαφτούν με ακρυλικά χρώματα ή πατίνες. 
Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια από τις ευκολότερες τεχνικές διακόσμησης επιφανειών, όμως το τελικό της αποτέλεσμα αν είναι πετυχημένη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μπορεί να εφαρμοστεί και σε εξωτερικούς χώρους, για να δημιουργήσετε πχ ένα πολύ ξεχωριστό ...ανάγλυφο δεντράκι στον τοίχο της αυλής ή του μπαλκονιού σας που στην συνέχεια θα βάψετε με ακρυλικά χρώματα. 

Δείτε και...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: