Συμβουλές φροντίδας για τα ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ


Από τα πιο όμορφα εποχιακά φθινοπωρινά λουλούδια τα Κυκλάμινα με το άσπρο, ροζ, μωβ ή κόκκινο χρώμα τους να μας υπενθυμίζει  ότι ...ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, αφού βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία από τον Oκτώβρη έως και το τέλος του Δεκέμβρη.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα φυτά στην φροντίδα τους αρκεί όμως να βρείτε την σωστή θέση γιατί δεν αντέχουν την υπερβολική ζέστη και το πότισμά τους να είναι τόσο ώστε το χώμα τους να διατηρείται μόνιμα ελάχιστα νωπό. Cyclamen
Τα κυκλάμινα γενικά αγαπούν την υγρασία αλλά όχι και το πολύ νερό γι΄αυτό και τέτοιες θα πρέπει να είναι οι συνθήκες που θα πρέπει να δημιουργήσετε σε όποιο σημείο τα τοποθετήσετε και αυτή είναι και η βασική αιτία που δεν θα αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά ούτε και στην απευθείας έκθεση στο συνεχές νερό της βροχής. 
 Cyclamen
 CyclamenΣε όλα τα φυτώρια από τον Σεπτέμβρη κιόλας θα βρείτε  ανθισμένα γλαστράκια με κυκλάμινα σε ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων. 

Μεταφυτέψτε απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερες γλάστρες και ζαρντινιέρες προστατεύοντας το χώμα γύρω από τις ρίζες τους με χαλίκι και τοποθετήστε τα σε σημεία φωτεινά αλλά προστατευμένα σχετικά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο -σε κλίματα με ιδιαίτερο θερμό φθινόπωρο- αλλά και το υπερβολικό  νερό της βροχής. 

 Cyclamen

Κάτω από δέντρα ή μεγαλύτερα φυτά, σε προστατευμένα μπαλκόνια και σε επίσης σκεπασμένα πρεβάζια των παραθύρων με σχετική σκιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, είναι θέσεις ιδανικές για την ανάπτυξή τους.  

 CyclamenΣε μεγάλα δοχεία φύτευσης αναμείξτε ποικιλίες διαφορετικών αποχρώσεων, είναι πραγματικά πολύ όμορφο το αποτέλεσμα, και την περίοδο της πλήρους ανθοφορίας τους "χαρείτε" τα πιο μικρά γλαστράκια μέσα σε όμορφα κασπώ στο εσωτερικό του σπιτιού. Θα χρειαστεί απλά να κρατάτε το χώμα τους υγρό και να βρίσκονται σε σημείο με αρκετό φως.

Όταν λουλούδια και φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται, συνήθως στο τέλος του Δεκέμβρη, κόψτε ολόκληρο το μέρος του φυτού που εξέχει από το έδαφος ή το χώμα της γλάστρας. 
Ο βολβός στο έδαφος θα αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται στο τέλος του επόμενου καλοκαιριού οπότε και το φυτό θα χρειάζεται τακτικό πότισμα για να ανθίσει ξανά στις αρχές του φθινοπώρου. 


 Cyclamen
 CyclamenΚαι τα άγρια πολύ μικρά κυκλαμινάκια που από τον Οκτώβρη έως και το τέλος του Δεκέμβρη θα βρείτε σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου αλλά ακόμα και σε δασάκια και άλση εντός των πόλεων, εξίσου εύκολα θα αναπτυχθούν αν τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αρκεί να τους εξασφαλίσετε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης μ΄εκείνες στο φυσικό τους περιβάλλον δηλαδή υγρασία και όχι απευθείας και έντονη έκθεση στον ήλιο.